Tratament paduchi prun. Cum sa combati, metode de preventie, semne ale unui atac
Tratament paduchi prun. Cum sa combati, metode de preventie, semne ale unui atac

Tratament paduchi prun. Cum sa combati, metode de preventie, semne ale unui atac


Tratament paduchi prun (Hyalopterus pruni) sau paduchele cenusiu al prunului. Afla cum sa combati acesti daunatori, care sunt cele mai bune metode de Preventie, dar si care sunt primele semne ale unui atac. Iata ce trebuie sa stii!

Tratament paduchi prun. Cum sa combati, metode de preventie, semne ale unui atac – Cuprins:

Hyalopterus pruni. Primele semne ale unui atac

Prune coapte
Prune coapte

Poate ca nu este prima data cand auzi de acesti paduchi ce apar la pruni. Ei bine, trebuie sa stii ca mai sunt cunoscuti sub numele de paduchele cenusiu al prunului sau Hyalopterus pruni.

Aceste insecte sunt, de fapt, niste afide care ataca pomii fructiferi. Odata cu dezmugurirea pomilor, in luna aprilie, vor aparea si primele exemplare fondatoare care vor da nastere si primelor femele aripate din anul respectic.

Raspandirea acestor daunatori se face destul de usor, iar vestea proasta este ca paduchele cenusiu al prunului poate avea pana la 12-15 generatii pe an.

Citeste si: Putregaiul cenusiu la vita de vie. Cum sa combati, schema de tratament

Primele semne ale unui atac se vor vedea in momentul dezmuguritului, iar apoi atunci cand apar frunzele. Afidele isi gasesc locul pe partea interioara a frunzelor, asa ca iti recomandam sa verifici periodic pomii fructiferi din livada ta.

Acesti daunatori se vor hrani cu sucul celular al frunzelor sau al lastarilor. Dupa un atac, frunzele si lastarii se vor deforma, iar apoi se vor ingalbeni. Acestea sunt primele semne care ar trebui sa iti dea de veste ca exista paduchi la pruni.

Mai mult, prezenta furnicilor anunta si prezenta paduchelui cenusiu la pruni. Explicatia este simpla: excrementele paduchilor contin zaharuri, iar acestea atrag furnicile. Daca vezi acele suprafete lipicioase pe frunze, trebuie sa stii ca sunt excrementele afidelor.

Tratament paduchi prun. Cum sa combati acesti daunatori, metode de preventie

Tratament paduchi prun
Tratament paduchi prun

Acum ca stii mai multe despre acesti daunatori, ar fi bine sa stii si care este schema de tratament pentru paduchi la prun. Nu de alta, dar daca pomii sunt atacati se vor opri din crestere, se va reduce numarul mugurilor de rod pentru anul ce urmeaza, iar fructele vor ramane mici ori vor cadea prematur inainte sa se coaca.

Ei bine, primul tratament se va aplica in perioada de repaus vegetativ. In aceasta perioada, se aplica un tratament cu Mospilan 20 SG in combinatie cu Toil, un adjuvant pe baza de ulei vegetal ce va permite un amestec complet si omogen cu solutia de stropit.

Bineinteles, cel mai important tratament se va face in perioada de vegetatie, mai exact la dezmugurit sau atunci cand ai observat aparitia acestor paduchi la pruni. In acest caz, se recomanda sa aplici o stropire cu Decis 25 WG, Movento 100 SC sau Afinto.

Desigur, ar fi bine sa alternezi aceste produse, adica sa nu aplici acelasi tratament pentru ca nu faci decat sa cresti rezistenta daunatorilor la o anumita substanta. Daca dupa o saptamana de la aplicare afidele nu au disparut, este recomandat sa mai aplici o data o stropire.