Cum trebuie sa te comporti pe strada si in public daca ajungi in Japonia
Cum trebuie sa te comporti pe strada si in public daca ajungi in Japonia

Cum trebuie sa te comporti pe strada si in public daca ajungi in Japonia


Japonia este o tara extrem de interesanta, iar daca si tu planuiesti sa ajungi pe acele meleaguri, ar trebui sa stii cum trebuie sa te comporti pe strada. Totodata, iti explicam ce este bine si ce nu este bine sa faci in public, daca ajungi in Tara Soarelui Rasare.

Trebuie sa intelegi ca unele gesturi sau obiceiuri nu sunt acceptate in anumite tari, asa ca este foarte important sa intelegi diferentele de cultura. Pentru a fi siguri ca nu faci anumite greseli, ar fi bine sa citesti acest articol si sa intelegi care sunt obiceiurile de zi cu zi ce sunt considerate normale in Japonia, dar in alte tari nu sunt vazute cu ochi buni.

Cum trebuie sa te comporti in public sau pe strada atunci cand vizitezi Japonia

Ramen
Ramen

Sorbitul, in special a supei sau a unui bol delicios de ramen, sunt lucruri acceptate in Japonia. De fapt, este perfect normal sa sorbi dintr-un bol cu ramen pentru a te bucura de aroma lui. Totusi, in tari din Europa acest gest nu este acceptat atunci cand servim masa, iar singurele sunete permise sunt cele ale tacamurilor.

In Europa, sa faci poze strainilor nu e un lucru tocmai in regula. Unora le place sa fie fotografiati, insa marea majoritate sunt deranjati atunci cand un strain le face o poza si ar aprecia sa fie intrebati mai intai, decat sa fie pozati ca niste animale de la Zoo.

Turist japonez cu aparat de fotografiat
Turist japonez cu aparat de fotografiat

Turistii japonezi sunt renumiti pentru faptul ca fac nenumarate poze atunci cand viziteaza ceva, inclusiv a persoanelor care se afla prin acele locuri. Nu de multe ori, turistii japonezi au intrat in conflict cu cei pe care i-au pozat fara permisiune, dar asta nu inseamna ca erau nepoliticosi.

In Japonia, nu este absolut nicio problema atunci cand prinzi in poza un strain, asa ca turistii japonezi sunt obisnuiti cu aceleasi obiceiuri ca si acasa. Tocmai din acest motiv, atunci cand viziteaza alte tari, turistilor japonezi le sunt inmanate cateva reguli pentru a ii avertiza sa ceara permisiunea atunci cand vor sa fotografieze ceva.

Japonezii sunt extrem de punctuali, asta stim deja! De fapt, punctuali este putin spus! In Japonia, daca nu ajungi cu 10 minute mai devreme pentru o intalnire sau un eveniment, inseamna ca ai intarziat. Ai citit, bine! Intarzii daca nu ajungi mai devreme de ora stabilita.

Ce gesturi sunt considerate normale doar in Japonia, nu si in restul lumii

Tokyo
Tokyo

In orice alta tara, sa vii prea devreme la o petrecere este un gest nepoliticos pentru gazda, care inca se pregateste pentru a primi oaspetii. Japonezii au invatat pe pielea lor atunci cand au calatorit si au trait in afara granitelor, iar atunci cand au fost invitati la o petrecere au fost singurii oaspeti din prima jumatate de ora.

In Japonia, rafturile magazinelor sunt pline cu guma de mestecat, de toate felurile si cu o multime de arome. Cei ce au nevoie sa isi improspateze respiratia, pot folosi gratis o guma pentru a rezolva aceasta problema. Totusi, in unele tari precum Singapore, este ilegal sa aduci guma de mestecat pentru consumul propriu, chiar daca esti turist. Drept urmare, platesti si o amenda!

Suflatul nasului in public
Suflatul nasului in public

Suflatul nasului in public este considerat un gest nepoliticos in aproape toate tarile, nu si in Japonia. Totodata, chiar si in Tara Soarelui Rasare nu este politicos sa iti sufli nasul cand te afli la masa intr-un restaurant.

In Japonia, sa stai cu un picior sub tine (pozitie numita „seiza”), este perfect normal. Nu acelasi lucru se intampla in Korea, unde aceasta pozitie este asociata cu cea a puscariasilor.

Sa iti dai jos pantofii cand stai pe un scaun, poate fi considerat un gest nepoliticos in multe tari din intreaga lume. Nu si in Japonia, unde este un lucru normal.

Sa ciocanesti intr-o usa de la toaleta este un gest nepoliticos in Europa sau Statele Unite ale Americii, pentru ca acesta poate fi asociat cu grabirea persoanei din spatele usii. In Japonia, acest lucru este normal.

Copiii din Japonia sunt incurajati sa manance totul din farfurie, chiar si boabele de orez care au mai ramas. Pe de alta parte, in China, gestul de a mai lasa putina mancare in farfurie este un semn de respect pentru gazda. Daca nu vei lasa putina mancare in farfurie, se considera ca gazda nu ti-a oferit destula!

Afla si cum sa aranjezi corect masa sau cum sa scapi de gandacii de bucatarie!