Ingrasaminte fosfatice. Afla cum sa le aplici in mod corect, dar mai ales de ce sunt necesare la tine in gradina. Cum ajuta florile sau legumele si ce rol are fosforul in cresterea plantelor. Iata ce trebuie sa stii!
Ce rol are fosforul in cresterea plantelor
Inainte sa iti spunem cum sa aplici aceste ingrasaminte fosfatice in mod corect, ar trebui sa stii si care este rolul fosforului in cresterea plantelor.
In primul rand, trebuie sa stii ca fosforul este folosit de regula in stare lichida. Acesta are rolul de a ajuta sistemul radicular (radacinile) sa se dezvolte mult mai bine, dar in acelasi timp va accelera si procesul de maturizare al plantei.
Totodata, va favoriza procesul de inflorire si dezvoltare a fructelor. Mai mult, fosforul ajuta la transportul substantelor hranitoare in intreaga planta, dar si la sustinerea procesului de fotosinteza.
De asemenea, fosforul ajuta plantele sa fie mai rezistente la bolile fungice, dar si la daunatori ori mucegaiuri. Dupa cum vezi, plantele au cu siguranta nevoie de fosfor pentru o crestere sanatoasa.
Ingrasaminte fosfatice. Cum sa le aplici si care sunt acestea
Ingrasaminte fosfatice. Daca si tu vrei sa le utilizezi la tine in gradina afla ca poti folosi superfosfat, fosfat de amoniu, monofosfat de potasiu sau fosfat de potasiu. Bineinteles, fiecare tip de fertilizator are o metoda de aplicare.
Superfosfatul poate fi aplicat pe orice tip de sol sau la orice cultura, iar atunci cand este utilizat se va descompune in fosfat monocalcic, acid fosforic, sulf si magneziu.
Pe de alta parte, fosfatul de amoniu contine azot, dar si clor, asadar nu poate fi utilizat daca solul din gradina ta este acid. Totusi, tine minte ca poate fi utilizat daca obisnuiesti sa cultivi rosii, cartofi sau varza ori ai o plantatie de vita de vie.
Fosfatul de potasiu trebuie diluat in apa deoarece se gaseste sub forma de pulbere. Acesta contine si potasiu, fiind foarte bine absorbit de radacinile plantelor.
Citeste si: Cum sa folosesti azotat de calciu, un ingrasamant mineral pentru plante
Monofosfatul de potasiu contine mai 23% fosfor si 30% potasiu, asadar este mult mai slab in comparatie cu superfosfatul sau azotatul de potasiu.
Bineinteles, ar fi bine sa stii si cand sa aplici aceste ingrasaminte la flori sau legume. In primul rand, atunci cand frunzele se deformeaza atunci cand cresc si apoi cad fara sa ajunga la maturitate inseamna ca plantele au un deficit de fosfor.
Mai mult, daca plantele cresc greu sau daca frunzele sau tulpinile au o culoare verde inchis inseamna ca este nevoie de o fertilizare cu fosfor.
Foarte important! Excesul de fosfor nu dauneaza plantelor, deoarece acestea vor absorbi doar cat este nevoie. Asadar, nu va fi o problema ca in cazul excesului de azot sau potasiu.