Cum sa salvezi plantele udate prea des. Afla ce remedii ai la indemana daca te confrunti cu aceasta problema si planta este pe cale sa piara. Iata ce trebuie sa faci si cum sa rezolvi.
Simptomele supraudarii la plante
Cum sa salvezi plantele udate prea des. Supraudarea este, in general, principala cauza a mortii plantelor. Apa in exces nu face altceva decat sa inece radacina care ajunge sa nu mai poata extrage oxigenul si substantele nutritive din sol. De stiut este si faptul ca umezeala in exces creaza un mediu propice pentru dezvoltarea agentilor patogeni.
Daca esti pasionat de plante de apartament sau de plante in general, pe care le ai in gradina sau sera, trebuie sa te informezi cu atentie cat de des trebuie sa le uzi. Unele sunt iubitoare de apa, unele mai putin, in timp ce altele au nevoie de hidratare pur ocazionala.
Citeste si: Ingrijirea plantelor pe timp de vara. Cum sa le ajuti si cum le uzi
Dezvoltarea oricarei plante se realizeaza optim daca beneficiaza de apa, substante nutritive si aerisire suficienta a solului. Fenomenul de baltire (cand apa sta in cantitate mare in sol si nu poate fi drenata) va crea probleme plantelor si, pana la urma, le vei pierde.
Niciodata nu uda o planta daca nu verifici mai intai daca solul este umed. In functie de umiditatea atmosferica, este posibil ca udarea sa nu mai fie necesara atat de des ca in perioadele din trecut.
Asadar, inainte de udare, verifica solul. Un drenaj slab al solului face ca apa sa se adune in jurul radacinilor si locul sa ramana excesiv de umed.
Oricare ar fi tipul de planta pe care il detii, este posiil oricand sa te confrunti cu efectele devastatoarea ale supraudarii. Semnele udarii in exces sunt destul de usor de recunoscut.
Tot ce trebuie sa faci este sa inspectezi din cand in cand planta pentru a putea lua masurile necesare. Asadar, iata ce trebuie sa faci si cum sa salvezi plantele udate prea des.
Unul dintre simptomele supraudarii pe care le-ai putea recunoaste la o floare ar putea fi si ca planta incepe sa se ofileasca. De regula, vei observa cum frunzele si varfurile de crestere nu se mai dezvolta armonios, ci se ofilesc.
Citeste si: Cum sa reduci temperatura din solar pe timp de vara
Un semn al supraudarii poate fi si aparitia mucegaiurilor sau ciupercilor pe diferite parti ale plantei sau pe solul in care sunt fixate. Mucegaiurile si ciupercile ataca in general frunzele si tulpinile.
Fii atent si la cat de moi sunt plantele tale. Daca observi ca frunzele si tulpinile nu mai sunt riguroase ( ci sunt moi), este semn ca planta respectiva a primit mai multa apa decat avea nevoie.
Edemele de pe frunze, caderea lor din senin, fie ca este vorba despre cele tinere sau batrane, sau un colorit nefiresc (verde sticlos sau galbene) este semn clar ca te confrunti cu temutul fenomen al supraudarii.
Cum sa salvezi plantele udate prea des. Cele mai bune remedii
Afla cum sa salvezi plantele udate prea des. Vestea buna este ca, de regula, plantele care au fost supuse fenomenului de supraudare pot fi salvate daca se intervine la timp.
De remarcat este, insa, ca exista unele tipuri de plante, care prin natura lor sunt mai sensibile si exista sanse destul de mari ca ele sa nu mai poate fi salvate. Dar aici este vorba de exceptii.
In cazul supraudari, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa elimini toata apa din farfurioara de sustinere a ghiveciului, cat si apa care balteste in ghiveci, daca este cazul, in recipient existand, probabil, un sol greu care nu dreneaza lichidul.
Apoi, aseaza floarea intr-un loc luminat si cu caldura. Lumina va stimula planta sa consume apa mai multa, iar caldura va ajuta si ea prin fenomenul de evaporare. Atentie! Nu supraincalzi planta pentru ca si asa este stresata. Cateva grade in plus fata de mediul ei obisnuit sunt suficiente.
Este important ca in locul unde ai asezat planta sa circule foarte bine aerul. Va ajuta mult la uscarea mai rapida a pamantului.
Inspecteaza planta cu atentie si daca si dupa aceste manevre pamantul este imbibat cu apa, este timpul sa o scoti usor din ghiveci si sa o pui pe un material absorbant pentru cateva ore, in apropierea unui dezumidificator. Este primul pas atunci cand vrei sa stii cum sa salvezi plantele udate prea des.
Cand pamantul s-a uscat putin, transpleaza floarea intr-un alt recipient in care ai asezat si un strat de perlit. Acesta va asigura o mai buna drenare a apei.
Citeste si: Cum sa ingrijesti trandafirii pe timp de vara. De cata apa au nevoie pe canicula?
Daca te confrunti cu situatia grava cand planta este serios afectata de supraudare (tulpina si frunzele sunt moi, radacini putrezite, etc) tot ce trebuie sa faci pentru a o salva este sa o scoti cu grija din ghiveci, sa indepartezi cu miscari gentile pamantul si sa tai cu o foarfeca sterilizata toate radacinile afectate.
Trebuie taiat serios, pana dai de tesut sanatos si fiecare taietura sa o tratezi cu scortisoara. Daca supraudarea a afectat grav planta, bobocii si florile trebuie si ele taiate. Apoi, transplanteaza-o in pamant nou si pentru cateva zile bune nu o mai uda. Frunzele ingalbenite trebuie si ele indepartate.
Ai grija, ca pe viitor sa nu mai uzi in exces si, in momentul cand planta si-a revenit ajuta-o cu fertilizatori pe care ii folosesti exact cum scrie pe ambalajul produsului, in cantitatile indicate.