Distanta plantare ceapa. Cum sa plantezi rasadurile si in ce perioada
Distanta plantare ceapa. Cum sa plantezi rasadurile si in ce perioada

Distanta plantare ceapa. Cum sa plantezi rasadurile si in ce perioada


Distanta plantare ceapa. Afla cum sa plantezi rasadurile de ceapa in mod corect, dar si in ce perioada trebuie sa faci asta. Ce trebuie sa stie orice gradinar.

Distanta plantare ceapa. Cum sa plantezi rasadurile si in ce perioada – Cuprins:

Producerea rasadurilor de ceapa

Rasaduri de ceapa
Rasaduri de ceapa

Distanta plantare ceapa. Inainte de toate, trebuie sa stii ca semintele de ceapa (Allium cepa) nu sunt deloc pretentioase atunci cand vine vorba de germinare. Temperaturile minime pentru ca semintele sa germineze sunt de 3-4 grade Celsius, insa cu cat temperatura creste cu atat perioada de germinare se scurteaza.

Tocmai de aceea, daca vrei rezultate mai rapide, trebuie sa stii ca temepratura ideala pentru ca semintele de ceapa sa germineze este undeva la 20 grade Celsius, iar tot procesul dureaza aproximativ 5-6 zile.

Pentru a produce rasadul de ceapa, trebuie sa stii ca semintele se lasa la umectat. Mai exact, se pun intr-un servetel umed si se lasa la temperatura camerei timp de cateva zile. Dupa aproximativ 3-4 zile semintele vor incolti, asa ca pot fi semanate in locul de cultura al rasadului, asa ca iti recomandam sa folosesti tavite alveolare. Totusi, nu uita ca distanta de plantare pentru ceapa este foarte importanta!

Pentru a grabi cresterea plantelor, dar si pentru o rasarire uniforma se poate acoperi tavita cu o folie de plastic pentru a mentine umiditatea, dar in acelasi timp si pentru a creste temperatura solului.

Totusi, verifica in mod constant tavita pentru ca dupa 2-3 zile folia trebuie indepartata. In caz contrar, creste nivelul de umiditate, dar si riscul de apartitie a bolilor.

Perioada ideala de plantare a semintelor incoltite este incepand cu luna martie si pana la inceputul lunii aprilie. Totusi, daca ai pierdut startul cu cateva saptamani nu este chiar o tragedie.

Distanta plantare ceapa. Cum sa plantezi rasadurile in mod corect

Distanta plantare ceapa
Distanta plantare ceapa

Inainte de toate, trebuie sa stii ca rasadurile de ceapa se planteaza incepand cu luna mai si pana la inceputul lunii iunie. Totodata, rasadurile se planteaza atunci cand au o lungime de peste 20-25 de centimetri si o grosime de aproximativ 0.5 cm. Perioada ideala de plantare este atunci cand rasadurile au 3-4 frunze formate.

Distanta de plantare pentru ceapa este foarte importanta, pentru ca daca plantele sunt prea apropiate acestea nu vor creste foarte bine si sunt mai predispuse la boli.

Citeste si: Cum sa cultivi ceapa egipteana. Conditii de crestere

Asadar, distanta dintre randuri trebuie sa fie de 20-30 cm, iar distanta dintre plantele aflate pe acelasi rand trebuie sa fie de 6-8 cm.

Ceapa verde poate fi recoltata la aproximativ 50 de zile de la infiintarea culturii. Asadar, poti consuma ceapa verde destul de repede.

Dupa cum bine stii, recoltarea bulbilor se poate face incepand cu luna septembrie. Cea mai buna perioada pentru recoltare este atunci cand frunzele plantelor s-au vestejit si s-au culcat la pamant. Imediat dupa recoltare, ceapa se lasa la uscat pentru 4-5 zile si abia apoi se sorteaza, iar apoi se depoziteaza.