Cum sa folosesti ciubotica cucului. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii
Cum sa folosesti ciubotica cucului. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii

Cum sa folosesti ciubotica-cucului. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii


Ciubotica-cucului sau primula, cum este ea cunoscuta, infloreste primavara si are un miros placut, aromat, asemanator celui al freziei. Este o planta indeosebi ornamentala, dar care are si ceva beneficii asupra sanatatii, fiind folosita indeosebi pentru ameliorarea afectiunilor respiratorii.

Descrierea plantei. Unde gasesti ciubotica-cucului

Ciubotica cucului
Ciubotica-cucului

Ciubotica-cucului (Primula veris) este o planta care traieste in regiunile temperate din Europa si Asia, dar, desi se simte bine la temperaturi mai inalte, rezista foarte bine la inghet.

Se simte cel mai bine in zone scaldate de lumina soarelui, daca solul este umed, dar si in zonele ceva mai umbrite, preferand spatiile deschise.

Este o planta perena, cu inaltime nu foarte mare, de cel mult 20 centimetri, ale carei frunze ating intre 5 si 15 centimetri. Florile sunt galbene si sunt grupate mai multe pe tulpina. La baza acestei tulpini se afla un manunchi de frunze alungite, ovale, usor incretite si cu o margine ondulata.

La noi, ciubotica-cucului creste atat la campie, cat si la deal si la munte, in luminisuri, pe fanete si pajisti.

Beneficii ciubotica-cucului

Beneficii ciubotica-cucului
Beneficii ciubotica-cucului

Ciubotica-cucului este eficienta in calmarea starilor nervoase, ceaiul fiind un sedativ eficient pentru organism. Este recomandat mai ales in situatii stresoare, anxiogene.

Avand efecte de relaxare si sedare, ciubotica-cucului este recomandata si in tratarea insomniei. Efecte mai bune sunt observate cand ceaiul vine ca adjuvant al tratamentelor prescrise de medic.

Ciubotica-cucului este un adjuvant natural in tratarea infertilitatii la femei, compusii sai actionand pentru tonifierea musculaturii cervixului, actionand pentru ameliorarea mucusului cervical si pentru reglarea ovulatiei.

Asa cum am spus inca de la inceput, poate cea mai cunoscuta dintre indicatiile terapeutice ale acetei plante este reprezentata de infectiile respiratorii. Planta actioneaza ca un calmant al cailor respiratorii, avand, insa, si proprietati expectorante.

Ciubotica-cucului actioneaza in calmarea afectiunilor gastro-intestinale, dar si pentru combaterea afectiunilor renale si a celor de la nivelul vezicii urinare. Efectul in aceste tipuri de patologii este unul depurativ.

Cum sa folosesti ciubotica cucului

Cum sa folosesti ciubotica cucului
Cum sa folosesti ciubotica cucului

In insomnie este recomandata infuzia de ciubotica-cucului, valeriana si sunatoare, administrata cate o cana inainte de culcare. Efectul este de calmarea a starilor de irascitabilitate, nervozitate.

In migrene se recomanda consumul a 2-3 cani de infuzie de flori in fiecare zi.

Tusea este ameliorata cu infuzie de flori. Aceasta calmeaza tusea si fluidifica secretiile de la nivelul bronhiilor, ajutand la eliminarea acestora si grabind vindecarea.

Infuzia poate fi utilizata si in ameliorarea atacurilor de panica, prin calmarea sistemului nervos si normalizarea ritmului cardiac.

Decoctul din radacina de ciubotica-cucului, administrat 1-2 cani pe zi, este recomandat in ameliorarea litiazei urinare, dar si in cistita.

Curele indelungate de ceai sunt utile in ameliorarea simptomelor din reumatism si guta.

Extern, infuzia de ciubotica-cucului se foloseste pentru tratarea contuziilor.

Preparare si administrare

Ceai de ciubotica-cucului
Ceai de ciubotica-cucului

Infuzia de flori se prepara cu o lingurita de flori uscate peste care se adauga o cana cu apa fierbinte. Se va lasa la infuzat timp de 10 minute si se va consuma pentru ameliorarea racelii si gripei, mai ales cand afectiunile sunt insotite de tuse.

Decoctul din radacina se obtine dintr-o lingura cu radacina maruntita care se pune la fiert cu o cana de apa. Dupa ce da in clocot se lasa la fiert timp de 10 minute. Decoctul se consuma dupa ce se raceste, avand si efectul de a tonifia muschiul cardiac.

Citeste si: Cum sa folosesti uleiul de masline. Proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii

Vinul de ciubotica-cucului se prepara din flori proaspete peste care se adauga vin alb. Amestecul se va lasa la macerat pentru doua saptamani, dupa care se va strecura. Se va administra cate o inghititura in fiecare zi, fiind util in ameliorarea afectiunilor cardiace.

Siropul din radacina de ciubotica-cuclui se obtine dintr-o mana de radacina proaspata care se toaca marunt. Aceasta se pune intr-o sticla in care se adauga miere diluata cu putina apa. Dupa ce se macereaza 2-3 saptamani, se administreaza cate o lingurita pe zi pentru ameliorarea simptomelor afectiunilor respiratorii.

Tinctura se prepara dintr-o lingurita de pulbere de rizom de ciubotica-cuculuoi si 200 ml de otet din vin. Amestecul se lasa la macerat pentru 5 zile, apoi se strecoara si se pastreaza in sticlute inchise la culoare.

In fine, compresele se prepara cu infuzie din flori, fiind utilizate pentru a grabi cicatrizarea unor rani.

Contraindicatii si reactii adverse

Primula
Primula

Ceaiul de ciubotica-cucului, administrat in cantitati mari poate produce iritatii ale tubului digestiv, greata si chiar voma.

Persoanele care sufera de epilepsie pot utiliza ciubotica-cucului, insa in doze foarte mici.

Totodata, femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa utilizeze cu precautie produsele pe baza de ciubotica-cucului.

Toxicitate. Nu este documentata, insa este indicat sa folosesti cantitatile recomandate.