Pescuit la stiuca. Cum sa o faci si ce momeala sa folosesti
Pescuit la stiuca. Cum sa o faci si ce momeala sa folosesti

Pescuit la stiuca. Cum sa il practici si ce momeala sa folosesti


Pescuit la stiuca. Unii pasionati ar spune ca pescuitul stiucii este o adevarata arta, altii sustin ca pescuitul stiucii este o aventura, cert este ca pescuitul pestilor rapitori are un farmec aparte! Atunci cand pleci de acasa cu gandul de a prinde pesti rapitori stii foarte bine inca de la bun inceput ca nu va urma o simpla zi de pescuit.

Ba chiar este foarte probabil sa ai parte de o aventura de neuitat si de povestit mult timp prietenilor si cunoscutilor. Daca esti insa mai la inceput de drum intr-ale pescuitului, probabil ca te intrebi cum sa pescuiesti la stiuca. Iti dam in randurile urmatoare cateva idei care s-ar putea dovedi extrem de utile, asa ca ramai alaturi de noi!

Ce trebuie sa stii despre stiuca

Exos Lucius
Exos Lucius

Prin definitie, stiuca este un peste rapitor, cunoscut de specialisti si sub numele de “Exos Lucius”. Stiuca poate fi gasita numai in ape dulci, incepand de la balti si lacuri si pana la fluvii si rauri. Stiuca se regaseste la ora actuala pe numai putin de trei continente, fiind intalnita in zonele cu clima temperata ale emisferei nordice, adica in Europa, Asia si America de Nord.

Stiuca are in general o lungime de pana in jumatate de metru, cantarind de la 500 de grame la peste 1 kilogram. Evident, exista insa si exemplare mai mari de atat, in special in acele zone in care se gaseste hrana din abundenta.

Asadar, nu aveti de ce sa nu-i credeti pe unii pescari daca se mandresc in fata voastra cu o stiuca care depaseste chiar si 1-1.5 metri sau care ajunge sa cantareasca chiar si 25 de kilograme. 

Stiuca este unul dintre pestii cel mai usor de identificat, avand un element unic prin care se diferentiaza de ceilalti pesti rapitori. Mai exact, ne referim la capul stiucii, care este aplatizat orizontal si care este dotat cu maxilare alungite si turtite.

Volumul gurii este mai mult decat generos, iar la interior pot fi observati foarte usor un numar mare de dinti extrem de ascutiti si bine fixati.

De asemenea, limba stiucii are un set de dinti speciali, cu ajutorul carora rapitorul inhata puternic prada. Mai departe, ochii stiucii sunt mari si sunt pozitionati in partea superioara a capului.

Pescuit la stiuca. Cum sa faci asta si in ce perioada

Pescuit la stiuca
Pescuit la stiuca

Potrivit specialistilor, stiuca se poate pescui cel mai usor cu momeala naturala, cu linguri sau cu naluci sintetice. Cea mai buna perioada pentru pescuitul stiucii este de la mijlocul toamnei si pana la inceputul iernii, insa asta nu inseamna ca nu trebuie sa iti incerci norocul si in restul anului, ba chiar din contra!

Totusi, tine cont de faptul ca in sezonul cald ar fi de preferat sa apelezi la o momeala naturala de tipul pestisorilor, in timp ce in sezonul rece ar fi mai bine sa te reorientezi catre linguri sau voblere speciale.

Citeste si: Cum sa alegi nada pentru pescuitul la crap toamna. Sfaturi utile 

Tehnica pescuitului la stiuca este oarecum diferita de ceea ce stii de la alti pesti pe care obisnuiesti sa ii pescuiesti. Pentru a avea succes la stiuca va trebui mai intai sa cunosti comportamentul prazii sale si mai apoi sa estimezi corect unde sta acest pradator la panda.

In timpul verii si la inceputul toamnei, atunci cand apele sunt calde, pestii sunt ceva mai imprastiati, ceea ce inseamna ca si stiuca poate fi oriunde. Situatia este insa diferita la sfarsitul toamnei sau in timpul iernii, atunci cand pestii se retrag mai la adancime pentru un plus de caldura.

Totodata, trebuie sa stii ca stiuca ataca de jos in sus, ceea ce iti indica faptul ca s-ar putea sa ai mult mai mult succes daca vei identifica potentialele adancituri ale fundului apei si vei pescui acolo. Speram ca aceste sfaturi iti vor fi de folos la urmatoare tura pe care o vei face la pescuit de stiuca!

Cele mai bune momeli pentru pescuit la stiuca

Momeala pentru pescuit la stiuca
Momeala pentru pescuit la stiuca

Atunci cand vorbim de stiuca, vorbim despre un peste rapitor lacom asa ca pentru a il prinde vei avea nevoie de momeli vii sau linguri, naluci ori voblere artificiale ce imita foarte bine vietatile cu care se hranesc acesti pesti.

Nalucile folosite pentru pescuitul la sctiuca trebuie sa fie stralucitoare, insa trebuie sa tii cont si de limpezimea apei sau de lumina soarelui. Acestea nu trebuie sa fie foarte stralucitoare atunci cand pescuiesti pe vreme insorita si in apa limpede, insa trebuie sa sfie destul de vizibile daca pescuiesti cand este innorat sau apa este tulbure.

Voblerele sunt acele momeli care imita pestisorii cu care stiuca se hraneste in mod obisnuit. Acestia pot fi colorati pentru a atrage atentia rapitorilor, plutesc la suprafata luciului de apa sau se scufunda pana aproape de fundul apei.

Exista si twistere sau naluci care au o structura moale si imita diversi pestisori ori viermi. Bineinteles, diferenta o va face modul in care se misca aceste naluci, asa ca mare atentie cand le alegi.