Polenizare castraveti. Cum sa o faci si de ce este necesara
Polenizare castraveti. Cum sa o faci si de ce este necesara

Polenizare castraveti. Cum sa o faci si de ce este necesara


Polenizare castraveti. Afla cum sa faci polenizarea artificiala la castraveti si de ce este benefica pentru legumele din gradina ta. Nu este un proces prea complicat, asa ca il recomandam si gradinarilor incepatori.

Polenizare castraveti. Cum sa o faci si de ce este necesara – Cuprins:

Polenizare castraveti. De ce este necesara?

Polenizare castraveti. Floare feminina
Polenizare castraveti. Floare feminina

In cazul in care nu stiai, albinele si bondarii sunt cei mai eficienti polenizatori, iar acestia transfera polenul de la florile masculine la cele feminine. Pentru a obtine o recolta buna de legume sunt necesare mai multe vizite ale acelor polenizatori neobositi.

Atunci cand polenizarea nu are loc apare problema florilor goale la castraveti. De cele mai multe ori acest lucru se intampla in cazul plantelor obtinute din semintele de castraveti din propria gradina.

Fara polenizare poti obtine castraveti deformati, legume care cresc foarte greu sau nu poti avea rezultate. O alta probema apare atunci cand polenizatorii sunt atrasi de florile altor legume, asa ca polenizarea artificiala a castravetilor ramane singura solutie.

Cum sa faci polenizarea artificiala la castraveti

Floare feminina castravete
Floare feminina castravete

Polenizare castraveti. Daca si tu vrei sa obtii castraveti in propria gradina si nu vrei sa te bazezi pe polenizatorii naturali, poti face chiar tu acest lucru. De multe ori, metoda este mult mai eficienta ca solutia naturala si poti obtine o productie mult mai mare.

In cazul in care apelezi la aceasta metoda, trebuie sa stii ca o sa fie nevoie sa astepti pana ce toate florile se dezvolta. Este posibil ca primele flori care apar sa dea nastere unor castraveti de calitate inferioara.

Citeste si: Cum sa previi caderea florilor la rosii. De ce se intampla acest lucru?

Cea mai buna cale este sa astepti in jur de 11 zile sau chiar mai multe, pentru a le permite plantelor sa se dezvolte si sa produca mai multe flori feminine.

Nu uita ca polenizarea artificiala a castravetilor (Cucumis sativus) este un proces de durata, asa ca daca ai o plantatie pe o suprafata intinsa, o sa dureze ceva pana termini. Totusi, daca vrei sa obtii o recolta pe masura, ar putea fi singura ta sansa.

Polenizare castraveti
Polenizare castraveti

Polenizare castraveti. In primul rand, va fi necesar sa faci diferenta intre florile feminine si cele masculine, pentru ca acestea cresc pe aceeasi planta. Este extrem de usor, deoarece florile masculine cresc in grupuri de trei pana la 5 si au tulpini mai scurte.

Floarea feminina infloreste singura si o sa gasesti cate una pe tulpina. Acestea mai au si un mic ovar in centru, in timp ce la florile masculine nu o sa gasesti asta.

Citeste si: Plante companion. Cum sa protejezi legumele din gradina impotriva daunatorilor

Pentru a face o polenizare la castraveti trebuie sa folosesti doar flori proaspete de sex masculin, acestea se deschid dimineata si polenul este bun doar in acea zi.

Folosind o pensula de pictat, roteste-o in interorul florii masculine, iar apoi fa acelasi lucru la floarea feminina. Polenul va fi lipicios asa ca inarmeaza-te cu rabdare. De asemenea, poti folosi polenul de la o singura floare masculina pe mai multe flori feminine.

Iti recomandam sa repeti aceasta procedura, pentru a te asigura ca polenizarea artificiala a fost facuta si ca vei obtine o recolta pe masura. Nu uita ca poti sa faci acelasi lucru si la tomate!