Cum sa tai liliacul, unul dintre arbustii care vesteste venirea primaverii. Care este perioada ideala pentru a face acest lucru si de ce este necesara taierea acestuia. Afla cum sa procedezi in mod corect.
Cand se taie liliacul, care este perioada ideala?
Cum sa tai liliacul. Perioada in care se taie liliacul este foarte importanta, pentru ca poti sa faci mai multa rau decat bine. Tocmai din acest motiv, ar trebui sa stii ca liliacul nu se taie pana nu atinge inaltimea de 2-2.5 metri.
Taierea liliacului este benefica, deoarece imbunatateste sanatatea arbustului, dar mareste si productia de flori. O sa te bucuri de mai multe flori de liliac in primavara urmatoare, asa ca iti recomandam si tie sa faci aceasta operatiune.
Citeste si: Cum sa folosesti iarba taiata pentru mulcirea plantelor
Perioada ideala in care poti sa tai liliacul este primavara, dupa ce florile s-au uscat. Astfel, liliacul o sa aiba destul timp sa creasca si sa dezvolte noi lastari care vor duce la nasterea altor flori frumos mirositoare.
Daca tai liliacul mai tarziu, s-ar putea ca anul viitor sa nu te bucuri de flori, deoarece vei reduce numarul lastarilor si al mugurilor.
In cazul in care vrei sa tai un liliac pentru a il regenera, adica sa mai ramana cativa centimetri din acesta, iti recomandam sa faci operatiunea primavara devreme. Arbustul va avea timp sa creasca.
Atunci cand se va incheia perioada de crestere, poti taia ramurile care au crescut stramb sau pe care consideri ca ar trebui sa le elimini.
Cum sa tai liliacul din curtea ta
Cui nu ii place mirosul florilor de liliac? Totusi, pentru a ne bucura de acestea, este necesar sa stim cum sa taiem acest arbust. Netaiat, liliacul poate ajunge la o inaltime de 9 metri. Taierea este necesara pentru a tine inaltimea sub control si pentru a ajuta arbustul sa infloreasca mai mult.
Nu este de ajuns sa tai doar florile uscate de liliac, iti recomandam sa tai intreaga ramura. Astfel, in primavara urmatoare, liliacul va dezvolta mai multi lastari si va inflori mai mult.
Va trebui sa tai o treime din ramuri pentru a te asigura ca liliacul va dezvolta noi lastari. Astfel, aerul va circula mai bine, liliacul va primi mai multa lumina de la soare si va ajuta arbustul sa se dezvolta armonios.
In acelasi timp, nu uita nici de acei lastari care pornesc din radacinile liliacului sau din tulpina acestuia. Lastarii nu fac decat sa consume din seva arbustului si cu siguranta nu vrei asta.
Cum sa tai liliacul. In cazul in care ai o tufa de liliac (Syringa vulgaris) ce a devenit prea mare sau inestetica, iti recomandam taierea totala, adica sa mai ramana doar 20 cm. Tine minte, o sa dureze aproximativ 3 ani pana ce liliacul va creste din nou si va inflori!
Nu astepta vara pentru a taia liliacul, este deja prea tarziu si s-ar putea sa indepartezi mugurii care vor inflori primavara urmatoare. Daca o sa tai prea mult din arbustul tau preferat, o sa intarzii si inflorirea.
Citeste si: Cum sa faci ciupirea muscatelor si de ce este necesara
Drept urmare, recomandam taierea ramurilor batrane sau a celor groase, dar si a celor din interiorul arbustului pentru ca liliacul are nevoie de lumina.
Si varsta liliacului este foarte importanta. Daca vorbim despre un arbust batran, recomandam taierea totala. Astfel, acesta se va regenera si ramurile noi vor produce mai multe flori.
Daca liliacul tau nu infloreste deloc, evita taierea. Motivul ar putea fi faptul ca acesta nu primeste destula lumina. Nu uita ca liliacul are nevoie de cel putin 6 ore de soare in fiecare zi. Iti recomandam si mulcirea stratului de pamant din jurul arbustului, pentru a te asigura ca se mentine umezeala solului.