Casa si Gradinarit

Udarea pomilor fructiferi. Cum sa o faci in functie de speciile pomicole

Cum sa faci udarea pomilor fructiferi in functie de speciile pomicole. Afla care sunt metodele corecte de irigare, mai ales daca ai specii pomicole diferite. Invata care sunt regulile de baza ale udarii, dar si care sunt perioadele recomandate si normele de udare.

Udarea pomilor fructiferi

Udarea pomilor fructiferi

Nu trebuie sa fii pomicultor ca sa stii ca viata unui pom tine si de cat de bine este udat, mai ales daca se confrunta si cu perioade mai putin dorite, cum ar fi seceta prelungita, udarea lor fiind o lucrare esentiala  vietii lor. Rodul bogat tine, de asemenea, de o buna irigare.

Cunoscute drept epoci de udare, perioadele de irigare trebuie respectate cu strictete. Este vorba de 5 udari anuale, ce se vor face in functie de precipitatii, existand si perioade cu ploi abundente cand o irigarea suplimentara nu se impune.

Prima udare se face intotdeauna primavara devreme, mai precis in luna martie, inainte de dezmugurire. Se va face doar in caz de necesitate. Asta inseamna ca se va iriga doar daca solul nu este suficient de umed in urma topirii zapezilor (daca este cazul) sau a ploilor.

A doua udare se face la sfarsitul lunii aprilie, inceput de mai, dupa ce florile s-au scuturat, iar fructele sunt legate.

La sfarsitul lunii mai sau inceput de iunie se poate realiza a treia udare, in perioada de crestere intensiva a lastarilor. Si udarea aceasta se va face doar la nevoie, daca este o perioada cu lipsa de precipitatii.

A patra udare se face in luna iulie. Aceasta udare va favoriza cresterea fructelor si diferentiarea mugurilor de rod. Daca pe parcursul lunii iulie exista macar o singura ploaie din abundenta, atunci irigarea suplimentara nu mai este necesara.

A cincea udare se impune doar in anii foarte secetosi. Irigarea se impune in luna august, dar  cu suficient de mult timp inainte de culegerea rodului, adica cu 2-3 saptamani inainte de cules.

In anii cu seceta prelungita, cu totul exceptional, se va aplica si cea de-a sasea udare. Acesta se va realiza in luna noiembrie.

Norme de udare pentru pomii fructiferi

Norme de udare pentru pomii fructiferi

Trebuie sa mai stii ca exista si norme de udare, in functie de varsta pomilor, specie si sol.

Varsta pomilor impune nevoi diferite de umiditate. In cazul celor tineri, vorbim de un necesar de 40-45 litri la o udare. 

Cei care au deja 5 ani si sunt si pe rod au nevoie de mai multa apa, adica 60 de litri pentru o udare. Pomii fructiferi care au peste 10 ani le trebuie asigurat si mai mult: 130-150 de litri la udare.

Pomii batrani au nevoie de cel mai putin, adica 40 de litri pentru fiecare metru patrat al cercului  apropiat de tulpina.

Nevoia de apa este diferita si in functie de specia pomului. Cel mai putin au nevoie cei batrani, adica 40 de litri pentru fiecare metru patrat al cercului apropiat de tulpina.  

Cand vine vorba de udare, trebuie tinut cont si de tipul solului. Daca este vorba despre unul nisipos este nevoie de udari mai dese si cantitate redusa. Este nevoie de cantitate mai mare daca pomii se dezvolta pe unul lutos.

Trebuie avut grija ca la udare, solul sa fie umezit la o adancime de 0,3-0,5 cm-pentru livezile tinere, si la 0,7-0,8 cm la cei pe rod.

Udare in functie de speciile pomicole

Udarea pomilor fructiferi in gradina

Pomicultorii cu experienta atrag atentia sa avem grija si la specia de pom pe care o avem in curte sau livada pentru a face lucrarea de udare conform nevoilor specifice.

Cand vine vorba de pomii cu inradacinare superficiala, cum ar fi marul altoit pe M9 sau parul altoit pe gutui, piersi, se impune norma de udare minima.

Este nevoie de o cantitate dubla  de apa pentru pomii mai bine inradacinati, asa cum sunt marul si parul altoit pe franc.

Sezonul impune si el anumite conditii. La mar si par, spre exemplu, la inceput de vara, pe perioada rodirii, au nevoie de multa apa. La o luna distanta este nevoie de o noua udare pentru a ajuta fructele sa fie suculente si gustoase.

In verile cu seceta se impune o udare si in luna august pentru a revigora pomii.

Ceva mai diferita este udarea la samburoase. Ciresii, visinii si prunii au nevoie de o prima udare in vara, mai precis la inceputul lunii iunie. La mijlocul lunii amintite se va reveni cu o noua udare in care se poate pune si putina creta (la 10 litri de apa se pun trei linguri de creta). Astfel se va evita caderea ovarelor.    

Metode pentru udarea pomilor fructiferi

Irigare pomi fructiferi

Exista mai multe tipuri de udare: pe brazde, prin ploaie artificiala, in copci, cercuri sau inele si prin picurare.

Daca alegi prima varianta, trebuie sa stii ca este o metoda economica si folosita in livezile clasice. Practic, se deschid brazde de-alungul randurilor de pomi. Distanta dintre brazde este diferita in functie de tipul solului. Daca vorbim de cele usoare, distanta va fi de 0,50 m, in timp ce in cele grele va fi de 0,8-1,0 m.

Brazdele vor conduce apa foarte eficient spre radacini. Dupa ce solul se usuca, brazdele se niveleaza.

Daca folositi metoda ploii artificiale, aceasta este mult mai eficienta. Aspersoarele utilizeaza mai bine apa, plus ca este creata umezeala si in aer si spala si frunzele.

Citeste si: Calendar stropiri pomi fructiferi. Cum sa faci tratamentele in mod corect

Acest tip de udare se poate folosi primavara, fiind si o metoda buna pentru prevenirea inghetului tardiv. Va spori rezistenta coroanei fara frunzis la temperaturi mici.

Udarea in copci, cercuri sau inele este o alta metoda la care se poate apela. Se sapa un mic digulet ce va ajuta la retinerea apei. Pe mijlocul intervalului de pe rand se sapa un sant de distribuire a apei, legat prin rigole de cercuri in jurul pomilor.

Dupa ce apa se infiltreaza, solul trebuie afanat pentru a se evita formarea crustei.

Metoda prin picurare este si ea eficienta si economica. Apa este distribuita prin tuburi de plastic ce sunt pozitionate la fiecare pom in parte. Apa este distribuita prin picurare si ajuta solul sa fie umed in permanenta.

Share
Published by
Cristian Popescu