Taierea zmeurei toamna. Afla cum sa ai grija de tufele de zmeura din gradina ta si cam ce poti sa faci pentru a te asigura ca acestea sunt protejate pe toata durata sezonului rece. Iata ce trebuie sa stii si de ce este necesar sa o tai.
De ce trebuie sa tai tufele de zmeura?
In cazul in care nu stiai, tufele de zmeura au nevoie de o taiere atunci cand vine toamna. Daca nu vei face asta, tufele se vor ingrosa si lastarii vor incepe sa se intinda, iar asta inseamna ca acestia vor concura pentru lumina si pentru nutrienti. Tocmai din acest motiv este bine sa iei in considerare taierea zmeurei toamna.
Dezavantajele nu se opresc aici, pentru ca recolta de zmeura va fi mai mica, iar fructele pe care tufele le vor produce vor fi mai mici, dar si mai putin dulci. Daca nu vei asigura circulatia aerului prin tufa de zmeur va creste si nivelul de umiditate, iar asta inseamna ca vei atrage boli fungice precum mucegaiul ori antracnoza.
Dupa cum vezi, taierea tufelor de zmeura este absolut necesara atunci cand vine sezonul rece. Practic, o sa ajuti plantele sa se dezvolte mai bine, iar productia de fructe o sa creasca in sezonul urmator.
Taierea zmeurei toamna. Cum sa faci asta
Daca ti-am trezit atentia si acum ai inteles beneficiile aceste operatiuni, o sa iti explicam in detaliu cum sa tai zmeura toamna. Ajuta-ti tufele de zmeura sa isi dezvolte noi lastari tineri pentru a obtine o recolta mai bogata, iata cum sa faci taierea zmeurei toamna.
La finalul toamnei se vor taia tulpinile care au rodit si trebuie s stii ca o ramura nu va inflori de doua ori la rand. Tocmai de aceea, radacina trebuie stimulata sa produca noi lastari in sezonul urmator.
De asemenea, taierile se fac abia dupa ce tufa de zmeura a intrat in perioada de repaus vegetativ, adica abia dupa ce toate frunzele au cazut. O sa recunosti usor lastarii consumati, pentru ca acestia au o culoare gri si se rup destul de usor. Taierea sanitara a tufelor de zmeura consta in indepartarea lastarilor care s-au uscat, s-au rupt sau sunt afectati de boli.
Citeste si: Schema tratamente agris. Cum sa tii bolile si daunatorii la distanta
Nu uita ca dupa taierea zmeurei toamna va fi necesara si o stropire cu un fungicid pe baza de cupru. Totusi, nu uita ca tratamentele se fac la temperaturi de peste 5 grade Celsius, in zilele fara precipitatii si fara vant.
Daca nu vrei sa cheltui banii pe produse scumpe, iti recomandam sa faci o stropire cu zeama bordeleza. Pentru prepararea acestei solutii ai nevoie de 75 grame de sulfat de cupru, pe care il dizolvi in 5 litri de apa calduta.
Mai ai nevoie de 120 grame de var stins sau lapte de var, pe care il dizolvi in 5 litri de apa, insa daca nu ai var stins poti folosi 40 grame de var nestins. La final amesteca ambele solutii, pana ce totul se omogenizeaza.