Alimente care nu se reincalzesc. Cum sa mananci sanatos
Alimente care nu se reincalzesc. Cum sa mananci sanatos

Alimente care nu se reincalzesc. Cum sa mananci sanatos


Alimente care nu se reincalzesc, afla cum sa mananci sanatos. Cei mai multi dintre noi gatim mancare pentru mai multe mese, nu pentru una singura. Motivele sunt numeroase, insa ce este important este faptul ca vom reincalzi aceasta mancare pentru a o putea consuma.

Alimente care nu se reincalzesc. Cum sa mananci sanatos – Cuprins:

Alimente care nu se reincalzesc. Cum sa mananci in mod corect

Alimente care nu se reincalzesc
Alimente care nu se reincalzesc

Fie ca o incalzim pe aragaz, fie ca utilizam cuptorul cu microunde, reincalzirea alimentelor ne potoleste foamea insa trebuie sa stii ca aceasta metoda atrage o serie de bacterii si, in plus, duce la schimbarea gustului si a texturii, dar si a nutrientilor. Sunt mai multe alimente pe care ar fi bine sa nu le incalzesti oricat de foame ti-ar putea fi.

Nu este cea mai indragita leguma, insa este recunoscuta ca fiind una extrem de sanatoasa. Este vorba despre broccoli si trebuie sa stii ca aceasta leguma este recomandat sa nu fie reincalzita pentru ca isi pierde din proprietatile nutritionale.

Sa spunem ca vitamina C nu reactioneaza foarte bine cand este reincalzita si nici acidul folic, pe care aceasta leguma il contine din belsug. In fapt, acidul folic este distrus prin reincalzire si, daca nu stiai, el este responsabil de formarea celulelor rosii sanatoase la nivel sanguin.

Ouale fierte sunt foarte bune la gust cand sunt reincalzite, adica nu isi pierd deloc aceasta calitate, insa activitatea antioxidantilor este redusa dramatic. Treaba asta este valabila si daca reincalzesti ouale facute la cuptor sau prajite.

Ulei de gatit
Ulei de gatit

Uleiurile vegetale, prin care cel de masline, de avocado sau de soia, contin acizi nesaturati care devin daunatori prin reincalzire. Aceste modificari pe care uleiurile le sufera prin reincalzire cresc inflamatiile la nivelul organismului iar acestea, la randul lor, favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare.

Cartofii sunt absolut deliciosi si cu greu ne abtinem sa nu ii consumam. Cert este ca reincalziti isi schimba gustul si isi pierd aroma. Se intampla, cumva, tot din cauza efectului pe care reincalzirea il are asupra vitaminei C, pe care cartofii o contin din abundenta.

Pestele este un aliment bogat in vitamina B6, acesta fiind un compus important in ameliorarea anemiei. Trebuie sa stii ca si pestele este pe lista produselor pe care este mai bine sa nu le reincalzesti. Cauza este vitamina despre care ti-am spus mai sus si care este foarte sensibila la caldura.

Morcovii, sfecla si verdeturile sunt bogate in nitrati, acestia fiind niste compusi care aduc beneficii organismului nostru, dar care, pot fi si daunatori. Aceste produse trebuie consumate crude sau preparate la temperaturi medie si nu este recomandat sa fie reincalzite pentru ca devin cancerigene.

Pui prajit
Pui prajit

Carnea de pui este indragita si consumata pe scara larga mai ales pentru ca isi pastreaza gustul bun si dupa ce este incalzita. Totusi, medicii spun ca e mai sigur pentru sanatate sa consumam carnea de pui imediat dupa ce am preparat-o sau rece, adica sa evitam sa o reincalzim.

Nici ciupercile nu trebuie reincalzite, ci daca au ramas de la masa, sa fie consumate reci. Cand sunt reincalzite, ciupercile produc balonare si disconfort abdominal.

Citeste si: Cum sa mananci kaki. Care sunt beneficiile acestui fruct

Spanacul si alte legume verzi fac minune pentru sanatate si sunt recomandate in aproape toate dietele tocmai pentru ca au un continut mare de vitamine, minerale si antioxidanti. Nu se recomanda ca, odata preparate termic, acestea sa fie reincalzite deoarece contin multi nitrati iar acestia devin nitriti, daca sunt expusi la temperaturi foarte mari.

Acesti nitriti sunt extrem de neprietenosi cu sanatatea noastra si pot favoriza aparitia cancerului. In ceea ce priveste spanacul, cel mai bine este ca acesta sa fie consumat proaspat, eventual in salate.

Telina
Telina

Telina este o radacinoasa extrem de pretentioasa. Stii ca ea oxideaza foarte repede dupa ce este curatata, insa trebuie sa iti mai spun ca, daca o prepari termic, cum este cazul supei, este important sa o consumi cat este proaspata.

Adica nu este cazul sa faci mai multe portii pe care sa le incalzesti. Si telina contine nitrati care, asa cum ti-am spus deja, se transforma in nitriti la expunerea la temperaturi foarte ridicate.

Orezul este si el un produs indragit si consumat pe scara larga si, probabil stii deja ca si tu faci asta, este reincalzit. Nu e deloc bine, spun medicii. Daca orezul este mentinut la temperatura camerei, este favorizata aparitia unor bacterii care pot produce toxiinfectii alimentare.

Si totusi… cand orezul este reincalzit la o temperatura mica, atunci mediul creat este perfect pentru cresterea numarului de bacterii. Asadar, nu reincalzi orezul.