Plantare cartofi primavara. Cum sa faci asta si in ce perioada
Plantare cartofi primavara. Cum sa faci asta si in ce perioada

Plantare cartofi primavara. Cum sa faci asta si in ce perioada


Plantare cartofi primavara. Afla cum sa faci asta in mod corect, dar si care este perioada de plantare ideala. Ce trebuie sa stii, la ce adancime se planteaza si la ce temperaturi.

Plantare cartofi primavara. Cum sa faci asta si in ce perioada – Cuprins:

Plantare cartofi primavara. Cum sa faci asta in mod corect

Plantare cartofi primavara
Plantare cartofi primavara

Plantare cartofi primavara. Daca si tu vrei sa plantezi cartofi la tine in gradina, afla ca perioada ideala este intre 20 martie si 15 aprilie. Ideal este sa plantezi cartofii la aproximativ 2 saptamani de la ultimul inghet. Temperatura solului atunci cand plantezi cartofii ar trebui sa fie de 10 grade Celsius.

Daca vrei sa ai rezultate bune, tine minte ca cele mai bune recolte se obtin pe un sol cu un pH cuprins intre 5.5 si 6.5. Mai mult, tuberculii de cartofi pe care ii utilizezi pentru plantare trebuie sa aiba un diametru de maximum 4 cm, iar in cazul in care acestia sunt mai mari ar fi bine sa ii tai pe jumatate.

Totodata, adancimea de plantare a cartofilor este intre 10-20 cm. Distanta de plantare este de 50 cm intre randuri, iar intre plantele de pe acelasi rand de 30-35 cm.

Ar fi bine sa acorzi atentie si la alegerea locului potrivit pentru plantare. Plantele au nevoie de multa lumina pentru a se dezvolta, asa ca ideal ar fi sa ii plantezi intr-o zona cat mai luminata a gradinii.

Mare atentie si la rotatia culturilor. Cartofii (Solanum tuberosum) nu se cultiva in acelasi loc doi an consecutiv, dar nici pe terenurile unde cu un an inainte ai avut vinete, rosii sau ardei. 

Atunci cand plantezi cartofii, tine minte sa pui 1-2 tuberculi la fiecare cuib, pentru a te asigura ca recolta obtinuta va fi pe masura.

Cand mugurii tuberculilor au atins inaltimea de aproximativ 15-20 cm, va trebui sa musuroiesti solul la baza acestora pentru a mentine umiditatea.

Nu trebuie sa uiti nici de fertilizarea culturii de cartofi, pentru ca vorbim despre o leguma cu un necesar ridicat de substante nutritive. Pentru fertilizare se va folosi azot, fosfor, potasiu si magneziu.

Recoltarea cartofilor
Recoltarea cartofilor

Recoltarea cartofilor se poate face incepand cu luna iunie, insa poate fi prelungita pana in luna octombrie pentru soiurile mai tarzii.

Si daca tot am vorbit de soiuri, ar fi bine sa stii si care sunt cele mai utilizate. Poti folosi soiul timpuriu Roclas Brasov sau soiuri semitimpurii precum Amicii, Nativ, Tentant sau Astral N.

Cei care vor soiuri semitarzii pot folosi soiurile Redsec, Nemere, Albioana, Luiza, Coval sau Productiv. Cei ce vor un soi tarziu de cartofi pot folosi Gared.

Citeste si: Cum sa cresti productia de cartofi la tine in gradina

Cu siguranta te vei lovi si de bolile cartofului. Ar fi bine sa stii ca cele mai raspandite sunt mana cartofului, putregaiul uscat al tuberculilor si alternarioza.

Mana cartofului se manifesta prin aparitia unor pete de culoare verde, galbena sau cenusie ce apar pe frunze, dar si de aparitia unor pete brune care apar pe tulpini sau petioluri.

In cazul alternariozei, se pot observa pete de culoare bruna sau cenusie apar pe frunze si in cadrul carora se va dezvolta o pulbere de culoare neagra.