De ce nu infloreste Craciunita. Cum sa stimulezi inrosirea frunzelor
De ce nu infloreste Craciunita. Cum sa stimulezi inrosirea frunzelor

De ce nu infloreste Craciunita. Cum sa stimulezi inrosirea frunzelor


De ce nu infloreste Craciunita. Afla cum sa ajuti planta, dar si care sunt pasii pe care sa ii urmezi cand o ingrijesti. Cum sa stimulezi inrosirea frunzelor si cum poti face asta in fiecare an.

De ce nu infloreste Craciunita. Cum sa stimulezi inrosirea frunzelor – Cuprins:

De ce nu infloreste Craciunita. Cum sa ajuti planta si ce trebuie sa faci

De ce nu infloreste Craciunita
De ce nu infloreste Craciunita

De ce nu infloreste Craciunita. Trebuie sa recunoastem faptul ca Poinsettia sau Craciunita este una dintre cele mai populare plante in preajma Craciunului asa ca multi dintre noi o aleg pentru a o face cadou sau pentru a infrumuseta casa.

Totusi, trebuie sa stii ca Poinsettia este o planta perena, adica traieste mai mult de doi ani si pot avea un ciclu de viata mai lung de 20 de ani.

Practic, Craciunita nu infloreste ci se inroseste, mai exact frunzele devin rosii. Acele frunze se numesc bractee si se afla la baza florilor. Desigur, Poinsettia are si flori insa este cunoscuta datorita frunzelor de culoare rosie, de aici si numele de Floarea Craciunului.

Craciunita poate avea din nou frunze rosii daca este tinuta pentru perioade lungi in incapaeri fara lumina. Daca sunt tinute mereu la lumina, atunci acele bractee raman verzi. Mai mult, ca si alte plante, acestea pot ramane fara frunze atunci cand intra in perioada de repaus vegetativ.

In habitatul lor natural, aceste plante infloresc in timpul iernii, mai exact in perioada noiembrie-decembrie. Craciunita incepe procesul de inflorire in luna septembrie, atunci cand zilele incep sa se micsoreze si cand incepe sa primeasca mai putina lumina.

Craciunita cu frunze verzi
Craciunita cu frunze verzi

Timp de 2 luni va primi mai putina lumina, asa ca inflorirea va incepe cu aproximativ o luna inainte de venirea Craciunului. Asadar, daca vrei sa stimulezi inrosirea frunzelor va trebui sa urmezi acesti pasi.

In primul rand, pune ghiveciul intr-un loc racoros, unde temperatura este de aproximativ 16 grade Celsius. Apoi, va trebui sa reduci cantitatea de apa pe care o folosesti pentru a o uda.

In luna mai, adica primavara, va trebui sa tai tulpinile pana la o inaltime de 8-15 cm, in functie de cat de mare este planta. Daca este necesar, poti muta planta intr-un ghiveci mai mare sau poti imparti planta in doua si sa o plantezi in ghivece separate.

Asigura-te ca folosesti un pamant de calitate, ca ghivecele au gauri de drenaj, dar in acelasi timp trateaza planta cu un fungicid sau praf de carbune dupa ce ai taiat-o. Bineinteles, va trebui sa o si uzi bine.

Ghiveciul se pun apoi pe un pervaz, unde planta sau plantele sa beneficieze de lumina soarelui. Uda de fiecare data cand pamantul este uscat la suprafata si aplica un ingrasamant o data la 2-3 saptamani pentru a stimula cresterea.

Cand temperaturile exterioare depasesc 16 grade Celsius plantele se pot muta afara, intr-un loc partial umbrit si gradual se vor muta intr-un loc unde beneficiaza de lumina soarelui.

Aparitia frunzulitelor rosii
Aparitia frunzulitelor rosii

Incepand cu luna mai si pana in luna august expertii ne sfatuiesc sa taiem mugurii pentru a incuraja dezvoltarea frunzelor. Astfel, plantele o sa fie mult mai bogate. Opreste taierea acestora in luna septembrie.

Atunci cand vrei sa infloreasca, plantele nu trebuie sa fie expuse la mai mult de 10 ore de lumina, insa nu in lumina directa a soarelui. Celelalte 14 ore trebuie sa fie tinute la intuneric. Le poti pune intr-o debara sau le poti acoperi cu o cutie de carton. In aceasta perioada este indicat sa reduci si cantitatea de ingrasamant.

Citeste si: Cum sa ingrijesti Craciunita in mod corect. Greseli de evitat

Practic, plantele trebuie tinute la intuneric si intr-un loc racoros, de aproximativ 15 grade Celsius. Uda-le doare atunci cand pamantul este uscat, iar atunci cand faci asta pune apa pana cand incepe sa curga prin orificiile de drenaj ale ghivecelor.

Dupa aia, lasa din nou pamantul sa se usuce. Primii 3-5 cm de pamant trebuie sa fie uscat, doar atunci va trebui sa uzi din nou plantele. Mare atentie, este posibil ca planta sa se ofileasca un pic de la stres, insa este normal. Prea multa apa poate sa duca la aparitia bolilor fungice.

Craciunita va incepe sa dezvolte acele frunze rosii pe la mijlocul lunii noiembrie, iar dupa asta este recomandat sa nu o mai fertilizezi deloc.