De ce se usuca frunzele la mar. Cum sa previi si care sunt cauzele
De ce se usuca frunzele la mar. Cum sa previi si care sunt cauzele

De ce se usuca frunzele la mar. Cum sa previi si care sunt cauzele


De ce se usuca frunzele la mar. Afla care pot fi cauzele, dar mai ales cum sa ingrijesti pomii fructiferi in mod corect si sa obtii o recolta bogata. Ce trebuie sa stii si ce poti face in anumite cazuri pentru ca marul sa creasca sanatos.

De ce se usuca frunzele la mar. Cum sa previi si care sunt cauzele – Cuprins:

De ce se usuca frunzele la mar. Cum sa identifici problema si ce poti face

De ce se usuca frunzele la mar
De ce se usuca frunzele la mar

De ce se usuca frunzele la mar. Daca si tie ti s-a intamplat acest lucru, trebuie sa stii ca pot fi mai multe cauze, asa ca o sa iti explicam ce trebuie sa faci in fiecare caz in parte pentru a ingriji corect marul.

In primul rand, poate fi vorba de apa. Daca pamantul nu are un drenaj bun si exista prea multa apa la nivelul radacinilor atunci acestea nu vor avea acces la oxigen si o sa inceapa sa putrezeasca. Drept urmare, frunzele marului vor incepe sa se rasuceasca si sa se usuce dinspre varfuri.

Singura cale de a salva marul este sa muti pomul fructiferi din acel loc, asadar poti face acest lucru doar la pomii de mici dimensiuni. Inainte sa il muti va trebui sa tai radacinile afectate de apa, iar apoi sa plantezi marul intr-un loc unde pamantul are un drenaj bun.

Citeste si: Schema tratamente mar. Cum sa le aplici si in ce perioada

O alta problema poate fi lipsa de apa, pentru ca si acest lucru duce la uscarea frunzelor. Mai mult, ramurile marului vor incepe sa crape, iar frunele vor fi acoperite de pete maro. Aceasta problema se poate rezolva usor, pentru ca tot ce trebuie sa faci va fi sa uzi marul si sa te asiguri ca acesta primeste destula apa in mod constant.

Daca frunzele marului incep sa se usuce atunci poate fi vorba de o boala, mai exact rapan. Aceasta este cauzata de o ciuperca pe nume Venturia inaequalis si miceliul se va dezvolta in funze, sub epiderma. Pe masura ce boala va avansa, frunzele vor incepe sa prezinte pete de culoare maro si apoi vor incepe sa se usuce.

Frunze uscate la varfuri
Frunze uscate la varfuri

Rapanul afecteaza cateva specii de mar, iar aici enumeram Red Delicious, Cortland si McIntosh. Poti sa previi aceasta boala curatand frunzele cazute la baza pomilor si indepartand ramurile afectate. Gasesti aici mai multe si despre tratamentele pentru a combate rapanul la mar.

O alta boala grava care afecteaza acesti pomi fructiferi este focul bacterian. Aceasta boala are la baza bacterie Erwinia amylovora si cele mai afectate soiuri de mar sunt Jonathan, Braeburn, Fuji, Gala, Ida Red, Granny Smith, Jonagold, Pink Lady, Mutsu, Golden delicious sau Evelina.

Primele semne ale bolii sunt ofilirea florilor, iar apoi vor fi afectati lastarii care se vor ofili si se vor brunifica. Ulterior, boala va afecta si frunzele care vor capata o culoare maro-inchis sau verde-inchisa. Un mar afectat de aceasta boala va arata ca si cum ar fi fost parjolit. Gasesti aici un ghid despre ce tratamente sunt necesare pentru a combate focul bacterian la mar.

Mare atentie si la tratamentele pe care le aplici, pentru ca frunzele la mar se pot usca si daca exista arsuri chimice. Mai exact, frunzele au fost afectate de tratamentele pe care le-ai aplicat, in special de pesticide. In acest caz, tot ce poti face este sa eviti aplicarea altor tratamente si sa lasi pomul sa se vindece singur.

La final, mai mentionam faptul ca frunzele se pot usca la mar si din cauza deficientei de potasiu. Daca nu beneficiaza de potasiu, frunzele marului se vor brunifica, asa ca este indicat sa aplici un ingrasamant.