Cum sa instalezi procesoarele AMD si Intel pe placa de baza in deplina siguranta
Cum sa instalezi procesoarele AMD si Intel pe placa de baza in deplina siguranta

Cum sa instalezi procesoarele AMD si Intel pe placa de baza in deplina siguranta


Vine un moment cand vrem sa ne imbunatatim PC-ul, asa ca multi dintre noi aleg sa isi cumpere componentele dorite si sa le instalezi singuri. Daca si tu te numeri printre ei, o sa iti explicam cum sa instalezi procesoarele AMD si Intel pe placa de baza, in deplina siguranta!

Ce este si ce face un procesor?

Ce este un procesor
Ce este un procesor

Pentru cei ce nu stiu, procesorul este una dintre cele mai importante componente ale unui computer, stabilind cine, ce si cand se efectueaza o anumita operatiune.

Procesorul primeste datele de pe hard disk sau alte medii de stocare si le trimite in memoria RAM, unde sunt procesate. Ulterior, procesorul trimite rezultatul pe ecran, prin placile video si audio.

Procesorul are si o memorie interna de rezerva, care se numeste „cache”. Aceasta memorie „cache” este un sertar personal al procesorului, in case se stocheaza temporar datele marunte. Practic, „cache”-ul este o memorie RAM interna a procesorului. Cu cat exista mai multa memorie „cache”, procesorul este mai rapid.

Cei mai importanti producatori de procesoare sunt AMD si Intel. Foarte multi ati auzit de aceste companii, asa ca nu o sa intram in detalii, doar o sa va aratam cum puteti sa instalati un astfel de procesor pe placa de baza a computerului vostru.

Cum sa instalezi un procesor AMD pe o placa de baza

Cum sa instalezi un procesor AMD
Cum sa instalezi un procesor AMD

Instalarea unui procesor AMD pe o placa de baza nu este un lucru extrem de complicat, iar daca o sa urmezi pasii pe care ti-i spunem o sa poti face acest lucru in deplina siguranta si fara sa strici nimic.

Pentru aceasta operatiune o sa ai nevoie de un procesor AMD, placa de baza pe care il instalezi si un cooler, adica un dispozitiv de racire. In multe cazuri o sa mai ai nevoie de o pasta conductoare, insa se intampla ca undele procesoarele AMD (de ex. Ryzen) sa vina si cu o pasta termoconductoare deja aplicata. Nu ar fi rau sa mai pregatesti un servetel, care nu va lasa scame, dar si niste alcool izopropilic. Atunci cand vei instala cooler-ul, o surubelnita Phillps s-ar putea sa iti fie folositoare.

Modelele de procesoare de la AMD difera de cele de la Intel, asa ca pinii se vor gasi direct pe procesor. Nu o sa vrei sa indoi sau sa rupi vreunul, pentru ca in cazul asta procesorul va deveni inutilizabil.

Primul pas este sa demontezi placa de baza din carcasa computerului, asta in cazul in care instalezi procesorul pe un computer care nu este nou. Instalarea unui procesor se face extrem de simplu, localizeaza locul unde se trebuie sa il pui care de obicei are forma unui patrat. Este nevoia sa deschizi mecanismul de prindere al procesorului.

Cum sa instalezi un procesor pe placa de baza
Cum sa instalezi un procesor pe placa de baza

Daca instalezi procesorul pe o placa de baza noua, atunci scoate plasticul ce protejeaza acel lacas, iar daca vrei sa schimbi un procesor, va fi necesar sa scoti intai cooler-ul, iar apoi sa scoti vechiul procesor cu grija, asta in caz ca vrei sa il mai folosesti.

Acum, e momentul sa scoti noul procesor din ambalaj. Intoarce procesorul cu pinii spre tine si o sa vezi intr-un colt un triunghi auriu, care te va ajuta sa il orientezi in pozitia corecta. Potriveste triunghiul de pe procesor, cu cel de pe placa de baza.

Aseaza procesorul cu grija pe placa de baza, iar daca intampini rezistenta sau nu se potriveste cum trebuie repeta procedeul, pentru ca nu faci ceva corect. Cand pui procesorul cum trebuie, acesta intra foarte usor pe pozitie. Dupa ce ai instalat procesorul, inchide mecanismul de prindere.

Acum, este momentul sa montezi cooler-ul. Tine minte ca niciun procesor AMD nu functioneaza prea mult fara un cooler, pentru ca se va incalzi foarte tare.

