Putregaiul cenusiu la capsuni. Afla cum sa combati aceasta boala, dar mai ales ce tratamente ar trebui sa folosesti pentru a nu risca pierderea recoltei. Care sunt primele semne de instalare ale bolii, ce trebuie sa stii.
Primele simptome de instalare a bolii
Atunci cand vorbim despre putregaiul cenusiu la capsuni, ar fi bine sa vorbim mai intai despre primele semne de instalare ale bolii. Nu de alta, dar este bine sa aplici tratamentele din timp pentru a nu pune in pericol recolta.
Inainte de toate, trebuie sa iti spunem ca agentul patogen ce cauzeaza aceasta boala poarta numele de Botrytis cinerea si poate afecta toate organele vegetative ale plantei.
Totusi, cele mai periculoase atacuri sunt cele de pe fructe sau flori, iar in urma atacului florile se vor brunifica si se vor usca, iar suprafata fructelor va fi afectata de un miceliu si asta va duce la stricarea acestora.
Vestea proasta este ca putregaiul cenusiu afecteaza fructele in toate stadiile de dezvoltare, iar principalul inamic este umiditatea excesiva, de peste 90% pentru mai multe zile la rand. Temperatura optima pentru dezvoltarea bolii este cuprinsa intre 17 si 23 de grade Celsius.
Dupa cum spuneam, primele semne ale bolii le vei observa pe flori, pentru ca cele atacate se vor brunifica, iar apoi se vor ofili si vor fi acoperite de un mucegai de culoare cenusie.
Atunci cand vorbim despre un atac asupra fructelor, trebuie sa stii ca cele mai predispuse vor fi fructele care sunt in contact cu solul ori cele strivite sau cu rani.
Vestea proasta este ca fructele vor fi in continuare atacate, chiar daca au fost culese, asa ca pe suprafata acestora vor aparea pete brune si vor fi acoperite de un mucegai de culoare cenusie.
Cum sa combati putregaiul cenusiu la capsuni. Tratamente, metode de prevenire
Poate cea mai la indemana solutie pentru a te asigura ca recolta de capsuni nu va fi afectata o reprezinta metodele de preventie. Primul pas consta in aerisirea in mod corespunzator a spatiilor protejate, adica a serelor, solariilor ori a tunelurilor.
Dupa aceea, este bine sa te asiguri ca te ocupi si de mulcirea plantelor, cu folie sau paie. Este bine sa faci acest lucru pentru a evita intrarea fructelor in contact cu solul umed.
Si daca tot am vorbit de sol umed, mare atentie si la irigarea culturilor de capsuni. Specialistii recomanda sa folosesti un sistem de irigare cu picurare, ce va fi amplasat sub folia de mulcire. In acest fel, fructele vor creste in mod corect si vor fi ferite de umezeala.
Citeste si: Limacsi la capsuni. Cum sa combati acesti melci fara cochilie
Pentru a combate putregaiul cenusiu la capsuni, iti recomandam sa folosesti ca si tratamente urmatoarele produse: Switch, Teldor 500 SC si Prolectus.
Schema de tratament nu este deloc grea. Primul tratament se va face cu Switch, la inceputul infloritului. Dupa fiecare recoltare, va fi nevoie sa aplici un tratament cu unul dintre produsele mentionate mai sus, adica Switch, Teldor 500 SC sau Prolectus.
Totodata, se recomanda si o tratament cu 2 zile inainte de recoltarea capsunilor. Mare atentie la timpul de pauza al produselor daca vrei sa folosesti alte tratamente.