Ingrijirea vitei de vie dupa cules. Cum sa o faci si care sunt pasii pe care trebuie sa ii respecti dupa ce ai terminat recoltarea strugurilor. Iata ce trebuie sa stii si de ce aceste lucrari sunt foarte importante.
Ingrijirea vitei de vie dupa cules. Cum sa o faci si ce trebuie sa stii
Chiar daca ai terminat de cules vita de vie, asta nu inseamna ca treaba ta s-a terminat si acum te poti bucura de gustul dulce acrisor al mustului. Trebuie sa ai grija in continuare de vita de vie, pentru ca aceasta sa rodeasca la fel de bine si in anul ce urmeaza.
Primul lucru pe care trebuie sa il ai in considerare este ca dupa recoltarea strugurilor sa aplici si un tratament pentru vita de vie. Acest lucru este necesar pentru a reduce bolile care pot aparea pe lastari sau ciorchini.
Expertii recomanda sa folosesti un produs pe baza de cupru si sulf, asa ca iti recomandam sa aplici o stropire cu zeama bordeleza. Astfel, te asiguri ca reduci si formele hibernante ale daunatorilor, iar vita de vie va fi mai sanatoasa.
Aratura de toamna este o alta operatiune importanta pentru vita de vie, insa aceasta se face doar dupa ce aceasta a intrat in perioada de repaus vegetativ, adica dupa caderea frunzelor. Aratura va ajuta la aerisirea solului, la dezvoltarea sistemului radicular al butucilor de vita de vie, dar si la acumularea excesului de apa care se va aduna de pe urma ploilor si a ninsorilor. Tine minte asta atunci cand te ocupi de ingrijirea vitei de vie dupa cules!
In acelasi timp, aratura de toamna ajuta si la distrugerea daunatorilor care se ascund in pamant, dar si la distrugerea rezervei de seminte de buruieni. Practic, daunatorii si ouale acestora vor fi distruse de ger, la fel ca si semintele buruienilor. Mai poti opta si pentru o incorporare mai adanca a ingrasamintelor organice sau chimice, adica fosfor si potasiu. Aceste operatiuni apartit tot de ingrijirea vitei de vie dupa cules.
O data la 3-5 ani se fac si lucrarile de subsolaj sau de desfundare a solului. Daca te intrebi care este diferenta intre subsolaj si arat, trebuie sa iti spunem ca aratul se face la 15-25 cm adancime, in timp ce subsolajul se face la 50-55 cm. Subsolajul asigura aerisirea solului, dar in acelasi timp si imbunatatirea umiditatii in straturile mai adanci de pamant.
Citeste si: Plantare vita de vie toamna. Cum sa o faci si care sunt pasii
Dupa cum spuneam, fertilizarea solului este iarasi importanta atunci cand vine toamna. Vita de vie are nevoie de fosfor si potasiu, insa ingrasamintele folosite difera in functie de varsta plantatiei, de nivelul de precipitatii, dar si de recolta obtinuta. Ingrijirea vitei de vie este foarte importanta dupa cules!
Butucii de vita de voie au nevoie de protectie pe toata durata sezonului rece. Drept urmare, acestia se protejeaza folosind musuroaie de pamant, aceeasi operatiune despre care am discutat la musuroirea trandafirilor. Butucii se acopera cu pamant, pentru ca acestia sa fie protejati de temperaturile scazute din timpul iernii.
Vita de vie are nevoie si de taieri de usurare, adica de eliminarea uscaturilor si a 30% din coardele anuale. Aceasta operatiune se face dupa ce frunzele au cazut.