Cum sa scapi de ambrozie, ce erbicid sa folosesti
Cum sa scapi de ambrozie, ce erbicid sa folosesti

Cum sa scapi de ambrozie, ce erbicid sa folosesti


Cum sa scapi de ambrozie. Afla ce erbicid ar trebui sa folosesti pentru a te asigura ca terenul pe care il ai nu va fi invadat de aceasta planta. Mai mult, o sa eviti si amenzile uriase pe care le poti primi pentru ca nu te-ai ocupat de combaterea ambroziei.

In ce mod afecteaza aceasta buruiana culturile

Ambrosia artemisiifolia
Ambrosia artemisiifolia

Pentru cei ce nu stiu, ambrozia (ambrosia artemisiifolia) este des intalnita in culturile de floarea soarelui sau soia, deoarece aceste plante au cel mai mic grad de rezistenta. Desigur, ambrozia se mai gaseste si in culturile de porumb, insa agricultorilor le este mult mai usor sa combata aceasta buruiana pentru ca exista o multime de erbicide pentru aceasta cereala. Tocmai de aceea, trebuie sa stii cum sa scapi de ambrozie.

Mai trebuie sa stii ca aceasta buruiana se intalneste pe intreg teritoriul Romaniei, iar conform expertilor si-a facut aparitia in tara noastra din partea de vest, mai exact din Ungaria. Acest lucru se datoreaza faptului ca ungurii cultivau cantitati mari de floarea soarelui, iar culturile erau pline si de ambrozie.

In cazul in care nu stiai, ambrozia afecteaza si culturile, iar expertii spun ca aproximativ 80% din productie poate fi afectata de aceasta buruinana. Mai mult decat atat, daca intr-o cultura se regasesc mai mult de 20 de plante de ambrozie pe un metru patrat, cultura poate fi compromisa in totalitate.

Pericolul apare dupa jumatatea lunii aprilie, atunci cand temperaturile depasesc valoarea de 10 grade Celsius. Asadar, mare atentie, pentru ca buruienile pot atinge o inaltime de pana la 2 metri.

Cum sa scapi de ambrozie, ce erbicid sa administrezi

Cum sa scapi de ambrozie
Cum sa scapi de ambrozie

Cum sa scapi de ambrozie. Daca inca nu stiai, iti spunem ca ambrozia se raspandeste extrem de rapid, pentru ca o singura planta da nastere la mii de seminte. Ei bine, semintele dau nastere altor plante si ambrozia se va raspandi foarte repede.

Fie ca vrei sa scapi de ambrozie pe un teren pe care nu plantezi nimic sau intr-o cultura de cereale, ar fi bine sa stii ca unul dintre cele mai eficiente erbicide este Pulsar 40 de la BASF. Acesta este un erbicid pe baza de imazamox, din grupa imidazolinonelor.

Erbicidul va elimina buruienile care sunt in curs de rasarire, dar si cele care urmeaza sa rasara. Plantele vor fi eliminate la 7-14 zile de la aplicare, iar substanta activa va fi preluata pana la nivelul zonelor de crestere, unde va bloca sinteza aminoacizilor esentiali.

Citeste si: Cum sa eviti amenzile daca in curtea ta sau in vecinatatea ei creste ambrozia

Pentru o cultura de soia, trebuie sa folosesti 0.75-1 l/ha. Eerbicidul se va aplica postemergent timpuriu, in momentul in care buruienile dicotile anuale sunt in faza de 2-4 frunze. Trebuie sa stii cum sa scapi de ambrozie din timp.

Daca ai o cultura de floarea soarelui, trebuie sa stii ca se va administra 1.2 l/ha. Poti administra erbicidul singur sau folosind si un adjuvant. Se va aplica postemergent, adica atunci cand floarea soarelui are intre 4 si 6 frunze sau cand buruienile dicotiledonate anuale au intre 2 si 4 frunze.

La mazare, poti administra intre 0.75 si 1 l/ha, postemergent timpuriu, insa acest lucru se face in functie de nivelul de infestare si de dominanta buruienilor.