Potasiu natural pentru rosii. Cum sa il administrezi si ce rol are
Potasiu natural pentru rosii. Cum sa il administrezi si ce rol are

Potasiu natural pentru rosii. Cum sa il administrezi si ce rol are


Potasiu natural pentru rosii. Afla ce rol are in dezvoltarea plantelor, dar mai ales cum sa il utilizezi si cand se administreaza pentru cultura de tomate. Ce trebuie sa stii despre carenta de potasiu!

Potasiu natural pentru rosii. Cum sa il utilizezi si ce rol are – Cuprins:

Rolul potasiului in dezvoltarea tomatelor

Carenta de potasiu la tomate
Carenta de potasiu la tomate

Potasiu natural pentru rosii. Inainte sa vorbim despre fertilizarea tomatelor folosind acest element, este bine sa stii si de ce este important in cresterea plantelor.

In primul rand, potasiul imbunatateste rezistenta plantelor in fata bolilor sau a daunatorilor, dar creste si rezistenta acestora la frig sau la temperaturi apropiate de 0 grade Celsius.

Totodata, rosiile care au fost fertilizate cu potasiu sunt mult mai gustoase, mai aromate, dar au si mai multa culoare. Asadar, potasiul este benefic pentru dezvoltarea sanatoasa a fructelor.

Daca plantele nu primesc un ingrasamant care sa contina acest element, atunci o sa te lovesti de alta problema: carenta de potasiu.

Deficienta sau carenta de potasiu poate fi recunoscuta cu ajutorul frunzelor, deoarece cele de la baza plantei se vor ingalbeni. Mai mult decat atat, rosiile se vor coace neuniform, iar atunci cand le tai vei observa si nervuri de culoare verde in interiorul acestora.

Totodata, plantele prezinta un aspect ofilit, iar tulpinile se vor rupe foarte usor deoarece vor fi lipsite de elasticitate. De asemenea, fructele vor framane moi.

Potasiu natural pentru rosii. Cum sa il aplici si ce solutii sa folosesti

Potasiu natural pentru rosii
Potasiu natural pentru rosii

Pentru a iti da seama daca plantele au nevoie sau nu de potasiu sau daca exista o deficienta, cel mai simplu este sa efectuezi un test al solului. Atunci cand se va constata carenta de potasiu, atunci va trebui sa iei masuri pentru a avea plante sanatoase.

Daca vrei sa eviti produsele din magazinele de specialitate si vrei doar potasiu natural pentru rosii, atunci o sa iti spunem care sunt cele mai bune solutii la care poti apela.

In cazul in care inca nu stiai, bananele au un continut ridicat de potasiu. Asadar, poti folosi cojile de banane pentru a prepara o solutie sau poti taia cojile marunt si le poti ingropa langa plantele de rosii.

Apa de banane se prepara destul de usor, tot ce trebuie sa faci este sa pui cojile intr-un recpient cu apa unde le tii timp de cateva saptamani. Dupa o perioada o sa vezi ca acele coji vor capata culoarea neagra, iar pulpa va fi preenta in apa.

Pentru administrare, se recomanda diluarea solutiei, mai exact o parte apa de banane si 5 parti apa. Uda apoi rosiile folosind aceasta solutie si problema carentei de potasiu e ca si rezolvata.

Apa de banane
Apa de banane

Si cenusa poate sa rezolve carenta de potasiu, insa mare atentie pentru ca doar cea rezultata din arderea lemnului natural este folositoare. Evita cenusa rezultata din arderea lemnului tratat sau vopsit.

Pentru a prepara ingrasamantul folosind cenusa o sa ai nevoie de o cana de cenusa si 5 litri de apa. Acest amestec trebuie sa stea la macerat timp de 2-3 zile, dupa care se strecoara si se utilizeaza pentru a uda plantele.

Citeste si: Cum sa faci macerat de urzica pentru rosii si la ce foloseste

Un macerat din coada calului sau urzici este iarasi foarte util si o sursa de potasiu natural pentru rosii. Pentru a prepara maceratul ai nevoie de 1 kilogram de urzici sau de coada calului, pe care il pui peste 10 litri de apa. Mentionam ca ai nevoie de plante proaspete, nu uscate!

Ideal ar fi sa folosesti apa de ploaie sau apa de fantana, deoarece aceasta nu este atat de dura. Dupa ce ai pus apa, acopera recipientul si lasa totul la macerat timp de 7 zole, insa amesteca zilnic solutia. Ar fi bine sa folosesti si o greutate pentru a te asigura ca plantele stau in apa tot timpul.

Atunci cand nu mai exista bule de aer inseamna ca maceratul este gata. Dupa aceea, strecoara solutia insa tine minte ca nu se foloseste ca atare deoarece poate arde plantele. Amesteca 50 ml de macerat intr-un litru de apa si apoi uda plantele.