Legarea usturoiului. Cum sa faci asta si ce beneficii ofera
Legarea usturoiului. Cum sa faci asta si ce beneficii ofera

Legarea usturoiului. Cum sa faci asta si ce beneficii ofera


Legarea usturoiului. Cum sa faci usturoiul sa fie mai gustos prin legare. Acest mic secret ajuta la o productie mai buna si o calitate superioara a gustului. Afla totul despre aceasta tehnica, dar si cum sa faci corect legarea frunzelor de usturoi.

De ce se leaga usturoiul?

Legarea usturoiului
Legarea usturoiului

Usturoiul (Allium sativum) este o planta comestibila, utilizata ca aliment si condiment. In medicina populara este considerat, alaturi de ceapa, un adevarat medicament, datorita continutului bogat de vitamine si substanțe minerale.

Indiferent de motivul pentru care alegi sa-l cultivi, trebuie sa stii ca poti ajuta bulbul de usturoi sa fie si mai gustos, dar si sa ai o productie mai mare printr-o metoda veche, folosita de bunicii nostri. Este vorba mai exact de legarea usturoiului.

Procedura va ajuta si la pastrarea lui pentru mult mai mult timp, plus ca planta devine si mai rezistenta la boli fata de cea care nu a fost supusa procedurii.

Cand se face legarea usturoiului

Cand se leaga usturoiul
Cand se leaga usturoiul

Legarea usturoiului nu se face la voia intamplarii. Practic, pentru a permite bulbilor sa se dezvolte, este necesar ca frunzele sa se ofileasca, substantele nutritive fiind directionate spre aceasta parte a plantei, bulbul de usturoi.

Daca vorbim de cel pus toamna, in timpul verii frunzele ar trebuie sa inceapa sa se usuce pentru a permite bulbilor sa creasca. Pentru a grabi procesul, unii gradinari folosesc tehnica de legare a frunzelor, care va accelara procesul de ofilire. Nodul nu va face altceva decat sa opreasca nutrientii in partea de jos, in bulbi.

Sunt si gradinari care se opun tehnicii, sustinand ca procedura opreste procesul de fotosinteza si blocheaza o parte din nutritia plantei.

Adeptii metodei sustin, insa, ca legarea usturoiului este benefica si, pentru rezultate optime, trebuie realizata in ultima faza de crestere, cand planta nu mai are nevoie de partea verde pentru a se dezvolta.

Momentul potrivit trebuie ales cu mare grija pentru ca trebuie sa decizi exact cand faci recoltarea. Asta inseamna ca poti lega frunzele de usturoi cu maxim 4-5 zile inainte de recoltare.

Bineinteles, momentul recoltarii este legat de soi, de cand s-a facut semanatul si de cum a evoluat cultura.

Pentru usturoiul semanat primavara, recoltarea se face in luna august, iar pentru cel pus toamna trecuta, timpul ideal pentru recoltare este luna iulie.

In timpul lucrului, ai grija sa nu rupi masa verde, deoarece acest lucru duce la putrezirea legumelor si reduce durata de valabilitate.

Cum se face legarea usturoiului

Cum se face legarea usturoiului
Cum se face legarea usturoiului

Legarea usturoiul presupune o pregatire din timp. Cu cateva saptamani inainte de procedura propriu-zisa, este indicat sa indepartezi sagetile (tijele) pe care se formeaza florescentele la usturoiul de samanta. Se taie cu un cutit sau foarfeca foarte bine ascutita si dezinfectata. Nu incerca sa le smulgi cu  mainile goale pentru ca nu vei reusi decat sa te ranesti. 

Ai grija sa pastrezi cateva pentru ca aceste sageti indica momentul potrivit pentru recoltare. Concret, cand sagetile se indreapta, este timpul sa recoltezi.

Citeste si: Cum sa tratezi ingalbenirea frunzelor la usturoi. Cauze, tratamente

Cand te apuci de legare, ai grija sa-ti protejezi mainie cu manusi. La frunzele de 20-30 de centimetri trebuie sa faci un singur nod, pe cand la cele mai lungi, de 40 de centrimetri, se fac cate doua. Se iau mai multe frunze, se rasucesc impreuna, apoi se face nod.

Fii atent ca nodul sa fie unul rezistent, pentru a nu te trezi ca frunzele se desfac. Cu cate sunt mai multe frunze prinse intr-un nod, cu atat acestea trebuie sa fie mai stranse, pentru a evita desfacerea lui.

Exista si exceptii de la innodare. Legarea este benefica numai la usturoiul cultivat pentru capatani. Cel care se pastreaza pentru obtinerea unui nou material nu trebuie legat, ci trebuie lasat sa se coaca complet.

Cand se face recoltarea

Recoltare usturoi
Recoltare usturoi

Daca aplici tehnica innodarii frunzelor de usturoi, este clar ca momentul recoltarii este strict legat de impletirea foilor. Concret, trebuie sa aduni usturoiul dupa maxim 5 zile dupa efectuarea procedurii.

Ai grija sa alegi o zi fara ploaie, inceputul recoltei fiind afectat de conditiile meteorologice anormale. Este recomandata o zi fara precipitatii, dar nu foarte insorita.

Daca cu o zi inainte de momentul propus pentru recoltare a plouat, este bine sa amani cu o zi culesul. Astfel, acorzi timp pamantului sa se usuce. Recoltarea pe o vreme potrivita va determina ca pastrarea lui sa se faca pe o perioada mult mai indelungata.

Daca prognoza meteo anunta vreme caniculara pentru urmatoarea saptamana, este de preferat sa nu amani momentul recoltarii pentru a nu te trezi cu pagube.

Inainte de a-l pune la pastrare, este bine sa-l usuci cateva zile la soare. Apoi curata-l si pastreaza-l in loc uscat, ventilat si racoros.