De ce crapa scoarta pomilor fructiferi. Cum sa previi asta si ce trebuie sa faci
De ce crapa scoarta pomilor fructiferi. Cum sa previi asta si ce trebuie sa faci

De ce crapa scoarta pomilor fructiferi. Cum sa previi asta si ce trebuie sa faci


De ce crapa scoarta pomilor fructiferi. Afla cum sa previi acest fenomen si care sunt pasii pe care ar trebui sa ii urmezi pentru a avea pomi fructiferi sanatosi. Nu de alta, dar scoarta crapata este locul ideal pentru daunatori!

De ce crapa scoarta pomilor fructiferi. Cum sa previi asta si ce trebuie sa faci – Cuprins:

De ce crapa scoarta pomilor fructiferi

De ce crapa scoarta pomilor fructiferi
De ce crapa scoarta pomilor fructiferi

De ce crapa scoarta pomilor fructiferi? Ei bine, una dintre principalele cauze pentru aparitia crapaturilor pe scoarta pomilor este surplusul de umiditate, in timpul sezonului rece.

Asadar, in conditii de umiditate excesiva si din cauza faptului ca temperaturile pot avea valori negative, scoarta pomilor fructiferi se poate crama. Drept urmare, crapaturile vor cauza rani, dar in acelasi timp vor deveni o sursa de infectie, locul ideal pentru boli sau daunatori.

O a doua cauza care duce la craparea scoartei este si excesul de ingrasaminte. Asadar, daca folosesti ingrasaminte pe baza de azot in a doua parte a verii, vei stimula cresterea masei verzi. Tocmai de aceea, ingrasamintele trebuie administrate doar in anumite perioade!

De ce crapa scoarta pomilor fructiferi. Totodata, craparea scoartei poate aparea si daca pomii fructiferi au fost taiati incorect. Pe scurt, in cazul in care pomul are o forma incorecta a coroanei si o sarcina excesiva din cauza fructelor, ramurile se pot rupe si scoarta se va crapa.

Scoarta se poate crapa si daca pomii nu sunt protejati impotriva rozatoarelor cu plase speciale. Animalele pot provoca rani pe scoarta pomilor fructiferi, care pot duce la aparitia crapaturilor.

In acelasi timp, ranile pe scoarta pot aparea si de la daunatori precum cicada gheboasa. Lasate netratate, aceste mici rani se pot mari atunci cand exista diferente mari de temperatura de la zi la noapte.

Cum sa previi craparea scoartei si cum o repari

Rana protejata
Rana protejata

Asadar, acum ca stii de ce crapa scoarta pomilor, ar trebui sa stii si cum sa previi acest fenomen. Nu de alta, dar trebuie sa ai pomi sanatosi pentru a te bucura si de o recolta pe masura.

Ei bine, in primul rand aducem in discutie ingrasamintele pe baza de azot, care stimuleaza cresterea. Acestea trebuie folosite pana cel tarziu la sfarsitul lunii iunie si neaparat respectate dozele recomandate de producatori. In a doua jumatate a verii poti adminstra fertilizatori doar pe baza de fosfor sau potasiu.

Pomii trebuie ingrijiti inainte de sosirea sezonului rece, asa ca ar trebui varuiti sau protejati cu plase speciale, impotriva rozatoarelor. Daca nu stii cum sa ii varuiesti, gasesti aici un ghid complet.

Citeste si: Varuirea pomilor fructiferi. Cum sa prepari solutia si cand o aplici

Mai mult, trebuie sa ai in vedere si taierile de formare a coroanei. In acest fel, te asiguri ca greutatea fructelor nu o sa afecteze ramurile si acestea nu se vor rupe. Astfel, te asiguri ca nu o sa iti mai pui intrebarea de ce crapa scoarta pomilor fructiferi.

Bineinteles, trebuie sa stii si cum sa tratezi crapaturile care au aparut pe suprafata scoartei. Va trebui sa faci o stropire cu o solutie de sulfat de cupru cu o concentratie de 3% sau sa folosesti zeama Bordeleza.

Daca exista o suprafata mai mare de scoarta rupta, dupa dezinfectare poti proteja aceasta zona folosind un mastic sau o pasta speciala, care se aplica direct pe rani.

Totusi, ai grija sa aplici acea pasta doar cand nu exista sanse de precipitatii, pentru ca in caz contrar poate fi spalat de ploaie si va fi necesar sa o aplici din nou.