Cum sa ingrijesti un gutui japonez, ce trebuie sa stii despre taiari, boli si daunatori, inmultire, dar si cand se taie sau cum se uda acest arbust. Gutuiul japonez este un arbust fructifer, ce face parte din familia Rosaceae.
Ce trebuie sa stii despre gutuiul japonez (Chaenomeles japonica)
Originari din Asia de Est, acesti arbusti fructiferi infloresc primavara si fac fructe asemanatoare gutuilor, insa mult mai mici si care au un gust acru. Mai mult, fructele au un continut mare de vitamina C si seamana cu merele necoapte la gust, insa cu aciditatea unei lamai.
Fructele devin mai bune la gust dupa ce da inghetul si sunt folosite pentru a face lichior sau gem. Recoltarea se face toamna tarziu, la sfarsitul lunii octombrie, dupa ce au cazut 2-3 brume. Comparate cu gutuile autohtone, fructele gutuiului japonez contin mai multa pectina.
Anumite specii de gutui japonez (Chaenomeles japonica) au devenit foarte populare in Europa si America de Nord, apreciate pentru florile colorate si folosite de multe ori ca o bariera cu spini. Unii cultivatori cresc gutuii japonezi pana la o inaltime de 2 metri.
Gutuiul japonez infloreste primavara devreme si este printre primii arbusti care infloresc in gradina. Florile sunt rosii sau rosu-somon intens, nu au codita si cresc direct pe ramura, de multe ori grupate cate 3-4 sau solitare. Arbustul infloreste abundent timp de 3-4 saptamani in lunile martie-aprilie, iar florile au un diametru de 4-5 centimetri.
Avantajul acestui arbust este ca se adapteaza foarte bine la conditiile climatice de la noi din tara, mai ales in zone de deal sau podis. Dupa cum am spus, este folosit de multe ori pentru a decora zone de gard sau pentru a forma garduri vii. Inaltimea maxima pana la care poate creste este de 3 metri.
Cum sa inmultesti gutuiul japonez
In primul rand, trebuie sa stiti ca unul dintre marile avantaje ale unui gutui japonez este ca rezista la inghet, seceta si se adapteaza foarte bine la diferite tipuri de sol. Retineti faptul ca gutuiul japonez prefera solul fertil, acid si sarac in calciu.
Atunci cand vrei sa cultivi acest arbust fructifer poti folosi seminte, butasi tineri (care se planteaza la finalul primaverii sau la inceputul verii) sau poti folosi drajoni de la planta mama.
Cel mai intalnit procedeu este de a folosi drajoni, iar pentru aceasta operatiune se sapa langa drajon pana cand ajungeti la radacina, dupa care separati cu o portiune de radacina. Plantati drajonul la foarte scurt timp, in locul pe care l-ati ales.
Citeste si: Cum sa cresti artar japonez. Ingrijire, inmultime, boli si daunatori
Va trebui sa taiati toate ramurile superioare ale drajonului, pentru a il ajuta sa isi directioneze seva spre inradacinare si nu spre frunze. Momentul prielnic pentru separarea drajonilor este cel dinainte ca gutuiul sa intre in vegetatie.
Inmultirea se poate face si prin marcotaj. Primavara se musuroieste planta la baza, iar toamna se pot desprinde noi plante inradacinate.
Fertilizarea gutuiului japonez se face de cel putin doua ori pe an. Puteti sapa in jurul tulpinii toamna sau primavara si fertiliza solul cu ingrasaminte bogate in substante organice.
Recomandam mulcire cu gunoi de grajd sau gunoi de grajd care se pune toamna, pentru a proteja gutuiul japonez pe perioada iernii.
Unde poti planta un gutui japonez in gradina ta si cum se uda
Gutuiul japonez se poate adapta foarte usor, asa ca poate fi plantat in zone de soare direct, semiumbra sau umbra. Se recomanda, totusi, plantarea gutuiului in zone insorite pentru ca in acest fel arbustul va suporta mai bine temperaturile scazute in diminetile de primavara, atunci cand este inflorit.
Atunci cand va decideti sa plantati gutuiul, nu uitati ca acesta are nevoie de sol cu pH neutru spre alcalin, dar poate fi plantat si in solul argilo-nisipos sau mai putin fertil.
Daca plantati un gutui japonez ce a stat in ghiveci, sapati o groapa dubla ca marimea ghiveciului (diametru si adancime). In acest fel, veti putea introduce un amestec de pamant mai fertil pentru a ajuta gutuiul sa se dezvolte.
Legat de udare, trebuie sa stiti ca gutuiul are nevoie de o udare buna doar primavara, pentru a porni in vegetatie. Se recomanda udarea la radacina, nu pe frunze sau flori.
Nu uitati de fertilizare, pentru ca gutuii tineri (2-3 ani) sunt mai sensibili la ger. Totusi, arbustii rezista la iernile lungi sau la zilele caniculare de vara. Acum ca stii despre gutuiul japonez, nu ar fi rau sa stii si cum sa ingrijesti begonia!
Gutui japonez. Boli si daunatori
Afidele sau paduchii plantelor, ataca gutuiul japonez primavara, insa puteti rezolva cu insecticide pe baza de piretru, in timp ce coloniile mari se pot elimina si manual. Gutuiul mai poate fi atacat de boli precum focul bacterian, adica patarea bruna a frunzelor si fructelor, dar si de daunatori precum paduchele de San Jose.
Solul cu pH mare este iarasi o problema pentru un gutui japonez, deoarece poate diminua capacitatea plantei de a absorbi fier, iar frunzele se decoloreaza. Pentru a evita acest lucru, efectuati doua fertilizari la distanta de 10 zile folosind produse pe baza de chelat de fier, un ingrasamant solubil in apa pentru aplicare foliara si la sol.
Solul puternic alcalin poate fi o problema pentru gutuiul japonez pentru ca arbustul poate suferi de cloroza ferica, adica imposibilitatea de a absorbi microelemente.
Cloroza este des intalnita la pomi fructiferi sau vita de vie si apare la plantele care prefera un pH acid sau slab acid si sunt cultivate pe sol neutru sau alcalin. Carenta de fier manifestata prin cloroza apare la solurile calcaroase sau la cele bogate in bicarbonati. Aceasta se poate preveni prin aplicarea de ingrasaminte cu fier.
Cand se taie gutuiul japonez
Foarte important de stiut este ca taierea gutuiului japonez se face primavara, dupa inflorire. Arbustul se taie pentru a se mentine la dimensiunile si formele dorite, iar pentru formare si indesire puteti face taieri masive la circa 20-25 de centimetri de sol. Taierile masive sunt bine suportate de arbust.
Poti face un gard viu din gutui japonez, dar trebuie sa gasesti locuri insorite sau care sunt iluminate direct de soare timp de 4-6 ore pe zi, in timpul verii. Gutuiul japonez creste pana la 3 metri, dar majoritatea cultivatorilor prefera ca inaltimea sa fie mult mai mica.
Nu uita sa faci fertilizari de doua ori pe an, primavara sau toamna, iar udarea sa se faca la radacina si nu pe frunze sau flori. Dupa ce ai terminat cu gutuiul japonez, ar trebui sa stii si cum sa tunzi si sa intretii un gard viu!