Contestatie amenda auto. Oricat de bun ar fi un sofer, mai devreme sau mai tarziu este foarte probabil sa fie pus in situatia de a primi o amenda de circulatie. In cazul in care considera ca masura a fost abuziva, orice sofer trebuie sa stie ca are dreptul sa faca contestatie pentru a anula amenda contraventionala primita.
Dosarul se poate solutiona in maximum doua termene daca procedura de citare cu agentul constatator este legal indeplinita, ceea ce inseamna ca vorbim despre o perioada de doar doua luni de zile.
La prima vedere poate parea ca avem in fata o procedura destul de complicata care nu merita timpul pierdut, insa va asiguram ca lucrurile sunt destul de simple pentru cei care stiu ce au de facut.
Ce trebuie sa stii pentru a face o contestatie la amenda auto
In primul si primul rand, trebuie sa stiti ca o contestatie a unei amenzi de circulatie se poate face la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia.
Contestatia trebuie sa fie facuta intr-un termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii amenzii, conform Art. 31 din OG 2/2001.
In cazul in care semnati pe loc procesul verbal intocmit de reprezentantii Politiei Rutiere, cele 15 zile despre care vorbeam in randurile anterioare vor curge chiar din acel moment.
Soferii care vor refuza sa semneze procesul verbal il vor primi prin posta cu confirmare de primire, ceea ce inseamna ca de abia din ziua primirii procesului verbal vor incepe sa curga cele 15 zile in care se poate face contestatia.
Cum sa faci o contestatie la o amenda auto. Un proces verbal care are date incorecte sau lipsa poate fi atacat in instanta foarte usor, sansele de reusita fiind destul de mari.
Spre exemplu, un proces verbal va fi declarat cel mai probabil nul in cazul in care anumite date lipsesc sau sunt scrise gresit.
Mai exact, facem referire la urmatoarele puncte care nu ar trebui sa lipseasca de pe procesul verbal primit:
- datele de identificare ale contravenientului
- codul numeric personal
- datele de identificare ale agentului constatator (nume, prenume, functie, institutie)
- data si locul incheierii procesului verbal
- descrierea faptei contraventionale (data, ora, locul).
De asemenea, este nevoie de semnatura agentului constatator pe fiecare pagina a procesului verbal. Procesul verbal poate fi anulat si in cazul in care contine stersaturi, adaugiri sau alte modificari.
Ce date trebuie sa contina amenda pentru a fi valabila
Cum sa faci o contestatie la o amenda auto. Potrivit Ordonantei Guvernului nr 2/2001, un proces verbal sau amenda auto trebuie sa contina urmatoarele date:
- data si locul unde este incheiat;
- numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator;
- datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului;
- descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei;
- indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia;
- indicarea societatii de asigurari in cazul in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident;
- posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute si termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.
In cazul in care vorbim despre o persoana juridica, in procesul verbal trebuie sa se faca mentiuni cu privire la denumirea, sediul, numarul de inmatriculare in registrul comertului si codul fiscal al acesteia.
De asemenea, procesul verbal trebuie sa contina si datele de identificare ale persoanei care reprezinta firma in cauza.
Cum sa faci o contestatie la o amenda auto
Atunci cand faci o contestatie la amenda auto, dosarul trebuie sa contina urmatoarele:
- numele si prenumele celui care a primit amenda
- domiciliul persoanei care depune contestatia
- data la care a fost intocmit procesul verbal contestat
- numarul procesului verbal contestat
- numele agentului constatator, adica a politistului care v-a dat amenda
- indicarea motivelor pentru care nu esti de acord cu decizia acetului constatator
- data
- semnatura persoanei care depune contestatia
Procesul verbal poate fi contestat si pe considerente de fond in cazul in care intre situatia consemnata si situatia factuala din realitate este constatata o diferenta semnificativa.
Citeste si: Cum sa verifici valabilitatea asigurarii auto (RCA) online daca ai pierdut polita
Standardul de proba impune insa dovedirea situatiei reclamate, ceea ce inseamna ca veti avea nevoie de o dovada concreta prin care sa se dovedeasca ca ceea ce a fost consemnat in procesul verbal nu s-a intamplat in realitate.
Dosarul depus la judecatorie trebuie sa contina contestatia propriu-zisa, o copie a procesului verbal de contraventie, dovada achitarii taxei judiciare de timbru in valoare de 20 de lei si alte documente justificative care pot ajuta la solutionarea spetei.