Cum sa faci polenizarea manuala a rosiilor din gradina. Pentru ca polenizarea florilor se face de obicei de vant sau de bondari, ar trebui sa stii cum sa procedezi atunci cand nu exista insecte sau cand procesul natural nu are loc. Va fi necesar sa stii polenizezi rosiile din solar si care sunt pasii.
Polenizarea rosiilor. Cum are loc acest proces
Polenizarea manuala a rosiilor. Exista plante care se autopolenizeaza, iar acest lucru se intampla pentru ca exista organe feminine si masculine. Este si cazul rosiilor, pentru ca planta este capabila sa produca fructe fara sa aiba nevoie de ajutorul altei plante.
Totusi, natura nu lucreaza perfect intotdeauna. Vantul este principalul ajutor al rosiilor pentru a facilita polenizarea, insa ce faci atunci cand nu exista, pentru ca rosiile sunt cultivate intr-un solar.
De asemenea, temperaturile mari si umiditatea ridicata ingreuneaza procesul de polenizare.
Citeste si: Combatere tuta absoluta. Cum sa scapi de molia miniera a tomatelor
Umiditatea ridicata face polenul lipicios, iar polenizarea este inutila. Tocmai de aceea, este necesar sa creezi un mediu perfect pentru cultura de rosii, daca vrei sa obtii si o productie pe masura.
Nu trebuie sa fii un expert in gradinarit, dar daca vrei urma sfaturile noastre, vei obtine rezultatele dorite.
In cazul rosiilor, polenul trebuie sa cada de sus in jos, pentru ca rosiile fac parte din categoria plantelor care se autopolenizeaza si se autofertilizeaza.
Desigur, se mai intampla ca polenul sa fie transportat de albine, bondari sau fluturi, insa nu este posibila in toate conditiile.
Cum sa faci polenizarea manuala a rosiilor din solar
Dupa cum spuneam, prezenta bondarilor este suficienta pentru a face polenizarea rosiilor, insa ce faci in cazul in care aceste insecte nu isi fac aparitia sau in cazul in care cultura de tomate este plantata in solarii.
Va fi necesar sa faci o polenizare manuala a rosiilor, asa ca ia aminte la intregul proces. Nu este atat de greu precum pare si o sa vezi ca o sa il intelegi numai decat.
Zilele insorite, cu caldura si cu umiditate reduse sunt mediul perfect pentru a face polenizarea manuala a rosiilor.
Desigur, polenizarea manuala poate fi vazuta ca o munca laborioasa, intre trebuie sa intelegi ca rezultatul se va vedea la recolta obtinuta. Nu sari acest pas daca si tu cultivi rosii, pentru ca o sa vezi diferentele.
Citeste si: Stropirea rosiilor cu bicarbonat de sodiu. Cum sa prepari solutia
Polenizarea artificiala a rosiilor se face o data la doua zile, pe parcursul intregului ciclu de inflorire al acestor plante.
Mai trebuie sa stii ca daca rosiile sunt cultivate in oras, solarul trebuie deschis pentru a atrage mai multi bondari
Mai mult decat atat, poti planta in solar cateva tufe de galbenele sau busuioc, pentru ca aceste plante vor atrage bondarii.
Pentru a face polenizarea la rosii, este necesar sa scuturi usor plantele pentru a distribui polenul uniform. Totodata, poti folosi si un ventilator, adica sa creezi un vant artificial la nivelul plantelor.
Polenizarea manuala a rosiilor. Cea mai buna metoda este sa folosesti o periuta de dinti electrica, pentru ca vibratiile acesteia va distribui uniform polenul florilor de rosii.
Apropie o periuta electrica de fiecare floare, iar vibratiile vor facilita polenizarea rosiilor.
O alta metoda este sa folosesti o pensula de pictat care are par natural, cu ajutorul careia va trebui sa atingi floarea, pentru a favoriza polenizarea.
Astfel, se face transferul de polen de la flori. Iti recomandam sa folosesti o pensula diferita daca o sa faci acest lucru la soiuri diferite de rosii.
Dupa ce ai urmat pasii, va fi destul de usor sa iti dai seama daca procesul de polenizare a avut sau nu loc.
Pozitia petalelor va fi putin indoita in interior, asa ca asta va insemna ca polenizarea a fost facuta cu succes.