De ce crapa rosiile. Afla care pot fi cauzele, dar mai ales cum sa previi acest pentru a obtine o recolta bogata de fructe sanatoase. Ce trebuie sa stii si care sunt sfaturile pe care ni le dau expertii pentru a obtine cele mai frumoase tomate in gradina.
De ce crapa rosiile. Care sunt cauzele si cum sa eviti acest lucru
De ce crapa rosiile. In cazul in care si tu cultivi tomate in gradina, atunci ar fi bine sa stii ca fructele pot crapa in anumite cazuri, asa ca nu o sa te poti bucura de roadele tale asa cum o sa vrei.
Tocmai de aceea, ar trebui sa stii care sunt masurile de preventie. Nu de alta, dar fructele crapate se vor strica destul de repede, asa ca nu o sa le poti consuma. Mai mult, vor fi atacate de boli sau daunatori, iar apoi vor aparea si alte probleme mult mai grave.
De regula, rosiile incep sa se crape atunci cand nu sunt udate constant, adica atunci cand alterneaza perioadele secetoase cu cele in care exista foarte multa apa.
Asadar, daca plantele nu primesc apa la timp si dupa aceea le uzi prea mult, fructele incep sa creasca mult mai rapid si incep sa crape. Trebuie sa stii ca acest fenomen nu are loc din cauza bolilor sau a daunatorilor, asa ca mare atentie!
Asadar, pentru a preveni craparea tomatelor plantele trebuie udate cel putin o data pe saptamana, in functie de temperaturi. In perioadele caniculare, rosiile au nevoie de apa de doua ori pe saptamana. Ideal este sa le uzi atunci cand primul strat de 2-3 cm de pamant este uscat.
Foarte importanta este si mulcirea plantelor, folosind o folie sau un strat de paie. Astfel, umiditatea se va mentine in sol si vei impiedica evaporarea apei, ceea ce inseamna ca scad si sansele ca rosiile sa crape.
Bineinteles, ar fi indicat sa cultivi si soiuri care rezista la fluctuatiile de umiditate, asa ca expertii ne recomanda sa citim cu atentie care sunt particularitatile soiului pe care il cumparam pentru a le putea alege mai bine.
Citeste si: Cum sa maresti productia de rosii si ce sfaturi ne dau expertii
Spre exemplu, poti alege urmatoarele soiuri de tomate, care sunt mult mai rezistente: San Marzano, Juliter, Rutgers, German Johnson, Celebrity, Burpee Big Boy, Sun Gold, Big Beef, Plum sau Marglobe.
Daca rosiile tale au inceput sa se crape iti recomandam sa le culegi pe cele care incep sa se coaca si care inca nu s-au crapat pentru a le putea consuma. Acestea vor continua a se coaca si vor putea fi consumate fara probleme.
Rosiile care deja au crapat se vor strica foarte repede, dupa cum am spus mai sus. Asadar, daca incerci sa le mananci, iar acestea sunt acre sau au un gust ciudat iti recomandam sa le arunci deoarece nu mai sunt bune pentru a fi consumate.