Pomii infloresc dar nu fac fructe. Cum sa eviti lipsa rodirii
Pomii infloresc dar nu fac fructe. Cum sa eviti lipsa rodirii

Pomii infloresc dar nu fac fructe. Cum sa eviti lipsa rodirii


Pomii infloresc dar nu fac fructe. Cum sa eviti lipsa rodirii la pomii fructiferi. Lipsa fructelor din pomi este de departe cosmarul oricarui agricultor, fie el profesionist sau amator. Desigur, exista o serie de cauze pe care trebuie sa le analizezi in detaliu pentru a lua cea mai buna decizie in remedierea problemei.

Pomii infloresc dar nu fac fructe. Cum sa eviti lipsa rodirii – Cuprins:

Pomii infloresc dar nu fac fructe

Pomii infloresc dar nu fac fructe
Pomii infloresc dar nu fac fructe

Cauzele lipsei rodului la pomii fructiferi sunt multiple. Va trebui sa analizezi bine situatia pentru a-ti da seama ce se intampla. Ce trebuie sa faci daca pomii infloresc si nu fac fructe.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa te informezi mai bine despre soiul de pom fructifer plantat. Este foarte posibil ca inca nu fie timpul pentru rodire, daca este vorba despre unii nou plantati. Sunt pomi care fac poame din primul an de dupa plantare (cum este piersicul sau nectarinul) sau dupa un an, maxim doi (caisul). De mult mai mult timp au nevoie merii, perii si gutuii. Acestia vor rodi la 2,3 ani dupa plantare.

Un alt motiv pentru care s-ar putea ca pomii din livada sau din curte sa infloreasca, dar sa nu rodeasca, ar putea fi excesul de umiditate. Este nevoie de echilibru cand vine vorba de udare. Excesul dauneaza intotdeauna, la fel cum va afecta si seceta prelungita. In astfel de situatii ( de seceta) va trebuie sa iei masuri urgente si sa irigi pomii.

Ingheturile tarzii, adica cele din timpul primaverii, pot dauna si ele pomilor fructiferi. Dupa perioada cu temperaturi de inghet, acestia vor parea ca isi urmeaza dezvoltarea normala, numai ca te vei trezi ca fac flori, dar nu si fructe.

La fel de rau este si lipsa orelor de inghet, absolut necesare in perioada optima. Unii pomi au nevoie de un anumit numar de ore de frig. Un rod abundent exista daca, in perioada optima, exista ore cu temperaturi cuprinse intre 0 si 7 grade Celsius. Conditia trebuie indeplinita pana in primavara. Altfel, mugurii nu vor mai fi pregatiti sa infloreasca.

O alta cauza care ar putea avea drept efect lipsa rodirii  este si aparitia daunatorilor si a bolilor. Trebuie sa stii ca in lipsa tratamentelor specifice, pomul isi va pierde nu doar rodul, ci poate chiar va muri.

Solul in care este fixat are si el rol esential atunci cand vine vorba despre poame. In lipsa macro si microelemetelor din sol, fructele pot fi putine sau chiar deloc.

Un rol important il joaca si toaletarile. Daca sunt efectuate prea devreme, prea tarziu sau nu conform nevoilor fiecarui soi in parte, te vei confrunta cu problema lipsei rodului, chiar daca pomii vor inflori si astepti sa faca fructe.

S-ar putea ca pomii sa faca flori, dar nu si fructe daca in spatiul respectiv lipsesc polenizatorii. Trebuie sa intelegi este nevoie ca in apropiere sa existe un alt pom din aceeasi specie, dar soi diferit (va avea rol de polenizator). Exista si soiuri autofertile, dar triploidele au nevoie de alte doua soiuri polenizatoare. Pentru efectul dorit, nu trebuie sa existe distanta mai mare de 300 de metri intre pomi.

Lipsa insectelor polenizatoare ar putea fi o alta explicatie pentru scaderea productivitatii. Este cunoscut faptul ca albinele, bondarii, cat si alte insecte sunt polenizatorii perfecti ai pomilor.

Cum sa eviti lipsa rodirii

Cirese coapte
Cirese coapte

Daca pana in prezent nu te-ai confruntat cu problema lipsei rodului, pregateste-te ca dupa o perioada de timp pomii nu vor mai face fructe din abundenta, asa cum esti obisnuit. De regula, vor fructifica mult 1 pana la 3 ani si apoi va urma un an cu rod diminuat sau fara rod. Nu ai de ce sa te ingrijorezi pentru ca este un ciclu normal, perfect natural.

Specialistii numesc etapa drept fenomenul de  alternanta la rodire. Acest fenomen se manifesta dupa perioadele cu mult rod, cand pomii vor face fructe putine sau deloc. Fenomenul poate fi prevenit usor prin mai multe operatiuni usor de indeplinit.

Cea mai importanta este sa faci taierile anuale la timp si corect. De asemenea, ai grija ca in perioadele de rodire din abundenta sa raresti fructele in momentul cand au marime relativ mica, asemanatoare unei masline. Trebuie sa te axezi in special pe cele slab dezvoltate si sa le elimini.

Citeste si: Calendar stropiri pomi fructiferi. Cum sa faci tratamentele in mod corect

Niciodata un pom nu trebuie sa ajunga in situatia de a nu-si putea sustine ramurile din cauza greutatii fructelor.

Nu in ultimul rand, ai grija sa pastrezi frunzele pomilor in stare perfecta, sanatoase. Ele sunt cele care asigura hrana fructelor si a noilor ramuri de rod, asigurandu-i longevitate.

Ai grija si la fertilizare. Este nevoie de echilibru pentru ca azotul in exces conduce la diminuarea diferentierii mugurilor de rod si implicit la intrarea in alternanta de rodire.

De vina pentru rod putin ar putea fi si un sol slab calitativ. Totodata, trebuie sa mai stii ca unele soiuri de pomi intra mai repede in alternanta de rodire, prin simpla lor natura, neavand legatura cu ceilalti factori prezentati anterior.