Pescuit la avat. Cum sa ai rezultate bune si ce momeli folosesti
Pescuit la avat. Cum sa ai rezultate bune si ce momeli folosesti

Pescuit la avat. Cum sa ai rezultate bune si ce momeli folosesti


Pescuit la avat. Cum sa ai rezultate bune si ce momeli folosesti. Avatul s-a dovedit intotdeauna a fi una dintre cele mai mari provocari in randul pescarilor, fiind un peste rapitor care nu se lasa prins prea usor, ba chiar din contra. Nu numai ca este nevoie de multa rabdare si atentie pentru a avea succes in prinderea avatului, dar ai nevoie si de o tehnica buna.

Daca vrei sa nu te intorci acasa cu mana goala, mai trebuie sa stii care sunt locatiile in care ai cele mai mari sanse sa prinzi avat si care este echipamentul de care ai nevoie! Asadar, cum sa pescuiesti, de fapt, avat pentru a avea succes?! Descoperim impreuna in randurile urmatoare cateva detalii importante!

Ce este avatul si cum arata

Avat
Avat

Avatul (Aspius aspius) este un peste pradator, care nu se va lasa prins usor niciodata. Nu numai ca nu va ceda prea repede, dar se va si lupta, asa ca pescuitul la avat este preferat in special de pescarii cu experienta, care se afla in cautare de adrenalina. Nu este insa imposibil sa pescuiesti la avat, insa ai nevoie de cateva informatii care se pot dovedi extrem de utile! 

In primul si primul rand, haideti sa aflam cand trebuie sa mergem la pescuit de avat. Potrivit specialistilor, cea mai buna perioada pentru pescuitul de avat este primavara si toamna. De asemenea, si iarna s-ar putea dovedi o perioada destul de buna, insa in acest caz exista mai multe variabile, succesul putand depinde de locul in care pescuiesti si de tehnica folosita. 

Daca vrei sa pescuiesti avat, trebuie sa stii ca zona Dunarii este una dintre cele mai bune locatii in care poti merge. Potrivit celor cu experienta intr-ale pescuitului, se poate prinde foarte bine avat in partile inferioare ale Dunarii. Totusi, nu trebuie sa neglijati nici lacurile sau afluentii raurilor. Nu in ultimul rand, avatul poate fi gasit si in zona podurilor, atunci cand pestii din aceasta specie se afla in cautare de prada. 

Mai departe, trebuie sa aveti in vedere ca avatul se prinde cel mai bine dupa-amiaza, acesta fiind un peste care se hraneste de regula atunci cand apune soarele. De asemenea, se spune ca sansele cresc in perioadele cu luna plina si in cele de imperechere, atunci cand avatul se afla intr-o cautare constanta de hrana. 

Atunci cand iesi la pescuit de avat, nivelul apei in care iti propui sa pescuiesti are un rol important in succesul pe care il vei avea. Cauta apa care are un nivel constant sau apa al carei nivel se afla in crestere! Nu este exclus sa gasesti avat nici in zonele cu caderi de apa, in apele involburate sau in zonele de apa cu bancuri de nisip.

Pescuit la avat. Ce fel de echipament ai nevoie

Pescuit la avat
Pescuit la avat

Asa cum spuneam si mai devreme, avatul este un peste pradator, ceea ce inseamna ca vei avea nevoie de echipament destinat pescuitului la rapitori. In primul rand, trebuie sa stii ca va trebui sa faci lansari lungi pentru a prinde un peste atat de rapid. Asadar, indreapta-ti atentia catre niste lansete speciale pentru pesti rapitori, care in general au lungime cuprinse intre 2.30 si 2.80 metri. 

Mai departe, vei avea nevoie de fire care sa iti fie de ajutor la distante mari, avatul fiind un peste care se pescuieste de la distante mari, intre 30 si 50 de metri. Firele pe care le folosesti trebuie, de asemenea, sa ramana insesizabile, avatul fiind destul de inteligent astfel incat sa nu atace altfel. 

Avatul este un peste deosebit de rapid, asa ca o mulineta care sa te ajute sa te misti in viteza se va dovedi extrem de utila. De asemenea, ai grija ca mulineta sa acopere o distanta mare. Pe piata se regasesc o multitudine de mulinete pentru rapitori, asa ca fa o alegere care sa se potriveasca bugetului tau! 

In cele din urma, haideti sa vedem ce fel de naluci puteti alege atunci cand iesiti la pescuit de avat. Este de preferat sa va indreptati atentia catre niste naluci tari, precum sunt voblerele. Nu excludeti nici nalucile moi, acestea putand fi potrivite in functie de stilul de pescuit pe care il aveti.

Ce este insa cel mai important este unde lansezi nalucile pentru rapitori. Mai exact, incearca sa o faci in partea din apa unde peste tocmai a atacat, sincronizandu-te astfel cu viitorul sau atac.

Pescuit la avat. Cum sa prinzi acest peste, ce momeli folosesti

Pescuit la avat. Cum sa prinzi acest peste
Pescuit la avat. Cum sa prinzi acest peste

Poate cel mai important aspect atunci cand vrei sa practici o partida de pescuit la avat este alegerea nalucilor. Expertii ne sfatuiesc sa alegem o naluca ce imita un oblete, asadar daca esti incepator ar fi recomandat sa te orientezi catre lingurite rotative si oscilante. Poti alege si naluca Salmo Thrill.

Daca nu esti chiar la prima partida de pescuit la avat, atunci te poti indrepta catre rattling-uri. Datorita faptului ca produce zgomote sau zanganit, acest tip de naluca este ideal pentru a pescuit la apa adanca, dar si la apa care nu este foarte limpede.

Citeste si: Pescuit la stiuca. Cum sa il practici si ce momeala sa folosesti

Pescarii experimentati pot alege voblerele de tip hardcore crank lipless, care vibreaza si produc un zgomot specific in apa.

Trebuie sa iti mai spunem ca pe timp de vara, atunci cand avatul se hraneste mai aproape de suprafata apei este indicat sa alegi voblere de tip topwater, popper sau voblerele care se scufunda superficial. Sa nu uitam nici de tail spinere, supranumite si “moartea avatului”.

Acum ca stii ce momeli sa folosesti, iti dorim fir intins atunci cand vei merge sa pescuiesti avat. Nu uita faptul ca pescuitul este un sport, asa ca poti elibera pestii dupa ce ii prinzi, pentru ca ecosistemul sa nu fie afectat.