Fertilizarea de primavara a pomilor fructiferi. Cum sa o faci si ce ingrasaminte folosesti
Fertilizarea de primavara a pomilor fructiferi. Cum sa o faci si ce ingrasaminte folosesti

Fertilizarea de primavara a pomilor fructiferi. Cum sa o faci si ce ingrasaminte folosesti


Fertilizarea de primavara a pomilor fructiferi. Afla de ce este necesara aceasta operatiune, cum sa faci asta la tine in gradina, dar si ce ingrasaminte vor fi necesare. Ce trebuie sa stii si care sunt regulile de baza pe care sa le respecti!

Fertilizarea de primavara a pomilor fructiferi. Cum sa o faci si ce ingrasaminte folosesti – Cuprins:

Ce rol au azotul, fosforul si potasiul

Ingrasamant pomi fructiferi
Ingrasamant pomi fructiferi

In cazul in care nu stiai, fertilizarea de primavara a pomilor fructiferi trebuie sa includa azot, fosfor si potasiu. Aceste elemente vor asigura cresterea pomilor fructiferi si dezvoltarea sanatoasa a acestora.

Azotul va favoriza cresterea mugurilor de rod, dar in acelasi timp va accelera si cresterea fructelor, dar si a marimii acestora. Totodata, ajuta la cresterea lastarilor si a frunzelor.

Fosforul este util pentru ca ajuta la dezvoltarea sistemului radicular (radacinilor), dar in acelasi timp influenteaza si procesul de fructificare al pomilor.

Potasiul ajuta pomii fructiferi sa fie mai rezistenti la ger in sezonul rece, iar in sezonul cald accelereaza procesul de coacere al fructelor.

Dupa cum vezi, fiecare element ajuta la cresterea si dezvoltarea pomilor fructiferi in mod corect. Tocmai de aceea, atunci cand vrei sa aplici ingrasaminte la pomii din gradina ta asigura-te ca acestea contin neaparat azot, fosfor si potasiu.

Fertilizarea de primavara a pomilor fructiferi. Cum sa o faci si in ce perioada

Fertilizarea de primavara a pomilor fructiferi
Fertilizarea de primavara a pomilor fructiferi

Daca si tu vrei sa faci fertilizarea de primavara a pomilor fructiferi, afla ca vor fi necesare doua etape. In prima etapa, pomii fructiferi se fertilizeaza cu 4-5 saptamani inainte sa infloreasca, iar in a doua se vor fertiliza in luna iunie, mai exact la 45 de zile dupa ce au inflorit.

De regula, in prima etapa se va aplica 1/3 din norma de azot, iar in luna iunie o alta norma de 1/3 de azot. Cea de-a treia norma de azot se va aplica toamna.

Cele mai utlizate ingrasaminte pentru pomii fructiferi sunt sarea potasica, azotatul de amoniu si superfosfatul. Este indicat sa imparti in 3 parti ingrasamintele ce contin azot si sa le administrezi in perioadele mentionate mai sus.

Citeste si: Toaletarea pomilor fructiferi. Cum sa faci asta, ce tratamente aplici dupa taieri

Ingrasamintele se vor aplica pe cercul de sub coroana. Daca terenul este in panta, atunci este indicat sa aplici ingrasamintele in gropi sapate sub coroana pomilor fructiferi.

Nu uita de perioadele de interdictie la fertilizarea cu azot. Daca inca nu stiai, acestea presupun ca ingrasamintele cu azot sa fie aplicate in zonele de campie numai dupa data de 10 martie. In zonele de deal, ingrasamintele se aplica dupa data de 20 martie, iar in zonele de munte se vor aplica dupa 25 martie.

Totodata, primavara nu se recomanda folosirea ingrasamintelor lichide. Tocmai de aceea, este indicat sa folosesti complexe in stare solida, cu eliberare prelungita.

La final, iti mai spunem si care sunt semnele care te anunta ca pomii fructiferi au nevoie de ingrasaminte. Ei bine, acestea sunt urmatoarele: crestere lenta, radacini care sunt vizibile la suprafata solului, frunze cazute sau frunze galbene.