Cum sa folosesti cimbrisorul. Beneficii, proprietati, ceai, utilizare si contraindicatii
Cum sa folosesti cimbrisorul. Beneficii, proprietati, ceai, utilizare si contraindicatii

Cum sa folosesti cimbrisorul. Beneficii, proprietati, ceai, utilizare si contraindicatii


Cum sa folosesti cimbrisorul. Ceaiul de cimbrisor a fost, cumva, cosmarul copilariei mele. Cel putin de cand ai mei i-au descoperit efectele benefice in lupta cu simptomele racelii si gripei si cu reducerea durerilor de gat.

Descrierea plantei. Unde se gaseste cimbrisorul

Cimbrisor
Cimbrisor

Cimbrisorul este o planta perena, care face parte din familia labiatelor, este o planta cu un miros placut, puternic aromat, intepator chiar.

Cimbrisorul nu creste foarte inalt, infloreste in iunie si se mentine pana in luna septembrie. Il poti gasi in zonele de deal, mai degraba, pe pajisti, unde tufele creaza un covor cu o nuanta de verde si mov.

Daca vrei sa iti culegi singur cimbrisorul, trebuie sa stii ca va trebui sa recoltezi doar partea aeriana a plantei si sa o pui la uscat. Apoi, o poti depozita in camara, intr-o punga de hartie.

Beneficii cimbrisor

Ceai de cimbrisor
Ceai de cimbrisor

Cimbrisorul (Thymus serpyllum) este cunoscut pentru ca are proprietati curative. Este bogat in ulei aromat, in taninuri, flavone si acizi organici.

Ceaiul de cimbrisor, infuzia, este folosita in calmarea afectiunilor nervoase, dar si a celor digestive. In plus, baile cu ceai de cimbrisor sunt revigorante si dau o stare de bune.

Are beneficii si asupra casei, pe care o improapateaza cu aroma sa puternica. Este motivul pentru care, in trecut, era agatat in camera laturi de busuioc.

Poate nu stiai, dar ceaiul de combrisor poate fi utilizat in tratarea alcoolismului. Se recomanda prepararea unui litru de ceai, din care se va bea cate o lingura, din ora in ora.

Cimbrisorul contribuie la buna functionare sau la normalizarea functiilor ficatului si a rinichilor. In plus, are efectul de a potenta imunitatea si, daca este folosit la imbaiere, poate ameliora durerile reumatice.

Trebuie sa mai stii ca are bune efecte asupra tractului digestiv, prin stimularea secretiei sucurilor gastrice, a secretiei biliare. Tot cimbrisorul reduce gazele intestinale, are efect diuretic, functioneaza ca un antiseptic la nivel intestinal.

La nivel hematologic, amelioreaza anemia.

Trebuie sa iti mai spun ca cimbrisorul, prin substantele pe care le contine, are efecte antibacteriene si antifungice si poate fi utilizat in locul apei de gura. El actioneaza pentru prevebirea aparitiei cariilor, a tartrului sau a gingivitei.

Ce proprietati are cimbrisorul

Ce proprietati are cimbrisorul
Ce proprietati are cimbrisorul

In cazul durerilor abdominale si menstruale, se consuma 2-3 cani de ceai pe zi. Simptomele bolilor sistemului nervos sunt ameliorate prin consumul de ceai de cimbrisor, in cure de mai multe saptamani.

Cimbrisorul este bogat in uleiuri esentiale, iar acestea actioneaza ca un calmant al spasmelor respiratorii, favorinzand expectoratia din tusea convulsiva.

Tinctura de cimbrisor poate fi utilizate la masarea zonelor afectate de durerile reumatoide, in vreme ce siropul de cimbrisor actioneaza benefic in simptomele racelilor puternice.

Cimbrisorul poate fi utilizat si in ameliorarea simptomelor epilepsiei. Este recomandata o cura de un an cu infuzie de cimbrisor. La fiecare 3 saptamani, se recomanda o pauza de aproximativ 10 zile.

Asa cum am spus, cimbrisorul este de ajutor in tratarea alcoolismului. Recomandarea este consumul unei linguri de infuzie de cimbrisor la fiecare ora. Sunt unii specialisti care recomanda consumul unei jumatati de pahar de infuzie la fiecare sfert de ora, asta inseamna 2 pahare de ceai in timpul unei ore.

Cum sa utilizezi cimbrisorul

Cum sa folosesti cimbrisorul
Cum sa folosesti cimbrisorul

Ca mai toate remediile naturiste, si cimbrisorul poate fi utilizat in mai multe forme, preparat in mod diferit.

Infuzia se prepara dintr-un litru de apa clocotita si un pumn de planta uscata. Amestecul se consuma dupa ce se raceste, mai ales daca este utilizat pentru eliminarea viermilor intestinali. In cazul racelii sau a gripei se recomanda consumul de infuzie calda, nu fierbinte.

La fel si in tuse. Acesta poate fi indulcit cu putina miere sau poate fi consumat ca atare. Important este sa nu fie consumat fierbinte pentru ca in cazul durerilor in gat sau a tusei poate produce iritarea mucoaselor si accentuarea simptomelor.

Citeste si: Cum sa folosesti paducelul. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Siropul se prepara intr-un borcan in care se pun flori de cimbrisor, peste care se toarna un pahar cu zahar si se lasa la macerat, la soare, timp de trei saptamani, Ulterior, se filtreaza si se da in clocat. Siropul de cimbrisor are efecte benefice in tratarea raguselii si a simptomelor bronsitei.

Tinctura de cimbrisor se prepara din 100-200 de grame de cimbrisor care se pun la macerat cu 500 de ml de alcool, pentru un interval de doua saptamani. Ulterior, acest amestec se filtreaza. Tinctura poate fi utilizata la masarea picioarelor obosite si in cazul durerilor reumatoide.

Uleiul se prepara din cimbrisor maruntit, amestecat cu ulei si macerat timp de 14 zile. Uleiul este utilizat, in general, pentru masaj.

Tinctura, uleiul sau infuzia pot fi utilizate in realizarea de bai locale, recomandate, de asemenea, in reducerea durerilor reumatoide.

Contraindicatii si reactii adverse

Tinctura de cimbrisor
Tinctura de cimbrisor

Ceaiul de cimbrisor poate favoriza producerea de avort spontan, dar si intrarea in travaliu si nasterea prematura si, din acest motiv, este interzis consumul lui de catre femeile insarcinate.

Cimbrisorul poate agrava senzatia de caldura, mai ales in perioadele caniculare, cand nu este recomandat consumul lui sau, daca este necesar, atunci trebuie ca doza sa fie moderata. In plus, poate amplica afectiuni cardio-vasculare si, in acest caz, este bine sa discuti serios cu medicul cardiolog inainte de a-l folosi.

Trebuie sa iti mai spun ca cimbrisorul este contraindicat persoanelor care sufera de insuficienta pancreatica sau gastrica severa.

Daca este consumat in doze foarte mari, ceaiul de cimbrisor poate produce tulburari gastrointestinale, depresie sau stari de agitatie si nervozitate.

Toxicitate. Daca sunt respectate dozele recomandate, nu este documentat efect toxic.