Ingrijirea plantelor iarna. Afla cum sa ingrijesti plantele din ghivece pe perioada sezonului rece, dar si ce trebuie sa iei in considerare pentru ca acestea sa nu se usuce. Iata ce trebuie sa stii, sfaturi utile pentru ca plantele sa reziste.
Ingrijirea plantelor iarna. Cum sa faci asta in mod corect, sfaturi utile
Ingrijirea plantelor iarna. Daca si tu obisnuiesti sa tii plantele din ghivece in casa pe perioada sezonului rece, o sa iti explicam ce ar trebui sa faci pentru ca acestea sa reziste fara probleme.
In primul rand, pe perioada iernii plantele primesc mai putina lumina din cauza faptului ca zilele sunt mai scurte. Tocmai de aceea, trebuie sa stii ca plantele trebuie udate mai putin.
Acestea au nevoie de mai putina apa deoarece sunt in perioada de repaus vegetativ, adica atunci cand nu mai cresc. Daca inca nu stiai, plantele cresc de regula primavara si vara, adica in perioada de vegetatie. Pe timpul iernii, unele plante au nevoie de apa o data la doua saptamani sau chiar o data pe luna.
Este bine sa verifici starea pamantului inainte de a le uda, asa ca poti baga un deget in pamant si daca primul strat de 2 cm este uscat atunci poti pune un pic de apa. In cazul in care pamantul este ud, atunci mai asteapta cateva zile pana pui apa.
Expertii ne sfatuiesc sa punem ghivecele intr-un loc unde plantele primesc destula lumina. De regula, este bine sa pui ghivecele pe pervaz pentru a plantele sa beneficieze din plin de lumina soarelui. Totodata, roteste ghivecele o data pe saptamana pentru ca planta sa beneficieze de lumina pe toata suprafata.
Nu trebuie sa te panichezi daca frunzele incep sa cada. In perioada de repaus vegetativ, plantele incep sa reduca numarul de frunze din cauza faptului ca nu mai primesc atat de multa lumina.
Este foarte important de tinut minte ca plantele nu suporta temperaturile extreme. Ideal ar fi sa tii ghivecele departe de sursele de caldura, de radiatoare, dar si de locurile in care exista curenti de aer rece. Diferentele de temperatura pot stresa plantele destul de mult.
Nu uita nici de faptul ca pe perioada iernii plantele nu au nevoie de ingrasamant. Acestea cresc foarte putin sau deloc, asa ca nu au nevoie de fertilizare. Expertii recomanda sa oprim administrarea de ingrasamant atunci cand vine toamna si sa o reluam primavara.
Citeste si: Cum sa iti dai seama ca plantele de la interior sunt in repaus vegetativ
Chiar daca este iarna, plantele trebuie protejate impotriva daunatorilor, iar aici mentionam afidele sau paduchi testosi. Verifica mai ales suprafetele inferioare ale frunzelor, iar daca observi insectele incearca sa le indepartezi folosind o carpa sau un insecticid preparat in casa folosind sapun sau ulei de neem.
Plantele rezista foarte bine pe perioada iernii daca umiditatea din spatiul unde le tii este ridicata. Umiditatea ideala de care plantele au nevoie este de 40-50%, insa pe perioada iernii umiditatea din casa este undeva la 10-20%. O metoda simpla de a ridica nivelul de umiditate este de a pune mai multe plante in aceeasi camera sau de a pune pietre in farfurioarele ghivecelor pentru ca apa sa se evapore insa fara sa afecteze radacinile.
Pentru a profita din plin de lumina redusa din timpul iernii, plantele trebuie sa aiba frunzele curate. Asa ca, o data pe saptamana este bine sa cureti frunzele folosind o carpa din microfibra sau, pentru plantele de mici dimensiuni, sa le cureti sub un jet de apa.