Cum sa folosesti branca-ursului. Proprietati, beneficii, administrare, contraindicatii
Cum sa folosesti branca-ursului. Proprietati, beneficii, administrare, contraindicatii

Cum sa folosesti branca-ursului. Proprietati, beneficii, administrare, contraindicatii


Cum sa folosesti branca-ursului, sfaturi utile despre proprietati, beneficii, administrare, contraindicatii. Branca-ursului este o planta erbacee comuna, utilizata inca din Antichitate, dar a carei popularitate in tara noastra nu este foarte mare. Cunoscuta si sub denumirea de crucea pamantului, acesta planta face parte din familia umbelifera Apiaceae.

Descrierea plantei. Unde o gasesti

Branca-ursului
Branca-ursului

Trebuie sa stii ca branca-ursului (Heracleum sphondylium) isi are originea in Eurasia si a fost usor naturalizata in America de Nord.

Branca-ursului este o planta bienala pe care o poti recunoaste gratie dimensiunilor ei mari, dar si a florilor dispuse in forma de circhine.

Planta poate atinge pana la 1,8 metri inaltime si are tulpini mari, cu fire de par. Florile sunt roz spre albe, iar ciorchinele in care sunt dispuse acestea ajunge la un diametru de pana la 20 de centimetri.

Branca-ursului creste in pajisti si poieni, mai ales in zonele montane, dar nu mai sus de 2500 de metri altitudine.

Beneficii branca-ursului

Beneficii branca-ursului
Beneficii branca-ursului

Branca-ursului este un remediu natural in bolile aparatului genital, avand rolul de a regla ciclul mentrual, dar si de a stimula activitatea ovarelor, pe de o parte, si de a relaxa muschii vaginali si uterini, pe de alta parte.

Este, de asemenea, o planta cu efecte in lupta cu anexitele sau cu boli cu transmitere sexuala, cum sunt sifilisul, gonoreea sau chlamydia. Este recomandata utilizarea acestei plante de catre femeile care sunt predispuse la o instalare precoce a menopauzei.

Este o planta care poate fi utilizata ca adjuvant in tratarea infertilitatilor secundare dereglarilor hormonale.

Branca-ursului poate actiona pentru a preveni infectiile renale si contribuie, cu efectele sale antibiotice si antiseptice, la eliminarea microorganismelor care isi fac locul in tractul urinar.

Branca-ursului poate fi o solutie pentru tratarea impotentei mai intai pentru ca potenteaza circulatia sangelui la nivelul organelor sexuale masculine dar si pentru ca stimuleaza secretia gonadelor.  Deoarece creste numarul de spermatozoizi si potenteaza mobilitatea acestora, este o planta utilizata pentru favorizarea conceperii unui copil, acolo unde sunt probleme.

Branca-ursului este utilizata in lupta impotriva osteoporozei deoarece stimuleaza secretia de estrogen, responsabil cu metabolizarea calciului in organism.

Indicatii terapeutice

Seminte branca ursului
Seminte branca ursului

Asa cum am mentionat deja, poate cea mai cunoscuta indicatie terapeutica a acestei plante este zona organelor de reproducere.

Este recomandata o cura de o luna in care sa se administreze cate 10 picaturi de tinctura de branca-usului in fiecare zi pentru tratarea frigiditatii si a impotentei.

In plus, o lingurita de tincturam administrata de 3-4 ori pe zi, amelioreaza simptomele asociate anexitei.

Infertilitatea se poate trata prin administrarea cate unei lingurite cu tinctura, diluata in putina apa, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale. Aceasta cura nu poate depasi o perioada de 3 luni.

Tinctura de branca-ursului poate fi utilizata, ca adjuvant, pe langa tratamentul medicamentos, in bolile cu transmitere sexuala.

Nu am mentionat pana acum, dar iti spun acum ca o cura de trei luni, cu cate o lingurita de tinctura de branca-ursului administrata de trei ori pe zi, poate ameliora simptomele epilepsiei.

Tot tinctura de branca-ursului, administrata cate 30 de picaturi inaintea celor 3 mese principale ale zilei poate regla nivelul tensiunii arteriale.

Branca-ursului este utilizata si in tratarea digestiei dificile.

Preparare si administrare branca-ursului

Frunze branca-ursului
Frunze branca-ursului

Pulberea se obtine prin macinarea plantei uscate, cu tulpina si frunze. Aceasta se administreaza cate o lingurita inaintea meselor principale, asadar, de trei ori pe zi, pentru reglarea tensiunii arteriale.

Cataplasmele se obtin prin zdrobirea frunzelor verzi. Pasta rezultata sa aplica pe un tifon si se pune pe zona afectata de probleme osoase, fiind utila mai ales in ameliorarea durerilor coloanei.

Citeste si: Cum sa folosesti cimbrisorul. Beneficii, proprietati, ceai, utilizare si contraindicatii

Tinctura are un efect rapid si se poate obtine din 200 de grame de flori si seminte macinate peste care se adauga o jumatate de litru de alcool alimentar. Compozitai se va lasa la macerat timp de 14 zile, la finalul acestei perioade urmand a se filtra. Se pot consuma cam 10 picaturi de tinctura inaintea meselor principale, adica de trei ori pe zi.

Uleiul de branca-ursului se obtine prin adaugarea a 10 linguri de planta macinata intr-o jumatate de litru de ulei de floarea soarelui sau ulei de masline. Compozitia va fi lasata sa macereze la cald timp de 15 zile. Apoi, se filtreaza si se pastreaza in sticlute mai mici.

Contraindicatii si reactii adverse

Heracleum sphondylium
Heracleum sphondylium

Branca-ursului este, de cele mai multe ori, bine tolerata de cei care ajung sa o consume, insa sunt unele cazuri in care au fost semnalizate, ca efecte secundare, aparitia unor alergii la nivelul pielii si aparitia sensibilitatii la lumina.

Trebuie sa stii ca, daca iti culegi singur aceasta planta, este indicat sa porti manusi de protectie, altfel substantele pe care le contine pot favoriza aparitia de arsuri la nivelul pielii.

Branca-ursului le este contraindicata barbatilor cu adenom de prostata, dar si femeilor cu fibrom uterin, tumori maligne si beigne in sfera genitala si mamara.

La fel, este contraindicata femeilor insarcinate sau care alapteaza, dar si persoanelor cu intoleranta la lactoza.

Persoanele cu tensiunea arteriala scazuta nu pot consuma produse cu branca-ursului.

O alta atentionare este legata de expunerea la soare pe care este mai bine sa o eviti daca urmezi o cura cu branca-ursului.

Uneori, branca-ursului nu este pe placul sistemul digestiv, caz in care apar varsaturi si stari de greata.

Toxicitate. In afara efectelor si atentionarilor mentionate, nu este documentata.