Cum sa folosesti pasta termoconductoare cand instalezi un procesor

Indiferent de ce cooler vei alege, o sa ai nevoie de ceva care sa faca transferul caldurii de la procesor (CPU) la cooler. De acest lucru se ocupa pasta termoconductoare, care poate veni aplicata direct din fabrica sau va trebui sa o aplici chiar tu.

Cel mai simplu mod de a o face, este sa pui o cantitate asemanatoare cu un bob de mazare pe mijlocul procesorului. Daca ai pus prea multa, sterge totul cu un servetel si alcool izopropilic.

Pasta termoconductoare procesor
Pasta termoconductoare procesor

Dupa ce ai pus pasta conductoare, pune si cooler-ul. Daca ai folosit prea multa pasta termoconductoare, sterge excesul cu alcool izopropilic si un servetel.

Prinde cooler-ul in suruburi, insa ai grija sa prinzi cate doua suruburi in diagonala, pentru a nu exercita o presiune prea mare asupra procesorului.

Gata, ai instalat procesorul AMD pe placa ta de baza! Totusi, daca ai luat in considerare sa iti construiesti propriul computer, mai ai multe de instalat pana il vei porni.

Daca era un calculator pe care il foloseai deja, il poti porni sa vezi daca totul este in regula. Recomandam folosirea unei aplicatii care detecteaza temperatura procesorului, pentru a sti ca acesta functioneaza la parametri optimi. Poti incerca aplicatia Ryzen Master sau HWinfo!

Cum sa instalezi un procesor Intel pe placa de baza a computerului tau

Cum sa instalezi un procesor Intel
Cum sa instalezi un procesor Intel

Instalarea unui procesor Intel este la fel de simpla ca cea a unuia de la AMD, cu mici diferente. Pentru aceasta operatiune, o sa ai nevoie de un procesor de la Intel, o placa de baza si un cooler, dar si o pasta termoconductoare daca procesorul tau nu vine deja cu una aplicata de producator. Bineinteles, o surbelnita Phillips este esentiala pentru ca vei avea nevoie de ea pentru procesorul tau. Nu uita nici de servetel si de alcoolul izopropilic.

Atunci cand vei instala un procesor Intel, vei vedea ca pinii sunt asezati diferiti, in acest caz ei se gasesc pe placa de baza, in locul unde se monteaza. Ai grija sa nu indoi vreunul sau sa il rupi.

Daca folosesti o placa de baza noua, scoate acea bucata de plastic, iar daca folosesti un computer care are deja un procesor, va fi nevoie sa il demontezi pe cel vechi. Deschide mecanismul de prindere pentru a scoate procesorul pe care il folosesti deja.

La fel ca AMD, si procesorul Intel are un triunghi auriu pe el, care indica directia in care trebuie instalat. Potriveste triunghiul de pe procesor, cu cel de pe placa de baza. Ai mare grija, daca observi ca procesorul trebuie impins in lacas, nu forta. Scoate-l si incearca din nou, pana ce acesta intra in acel loc fara nici cea mai mica rezistenta.

Dupa ce ai instalat procesorul, inchide mecanismul de prindere. Acum, este momentul sa montezi cooler-ul, insa nu uita de pasta termoconductoare, pentru ca niciun procesor nu va rezista sa functioneze fara a fi racit.

Unele coolere sunt oferite cu pasta termoconductoare, dar daca al tau nu a venit cu asa ceva, cumpara o pasta din comert si aplica o cantitate de marimea unui bob de mazare. Daca ai pus prea multa, sterge totul cu un servetel si alcool izopropilic.

Prinde cooler-ul in suruburi, insa ai grija sa prinzi cate doua suruburi in diagonala, pentru a nu exercita o presiune prea mare asupra procesorului. Felicitari, ai terminat de instalat procesorul Intel pe placa de baza.

Este momentul sa pornesti computerul, asta daca nu cumva asamblai unul nou. Primul lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand ai instalat un procesor Intel este sa verifici daca temperatura este la parametri normali. Poti face acest lucru cu aplicatia Extreme Tuning Utility sau Hwinfo.

In cazul in care procesorul nu merge sau are o temperatura de functionare mult prea mare, recomandam reinstalarea lui folosind aceleasi metode.

Acum, poti invata si cum sa instalezi sistemul de operare Windows 10 pe computerul tau!