De ce cad florile la rosii si cum sa protejezi cultura de tomate
De ce cad florile la rosii si cum sa protejezi cultura de tomate

De ce cad florile la rosii si cum sa protejezi cultura de tomate


De ce cad florile la rosii. Afla cum sa ai grija de cultura de tomate, care sunt cele mai intalnite cauze ce duc la avortarea rosiilor, dar si ce poti face pentru a preveni acest fenomen. Iata ce trebuie sa stii!

De ce cad florile la rosii si cum sa ai grija de cultura de tomate – Cuprins:

De ce cad florile la rosii. Cum sa ai grija de plantele tale

De ce cad florile la rosii
De ce cad florile la rosii

De ce cad florile la rosii. Ei bine, atunci cand vorbim despre caderea florilor la tomate, trebuie sa stii faptul ca pot fi mai multe cauze.

Prima cauza despre care vom vorbi este umiditatea excesiva, mai exact aceasta trebuie sa fie de maximum 70%. Expertii recomanda ca umiditatea relativa a aerului din spatiul unde cultivi rosiile sa fie cuprinsa intre 55% si 70%.

In cazul in care umiditatea este mult prea mare, polenizarea va fi afectata, asa ca iti recomandam sa monitorizezi constant umiditatea relativa a aerului si sa te asiguri ca aceasta nu va scadea sub 40%, dar nici nu va urca peste 80-90%.

Totodata, trebuie sa te asiguri ca plantele sunt udate, deoarece in cazul lipsei de apa plantele vor renunta la o parte din flori pentru a le salva pe celelalte. 

Poti incerca irigarea prin picurare, deoarece in acest mod te asiguri ca plantele primesc destula apa, dar in acelasi timp previi si aparitia bolilor fungice cauzate de umiditatea excesiva. Ia in calcul si mulcirea solului, pentru a mentine apa in sol.

Nu uita nici de temperatura din spatiul unde cultivi tomatele. Daca temperaturile depasesc 30-32 grade Celsius polenizarea poate sa nu aiba loc, deoarece polenul va deveni steril.

Temperatura ideala pentru cresterea rosiilor este cuprinsa intre 20 si 25 grade Celsius. In cazul zilelor toride de vara este indicat sa protejezi plantele de vara si sa instalezi niste plante pentru umbrirea suprafetelor.

Rosii inflorite
Rosii inflorite

Bineinteles, ar trebui sa stii si cum sa faci aerisirea solarului pe timp de vara, asa ca daca nu stii cum ti-am pregatit aici un mic ghid.

Desigur, si temperaturile scazute pot afecta polenul, asa ca mare atentie ca temperatura din spatiul unde cultivi tomate sa nu scada sub 10 grade Celsius.

Evita si variatiile bruste de temperatura, asa ca mare atentie cum faci aerisirea solarului si la ce temperaturi. Diferentele pot afecta florile si acestea nu vor mai fructifica.

Fertilizarea rosiilor este foarte importanta, asta daca vrei sa obtii recolte bogate. Totusi, daca este facuta incorect, fertilizarea poate cauza caderea florilor.

Fertilizarea rosiilor
Fertilizarea rosiilor

Plantele au nevoie de azot, potasiu si fosfor pentru a se dezvolta in mod corect si pentru a fructifica. Daca o sa folosesti prea mult azot, atunci vei favoriza cresterea plantelor, insa capacitatea de a inflori si de a fructifica se va reduce.

Trebuie sa stii ca potasiul si fosforul sunt macroelemente deosebit de importante pentru ca rosiile sa infloreasca si sa produca fructele. Nu uita sa faci fertilizarea la timp, dar si in mod corect!

Citeste si: Cum sa iti dai seama ca ai rosiile au fost udate prea mult

Copilirea este foarte importanta, insa daca acest proces nu este executat in mod corect plantele nu vor mai furniza nutrientii necesari.

Copilii trebuie taiati inainte ca acestia sa atinga lungimea de 5 centimetri. Perioada ideala este atunci cand acestia au o lungime cuprinsa intre 2 si 3 cm.

La final, mai mentionam si bolile. Si acestea pot fi o cauza pentru caderea florilor la tomate. Tocmai de aceea este foarte important sa monitorizezi umiditatea, pentru ca daca este prea mare favorizezi si aparitia bolilor fungice.