Pregatirea muscatelor pentru iarna. Cum sa faci asta in mod corect
Pregatirea muscatelor pentru iarna. Cum sa faci asta in mod corect

Pregatirea muscatelor pentru iarna. Cum sa faci asta in mod corect


Pregatirea muscatelor pentru iarna. Afla cum sa faci asta in mod corect, pentru ca plantele tale sa reziste pe toata durata sezonului rece. Ce trebuie sa stii pentru a le proteja pana la primavara!

Pregatirea muscatelor pentru iarna. Cum sa faci asta in mod corect – Cuprins:

Cum sa faci pregatirea muscatelor pentru iarna

Pregatirea muscatelor pentru iarna
Pregatirea muscatelor pentru iarna

Pregatirea muscatelor pentru iarna este un pas foarte important daca vrei ca plantele tale sa reziste si in sezonul rece. Asadar, daca si tu iei in considerare pastrarea acestora, ar trebui sa stii cateva sfaturi de la experti. 

In primul rand, pastrarea muscatelor peste iarna implica taierea a 2/3 din planta. Bineinteles, asigura-te ca folosesti o foarfeca dezinfectata sau un cutter, pentru a ajuta planta sa se refaca mai usor.

Muscatele (Pelargonium) se taie inainte sa cada prima bruma. Chiar daca acestea mai au flori, va fi necesar sa le tai, dar in acelasi timp sa tai si lastarii.

Daca nu stii cum sa tai muscatele, atunci tine minte sa lasi o portiune de tulpina cu lungimea de 10 cm, dar care sa aiba 3-4 noduri, adica punctul de prindere a frunzelor pe tulpina.

In cazul in care vrei sa inmultesti muscatele, afla ca acele tulpini pe care le-ai taiat, se mai pot taia inca o data in bucati de 7-10 cm, iar apoi butasii se pot pune la inradacinat. Este indicat sa folosesti si un hormon de inradacinare, daca vrei sa obtii rezultate bune.

Taierea muscatelor este foarte benefica pentru plantele batrane, pentru ca in acest mod o sa faci si o reintinerire a a plantei. Asadar, pregatirea muscatelor pentru iarna poate avea efecte benefice.

Taieturile muscatelor se vor trata cu un praf de carbune sau lemn ars, pentru a grabi cicatrizarea ranilor. Mai mult, se recomanda sa tratezi plantele cu un fungicid pentru a evita aparitia mucegaiului sau a altor microorganisme ce pot cauza boli.

Dupa ce ai taiat plantele, ghivecele cu muscate se pun in spatii cu temperaturi cuprinse intre 5 si 12 grade Celsius, dar care le ofera si lumina. Asadar, le poti pune pe un pervaz langa fereastra, insa nu uita ca nu trebuie sa fie foarte cald.

Muscate afectate de ger
Muscate afectate de ger

Pregatirea muscatelor pentru iarna. Muscatele comune au nevoie de temperaturi minime de 5 grade Celsius, insa daca ai muscate curgatoare si vrei sa le pastrezi pe timp de iarna, temperatura minima a spatiului in care le depozitezi trebuie sa fie de 10 grade Celsius!

Legat de udarea plantelor, afla ca o muscata nu are nevoie de mai mult de 100 ml de apa si asta doar o data pe luna! Nu uda plantele in exces daca vrei ca acestea sa treaca peste sezonul rece fara probleme.

Ghiveciul muscatelor nu se schimba niciodata toamna, insa se poate completa cu pamant. Daca vrei sa te ocupi de transplantarea muscatelor in ghivece mai mari, poti face asta fara probleme abia la primavara.

Citeste si: Cum sa iti mentii muscatele sanatoase si ce tratamente sa aplici

Odata ce plantele au intrat in perioada de repaus vegetativ, adica atunci cand frunzele incep sa cada, va trebui sa opresti si fertilizarea. Mai poti fertiliza plantele abia la primavara.

Cei ce nu vor sa pastreze muscatele in ghivece, pot alege metoda dezgroparii radacinilor. Muscatele se taie cam la 2 noduri de sol, iar apoi se dezgroapa si se va scutura pamantul de pe radacini.

Apoi, se lasa la uscat pentru a putea elimina umiditatea si restul de pamant, insa va fi absolut necesar sa tratezi plantele cu un fungicid pentru a evita aparitia mucegaiului sau a altor microorganisme. Pregatirea muscatelor pentru iarna inseamna si tratarea plantelor pentru a ramane sanatoase!

Dupa ce muscatele s-au uscat bine, se pot pastra in pungi de hartie, insa fara sa se atinga intre ele. Totusi, o data pe luna va fi necesar sa scufunzi radacinile in apa, sa le lasi apoi sa se usuce si dupa aceea sa le asezi iar in pungi. Desigur, temperatura din spatiul unde pastrezi muscatele nu trebuie sa fie mai mica de 7 grade Celsius.