Plantare nuc. Cum sa faci asta si cand intra pe rod
Plantare nuc. Cum sa faci asta si cand intra pe rod

Plantare nuc. Cum sa faci asta si cand intra pe rod


Plantare nuc. Afla cum trebuie sa pregatesti terenul, ce dimensiuni trebuie sa aiba groapa, dar si cand intra acest pom fructifer pe rod. Iata ce trebuie sa stii daca vrei si tu acest pom in gradina ta.

Plantare nuc. Cum sa faci asta si cand intra pe rod – Cuprins:

Plantare nuc. Cum sa fac asta in mod corect

Plantare nuc
Plantare nuc

Daca si tu iei in considerare sa ai un astfel de pom fructifer in gradina, ar fi bine sa stii cum sa plantezi un nuc, pentru a obtine cele mai bune rezultate si pentru ca acesta sa se prinda.

Inainte de toate, ar trebui sa stii ca nucul (Juglans regia) este un arbore de talie mare, asa ca daca vrei sa ai mai multi in gradina, distanta de plantare va fi de 10 metri intre randuri si 8 metri intre pomii de pe acelasi rand. Acest lucru este necesar pentru ca nucii sa se dezvolte in mod corect.

Mai trebuie sa stii ca partea aeriana a nucului se va dezvolta destul de greu in primii 2-3 ani de la plantare, asa ca inarmeaza-te cu rabdare!

In cazul in care terenul pe care urmeaza sa plantezi nucul nu a fost lucrat, groapa se va sapa cu 2-3 luni inainte de plantare si dimensiunile pe care trebuie sa le aiba vor fi 100 cm latime, 100 cm lungime si 80 cm adancime. Daca terenul a fost lucrat, groapa se poate sapa cu cateva zile inainte sau chiar in aceeasi zi si dimensiunile vor fi de 60 cm latime, 60 cm lungime si 60 cm adancime.

Mare atentie! Atunci cand sapi groapa, primii 30-40 cm de pamant se vor pune in partea dreapta, iar urmatorii in partea stanga. Pamantul din partea dreapta este cel fertil, asa ca se poate amesteca impreuna cu mranita sau gunoi de grajd bine descompus, iar apoi se va pune la baza gropii.

Groapa plantare nuc
Groapa plantare nuc

Aceasta operatiune este necesara pentru ca sistemul radicular sau radacinile sa beneficieze de un strat fertil de pamant pentru a se dezvolta cat mai bine.

Este indicat ca puietii de nuc sa aiba undeva la 2-3 ani pentru ca vor suporta foarte bine transplantarea. Dupa aceea, va fi nevoie sa fasonezi radacinile, adica sa le tai pe cele prea lungi, rupte sau cele uscate.

Dupa fasonare, va trebui sa te ocupi si de mocirlirea radacinilor. Practic, radacina nucului se va baga intr-un amestec de pamant galben, gunoi de grajd proaspat si apa. Este absolut necesar sa faci acest lucru pentru a asigura umiditatea la nivelul radacinilor, dar si pentru a elimina eventualele goluri de aer.

Citeste si: Cum sa previi intoxicarea solului de sub nuc

Dupa cum spuneam, nucul se va pune in groapa pe stratul de pamant fertil, iar apoi se va acoperi cu un strat de 10-15 cm de pamant si se va face prima tasare, pentru a te asigura ca nu vor ramane goluri de aer la nivelul radacinilor.

Urmatorul pas va fi sa pui o galeata de apa, iar apoi sa adaugi si restul de pamant, dupa care sa faci din nou o tasare. Nu uita de punctul de altoire, care trebuie sa fie la 3-4 cm deasupra solului si orientat catre nord.

La final, este indicat uzi din nou nucul cu o galeata de apa, dar si sa ii adaugi un tutore pentru a te asigura ca va creste drept si nu va fi afectat de vanturile puternice.

Cand intra nucul pe rod

Cand intra nucul pe rod
Cand intra nucul pe rod

Ei bine, daca decizi sa plantezi un nuc la tine in gradina sau in livada, ar fi bine sa mai stii ca nucul intra pe rod abia dupa 5-8 ani de la plantare. Daca iei in considerare investitia intr-o livada de nuci, pomii vor avea o productie maxima abia la 10 ani de la plantare si vor produce fructe pe o perioada cuprinsa intre 30 si 100 de ani.

Taierile la nuc se fac doar in verde, mai exact pe perioada verii. Nu este recomandat sa aplici taierile in perioada de repaus vegetativ ca la restul pomilor fructifer, pentru ca acesta se va vindeca destul de greu.

Taierile de intretinere se vor aplica abia dupa ce nucul va intra pe rod. Nu este deloc greu sa faci acest lucru, pentru ca va fi nevoie sa elimini ramurile concurente, consumatorii, dar si ramurile crescute pe partea superioara a altor ramuri. Totodata, se vor elimina si ramurile care se suprapun si impiedica patrunderea luminii in interiorul coroanei.