De cate panouri solare are nevoie o casa. Cum sa determini necesarul de panouri fotovoltaice
De cate panouri solare are nevoie o casa. Cum sa determini necesarul de panouri fotovoltaice

De cate panouri solare are nevoie o casa. Cum sa faci calculul


De cate panouri solare are nevoie o casa. Afla care este numarul de panouri fotovoltaice pe care trebuie sa le cumperi pentru locuinta, dar si cum sa faci calculul. Care sunt factorii care influenteaza numarul acestora.

De cate panouri solare are nevoie o casa. Cum sa faci calculul – Cuprins:

De cate panouri solare are nevoie o casa. Cum sa ai o locuinta eficienta

De cate panouri solare are nevoie o casa
De cate panouri solare are nevoie o casa

De cate panouri solare are nevoie o casa. Daca si tu ti-ai pus aceasta intrebare, trebuie sa stii care sunt factorii care influenteaza numarul acestora si cum sa determini necesarul de panouri.

Asadar, primul pas va fi sa calculezi necesarul de energie electrica. Pentru asta, o sa fie nevoie de aduni consumul lunar pe care l-ai avut in ultimele 12 luni, iar apoi sa vezi care este consumul mediu lunar.

Apoi, va fi nevoie sa calculezi productia de energie asigurata de un panou fotovoltaic. Acest lucru depinde de tipul panoului pe care vrei sa il cumperi si de tipul sistemului fotovoltaic, adica on-grid sau off-grid. In acelasi timp, conteaza si locatia geografica sau orientarea panourilor.

Pasul final va fi sa imparti consumul mediu de energie la productia de energie electrica furnizata de un panou. Astfel, vei afla numarul de panouri fotovoltaice necesare.

Cele mai populare kituri fotovoltaice pentru uz casnic sunt cele de 3, 5 sau 8 kW. De regula, pentru o casa ai nevoie de 7 pana la 20 de panouri fotovoltaice de 410 W sau de 7 pana la 18 panouri fotovoltaice de 450 W.

Montarea panourilor fotovoltaice
Montarea panourilor fotovoltaice

Bineinteles, productia luna variaza intre anotimpuri. Spre exemplu, vara o sa produci mai multa energie electrica, iar in lunile de iarna productia va fi mult mai mica. Totusi, vorbim despre media produsa.

Este foarte important de mentionat ca numarul de panouri fotovoltaice poate fi suplimentat ulterior. Asadar, daca bugetul nu iti permite sa instalezi foarte multe panouri de la bun inceput, mai poti adauga pe parcurs.

Mentionam faptul ca panourile trebuie instalate in conditii optime, deoarece inclinatia si orientarea influnteaza capacitatea de productie. Acestea se instaleaza spre Sud, la o inclinatie de 35 de grade.

Citeste si: Cat castiga un prosumator. Cum sa faci economii la factura de energie electrica

Pentru cei ce nu stiu, sistemul fotovoltaic off-grid este acela care nu e conectat la reteaua nationala, ceea ce inseamna ca surplusul de energie produs este stocat in baterii solare.

Sistemul fotovoltaic on-grid este pentru prosumatori, adica pentru cei ce vor sa livreze surplusul de energie electrica in reteaua nationala. Acesta mai are nevoie de un invertor on-grid si de un contor bidirectional, deoarece vei consuma din reteaua nationala energie electrica atunci cand nu produci suficient.

Cea mai buna alegere o reprezinta sistemul fotovoltaic hibrid, adica acela care contine acumulatori pentru stocarea energiei electrice produse, dar si un invertor hibrid.