Mana ardeiului. Cum sa combati boala si ce tratamente aplici
Mana ardeiului. Cum sa combati boala si ce tratamente aplici

Mana ardeiului. Cum sa combati boala si ce tratamente aplici


Mana ardeiului. Afla ce cauzeaza aceasta boala la legumele din gradina ta, cum sa o combati, dar mai ales ce tratamente trebuie sa aplici pentru a evita pierderea recoltei. Iata ce trebuie sa stii!

Mana ardeiului. Cum sa combati boala si ce tratamente aplici – Cuprins:

Phytophthora capsici. Primele semne de aparitie ale bolii

Phytophthora capsici
Phytophthora capsici

Poate ca si tu ai auzit de mana ardeiului si ce pagube poate sa produca intr-o cultura de ardei. Ei bine, trebuie sa stii ca primele date despre aceasta boala au fost inregistrate in anul 1919 si boala a fost semnalata in Statele Unite ale Americii.

Boala este cauzata de ciuperca Phytophthora capsici si poate infecta culturile din spatii protejate (sere, solarii), dar si pe cele din camp. Daca nu sunt efectuate la timp tratamentele, pagubele pot fi destul de insemnate.

Primele semne ale unei posibile infectari pot fi observate pe frunze, unde vor aparea semne de culoare cenusie sau maro, ce au o forma circulara.

Citeste si: Cum sa cresti ardei grasi gustosi. Care sunt secretele?

Bineinteles, mana poate afecta si ardeii, iar infectia apare de la codita acestora, sub forma unor pete de culoare cenusie ce sunt acoperite de un puf albicios. Mai departe, infectia se propaga pe intregul fruct, care se va vesteji si va ramane atasat de planta.

Vestea proasta este ca ciuperca ataca si radacinile, iar semnele includ pete de culoare gri sau maro. Din pacate, plantele afectate se vor ofili.

O infectare cu mana ardeiului se poate observa si pe tulpina sau colet, sub forma unor pete neregulate de culoare gri inchis. Lasata netratata, boala va duce la ofilirea plantelor.

Conditiile de aparitie ale bolii includ o umiditate excesiva, dar si temperaturi cuprinse intre 24 si 33 de grade Celsius. Totodata, solurile cu drenaj deficitar contribuie la aparitia bolii, asa ca mare atentie si la acest aspect pentru ca ciuperca se raspandeste destul de usor cu ajutorul apei.

Cum sa combati mana ardeiului. Tratamente

Mana ardeiului
Mana ardeiului

Acum ca stim mai multe despre primele semne ale bolii, ar fi bine sa afli si cum sa combati mana ardeiului si ce tratamente sa folosesti. Totusi, inainte am vrea sa vorbim un pic despre masurile de prevenire.

In rimul rand, apa nu trebuie sa stagneze mai mult de o zi pe terenul unde cultivi ardei. Evita cultivarea pe solurile care retin umiditatea si alege soiuri care au o toleranta ridicata la aceasta boala.

Este recomandat sa folosesti un sistem de irigare prin picurare sau, in caz contrar, sa eviti udatul in exces. Daca exista plante sau fructe infectate, acestea trebuie scoase si distruse prin ardere.

Pentru a combate mana ardeiului, poti folosi unul din urmatoarele produse: Kupferol, Ortiva Top, Amistar, Signum, Proplant sau Cupertine Super. Nu uita sa respecti cantitatile recomandate de producator, dar si timpul de pauza!