Cum sa folosesti angelica. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii
Cum sa folosesti angelica. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Cum sa folosesti angelica. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii


Angelica este o planta ierboasa care infloreste toamna, in preajma sarbatorii Sfintilor Mihail si Gavril. Si tocmai pentru ca este o planta care infloreste in preajma acestei sarbatori importante, a primit acest nume – angelica.

Descrierea plantei. Unde o gasesti

Angelica
Angelica

Angelica este o planta aromatica si face parte din familia umbeliferelor. Cand atinge maturitate poate ajunge pana la 1,5 metri inaltime. Frunzele sunt de mari dimensiuni, penate, in vreme ce florile sunt albe spre o nuanta de verde foarte pal.

Semintele au un gust usor astringent-aromat, iar radacinile sunt lungi, puternice.

Angelica iubeste umezeala si lumina si se simte foarte bine in pamanturi grase, afanate, bogate in nutrienti.

Beneficii angelica

Beneficii angelica
Beneficii angelica

Radacina de angelica cunoscuta si sub numele de Dong Quai (ginsengul femeilor) este bogata in ulei volatil cu principii cumarinice, in angelicina, xantotoxina, bergapten si imperatonina. In plus, in radacina acestei plante se mai gasesc acizi grasi, fumaric, taninuri, acid clorogenic, cafeic si angelic, dar si substante glucidice.

Utilizarea produselor pe baza de angelica vine cu efecte care pot fi observate la scurt timp de la initierea tratamentului.

Angelica, administrata in cure de lunga durata, este utila in ameliorarea depresiei, a isteriei, dar si a asteniei. Compusii din planta actioneaza pentru relaxarea si detensionarea sistemului nervos. Tinctura de angelica, in asociere cu teiul si valeriana amelioreaza semnificativ simptomele prezente in depresiile severe.

Deficitul de dezvoltare la copii, dar si dificultatile de concentrare si afectiunile psihosomatice sunt ameliorate cu aceasta planta.

Citeste si: Cum sa folosesti turita mare. Proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii

Angelica este un adjuvant utilizat in colitele de fermentatie sau de putrefactie, dar si in indigestie si gastrita hipoacida. Angelica actioneaza, in aceste patologii, atat ca stimulent, cat si ca tonic, favorizeaza secretia de acid gastric, imbunatatind calitatea digestiei.

Pudra de angelica este recomandata in ameliorarea anorexiei, actionand atat la nivelul sistemului nervos, cat si pentru potentarea functiei digestive.

Ceaiurile de angelica isi gasesc utilitatea in tratarea gripelor si virozelor din sezonul rece, prin intarirea si regenerarea celulelor organismului, responsabile in lupta cu virusurile si bacteriile.

Angelica este utilizata in reglarea si normalizarea menstruatiei, stimuland productia normala de hormoni feminini. In plus, angelica este recomandata si pentru ameliorarea simptomelor neplacute ale sindromului premestrual.

Indicatii terapeutice

Dong Quai
Dong Quai

Intern, pulberea este recomandata in bolile de piele, precum acneea, psoriazisul si dermatozele cu cauze necunoscute. Este recomandata asocierea cu trei frati patati pentru potentarea efectului depurativ.

Tot pulberea este folosita in indigestii recurentem dispepsie si atonie digestiva. Pentru efecte mai bune, se asociaza cu gentiana.

Pulberea poate fi utilizata in starile de confuzie, dar si in isterie, depresie, nevroze si psihoze. Pulberea are un rol adjuvant in aceste patologii si poate fi combinata, pentru rezultate mai bune, cu talpa gastei. Pulberea poate fi administrata si in starile de epuizare mentala si fizica.

Maceratul la rece, administrat cate o jumatate de cana cu 10 minute inaintea meselor principale este util in tratrarea bulimiei, anorexiei si a dereglarilor de apetit alimentar.

Administrat in doze de 1-2 cani pe zi, maceratul la rece este recomandat, ca adjuvant, in bolile grave, cum sunt cele oncologice, dar si in reechilibrarea psihica, emotionala.

Extern, cataplasma cu radacina, aplicata seara, timp de 20 de minute, amelioreaza aspectul tenului cu pori, seboreic, si ajuta la mentinerea tineretii si tonusului pielii.

Preparare si administrare

Radacina de angelica uscata
Radacina de angelica uscata

Pulberea se obtine prin macinarea fina a plantei. Se administreaza, de obicei, cate o lingurita rasa, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Asa cum am mai spus, pulberea se mentine sublingual timp de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa. Este important ca pulberea sa nu fie pastrata in casa mai mult de 5 zile deoarece isi pierde din proprietatile curative.

Maceratul la rece se prepara cu o lingurita de parti aeriene uscate si maruntite, care se lasa la macerat, intr-o cana cu apa plata, timp de 8 ore. Apoi se filtreaza si se bea pe stomacul gol, in mai multe reprize, nu mai mult de trei doze pe zi.

Cataplasma se obtine prin amestecarea de pulbere cu apa calda pana la obtinerea unei paste care nu curge. Aceasta se pune intr-un tifon si se aplica pe locul afectat.

Decoctul de radacina se prepara dintr-o lingura de redacini uscate si maruntite peste care se toarna o cana cu apa. Compozitia se fierbe timp de 25 de minute, apoi se lasa acoperita timp de 15 minute. Decoctul este utilizat in ameliorarea bronsitei.

Vinul de angelica se prepara din cateva linguri cu radacina de planta uscata care se macereaza in 250 ml de vin alb timp de o saptamana. Produsul este utilizat in ameliorarea afectiunilor digestive.

Pentru prepararea tincturii, se macereaza o lingura cu radacina de planta in 250 ml de alcool, timp de doua saptamani. la final se filtreaza si se administreaza cate 15-20 picaturi pe zi.

Angelica. Contraindicatii si reactii adverse

Ulei esential
Ulei esential

Angelica are proprietati fotosensibilizante si, daca este aplicata extern, este important ca dupa 4 ore, pielea sa fie bine spalata, in caz contrar, la expunerea la soare existand riscul de aparitie a unor arsuri solare grave, cu risc de malignizare.

Angelica este o planta contraindicata femeilor insarcinate, existand riscul de a produce avortul spontan, in caz de administrare.

Femeile care alapteaza pot consuma angelica, insa cu multa precautie. In plus, dozele mari de angelica induc depresia, tulburari de concentrare, greata sau varsaturi.

Toxicitate. Nu este documentata, insa este indicat sa folosesti cantitatile recomandate.