Cum sa verifici valabilitatea asigurarii auto (RCA) online daca ai pierdut polita
Cum sa verifici valabilitatea asigurarii auto (RCA) online daca ai pierdut polita

Cum sa verifici valabilitatea asigurarii auto (RCA) online daca ai pierdut polita


O amenda destul de mare pentru soferi este legata de lipsa asigurarii auto obligatorii, asa ca daca nu ai asa ceva inca este cazul sa suni urgent la un broker de asigurari. Atunci cand nu stii daca autoturismul tau are asigurare, este necesar sa verifici acest lucru. Iata cum sa verifici valabilitatea asigurarii auto online daca ai perdut polita.

Ce amenda primesti daca masina ta nu are asigurarea auto obligatorie (RCA)?

Pentru ca traim intr-o agitatie continua, uitam de multe ori de lucruri esentiale atunci cand vine vorba de masina, cum ar fi revizia acesteia, plata rovinietei sau, mai rau, plata asigurarii auto obligatorie de raspundere civila (RCA).

In cazul in care esti prins ca circuli fara aceasta asigurare, trebuie sa stii ca amenda este cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de lei, conform Legii 137/2017. Mai mult, politistii iti vor retine si certificatul de inmatriculare al masinii, dar si placutele de inmatriculare.

Daca asigurarea RCA a masinii tale a expirat de mai mult de 90 de zile de la data la care politistii te-au oprit, inmatricularea masinii poate fi suspendata din oficiu.

Daca politistii ti-au dat amenda pentru o asigurare RCA expirata, va trebui sa faci dovada platii unei noi asigurari in cel mult 30 de zile de la data la care politistii te-au oprit. In caz ca nu vei face acest lucru, este posibil ca masina ta sa fie radiata din circulatie, asa ca nu te aventura asa de departe.

Atunci cand ai facut un accident de circulatie si acesta este din vina ta, vei suporta toate pagubele. Daca vei fi lovit de alt autoturism, chiar daca nu va fi vina ta, vei suporta iarasi pagubele pentru ca legal nu ai voie sa circuli cu un autoturism pe drumurile publice, daca acesta nu are o asigurare RCA valabila.

Chiar daca masina sta in parcare, masinile trebuie sa aiba asigurare RCA, iar singurele masini pentru care nu este nevoie de o astfel de asigurare sunt cele care au fost radiate din circulatie.

De asemenea, daca tocmai ti-ai vandut masina, iti aratam cum sa faci transcrierea acesteia dupa vanzare sau cum sa o inmatriculezi, atunci cand ai cumparat o masina din Germania sau alta tara din Uniunea Europeana sau din afara acesteia.

Cum sa verifici valabilitatea asigurarii RCA online a masinii tale daca nu ai polita

In caz ca ai pierdut polita de asigurare si nu o mai gasesti sub nicio forma, trebuie sa gasesti o modalitate sa vezi cat mai este valabila asigurarea RCA a automobilului tau. Sigur vei vrea sa eviti acele amenzi costisitoare!

In primul rand, incearca sa iti verifici mailul. Brokerii auto trimit acest document si pe mail, tocmai pentru ca soferii pierd hartiile si este mult mai usor sa gasesti polita de asigurare acolo. Da un search pe mail si vezi daca acest document este acolo.

In caz ca nu ai facut asigurarea online, trebuie sa gasesti o modalitatea de a vedea daca masina ta are sau nu asigurare RCA. O prima incercare se poate face intr-o baza de date cu asigurarile obligatorii de raspundere civila auto incheiate pe teritoriul Romaniei.

Conform ASF (Autoritatea de Supravechere Financiara), site-ul aida.info.ro iti ofera aceasta posibilitate de a verifica existenta unei polite RCA la o anumita data pentru un vehicul. Poti vedea unde ai facut asigurarea masinii in ultimii 5 ani, sau poti verifica si ce daune au fost platite in baza politei tale de asigurare.

Un alt mod de a vedea daca mai ai sau nu asigurarea RCA valabila, este sa incerci sa iti faci una noua. Daca inca este valabila, sistemul iti va spune la final ca automobilul tau are deja asigurare RCA.