Cum sa alegi corect alimentele bogate in fier si pe cele alcaline
Cum sa alegi corect alimentele bogate in fier si pe cele alcaline

Cum sa alegi corect alimentele bogate in fier si pe cele alcaline


La nivel mondial, cel mai frecvent tip de anemie este cea prin carenta de fier, adica atunci cand sangele nu are celule sanguine sanatoase. Dupa cum o spune si numele, corpul are un nivel scazut de fier, asa ca este recomandat sa mananci alimente bogate in fier.

In acelasi timp, alimentele alcaline sunt acele alimente care echilibreaza rapid si eficient organismul. Drept urmare, nu ar fi rau sa stii cum sa alegi corect alimentele bogate in fier si pe cele alcaline.

Cum sa alegi corect alimentele bogate in fier si pe cele alcaline – Cuprins:

Cum sa alegi corect alimentele bogate in fier?

Exista nenumarate alimente care sunt bogate in fier, asa ca avem de unde alege chiar daca dieta este pentru copii sau adulti.

Afectiunile celor ce sufera de anemia prin deficit de fier sunt durerile toracice, bataile rapide ale inimii, durerile de cap sau ametelile, mainile ori picioarele reci, unghiile fragile, oboseala extrema, pielea palida sau oboseala extrema.

Spanac
Spanac

Un aliment care ofera extrem de multe beneficii pentru sanatate este spanacul, iar avantajul este ca acesta are si un continut scazut de calorii. Trebuie sa stii ca 100 de grame de spanac contin pana la 3.6 mg de fier. Desi fierul din spanac nu este foarte bine absorbit de organism, cantitatea mare de vitamina C prezenta in aceasta planta ajuta la absorbtia de fier.

Linte
Linte

Exista si multe legume bogate in fier, precum fasolea, lintea, nautul, mazarea si soia. De exemplu, 200 grame de linte contin 6.6 mg de fier, in timp ce 200 de grame de naut fiert contin 5.8 mg de fier. Ca si in cazul spanacului, va fi nevoie si de vitamina C pentru ca organismul sa poate absorbi mai mult fier.

Quinoa
Quinoa

Si quinoa contine mult fier, iar 100 de grame au 2.8 mg de fier. 100 de grame de broccoli contin 1 mg de fier, insa datorita faptului ca are si vitamina C, fierul din broccoli este absorbit extrem de bine de catre organism.

Tofu
Tofu

Daca sunteti vegani, atunci tofu este un aliment potrivit pentru voi. 100 mg de tofu contin 3.6 mg de fier, dar si calciu, magneziu ori seleniu. Chiar si semintele de dovleac contin mult fier, pentru ca 100 grame ai 4.2 mg de fier.

Ciocolata neagra
Ciocolata neagra

Daca va plac dulciurile, va mai spunem ca ciocolata neagra are un continut ridicat de fier: 28 de mg de ciocolata neagra contine pana la 3.3 mg de fier. Ne referim la cea care contine cel putin 70% cacao.

Ficat
Ficat

Ficatul este si el bogat in fier, iar 100 de grame de ficat de vita contin aproximativ 6.5 mg de fier. De asemenea, un continut mare de fier au si rinichii, creierul si inima.

Carne rosie
Carne rosie

Si carnea rosie are un continut ridicat de fier, iar daca o sa consumi 100 grame, aceasta contine pana la 2.7 mg. Totodata, mai contine proteine, zinc, seleniu si mai multe vitamine B.

Carne de curcan
Carne de curcan

Carnea de curcan este si ea o sursa buna de fier, iar 100 de grame contin aproximativ 2.3 mg de fier.

Fructe de mare
Fructe de mare

In acelasi timp, fructele de mare contin o cantitate mare de fier. De exemplu, 100 de grame de fructe de mare contin pana la 28 mg fier. Totusi, trebuie sa stiti ca unele scoici au un continut mic de fier, in timp ce altele au o cantitate mai mare. 100 de grame de stridii contin 9.2 mg de fier.

Cum sa alegi alimente alcaline si ce proprietati au acestea?

Alimentele alcaline sunt acele alimente cu un nivel ridicat al pH-ului, adica mai mare de 7. Acestea sunt recunoscute pentru proprietatile lor de a echilibra organismul.

Afectiunile provocate de un pH acid sunt gastrita, infectiile urinare, constipatia, refluxul gastroesofagian, problemele cu ficatul, racelile frecvente sau bolile de inima.

Spanac crud
Spanac crud

Spanacul revine si el in lista alimentelor alcaline, asa ca amintim inca o data ca pe langa fierul pe care il contine, aceasta planta minune vine si cu vitamina A, mangan, acid folic, vitamina B2, calciu, potasiu, vitamina E si fibre alimentare.

Varza kale
Varza kale

Varza kale este cunoscuta si ea pentru efectul de alcalinizare pe care il are asupra organismului. Este o planta bogata in antioxidanti si ajuta la prevenirea cancerului, iar substantele pe care le contine reduce si nivelul de colesterol.

Castraveti
Castraveti

Castravetele este si el un alcalinizant extrem de bun pentru organism, dar si un aliment hidratant pentru ca acesta contine 95% apa. Totodata, aceasta leguma contine lariciresinol, pinoresinol si secoisolariciresinol, adica acei trei lingnani asociati cu riscul diminuat de dezvoltare al a afectiunilor cardiace sau a mai multor tipuri de cancer. Castravetele contine si vitamina C si K, insa si minerale alcaline, fier, fosfor, potasiu, magneziu, seleniu, cupru, mangan si zinc.

Avocado
Avocado

Fructele de avocado sunt unele dintre cele mai alcaline alimente pe care le poti consuma. Totodata, avocado contine grasimi sanatoase si este recomandat la reducerea nivelului de colesterol LDL. Mai mult, fructele de avocado reduc nivelul glicemiei in sange, au rol antiinflamator si reduce riscul de afectiuni cardiace.

Telina
Telina

Telina este cunoscuta pentru reducerea nivelului de colesterol si continutul de vitamina C. Bineinteles, telina este un aliment alcalin bogat in apa si este un diuretic excelent, pentru ca ajuta organismul sa elimine lichidul in exces.

Ardei gras
Ardei gras

Cei care cauta alimente alcaline ar trebui sa isi indrepte atentia catre ardeii grasi rosii, care sunt plini de nutrienti esentiali si previn afectiunile grave. Cercetatorii au descoperit ca ardeiul gras ajuta la reducerea riscului de dezvoltare a diabetului de tip II, degenerarea maculara sau imbolnaviri cardiace. Ardeiul gras contine multi atioxidanti si are chiar mai multa vitamina C decat o portocala!

Ardei iute
Ardei iute

Ardeiul iute este un alt aliment alcalin, datorita continutului de capsaicina. Acesta ajuta la reducerea stresului, dar si la intarirea sistemului imunitar in sezonul rece.

Usturoi
Usturoi

Usturoiul este recunoscut pentru a fi un puternic aliment alcalin, dar si pentru faptul ca intareste imunitatea, contribuie la reglarea presiunii arteriale si ajuta la detoxifierea organismului.

Lamai
Lamai

Lamaia contine multa vitamina C insa este si unul dintre cele mai alcaline alimente. Totodata, acesta are efect tonic asupra organismului si ajuta la detoxifierea ficatului.