Cum sa protejezi rosiile de caldura excesiva si ce ar trebui sa faci
Cum sa protejezi rosiile de caldura excesiva si ce ar trebui sa faci

Cum sa protejezi rosiile de caldura excesiva si ce ar trebui sa faci


Cum sa protejezi rosiile de caldura excesiva. Afla ce ar trebui sa faci in perioadele caniculare si de ce este indicat sa protejezi tomatele din gradina ta daca vrei sa obtii fructe calitative si gustoase. Iata cum sa procedezi!

Cum sa protejezi rosiile de caldura excesiva si ce ar trebui sa faci – Cuprins:

Cum sa protejezi rosiile de caldura. Ce trebuie sa faci pe perioada caniculara!

Cum sa protejezi rosiile de caldura
Cum sa protejezi rosiile de caldura

Cum sa protejezi rosiile de caldura. Cu toate ca tomatele au nevoie de lumina soarelui si de temperaturi ridicate, trebuie sa stii ca acestea nu cresc foarte bine in timpul unei perioade caniculare.

Spre exemplu, daca temperaturile sunt prea mari polenizarea nu se va mai face atat de bine pentru ca si insectele sunt afectate, iar productia de rosii poate scadea la jumatate. Mai mult decat atat, temperaturile ridicate pot duce la ofilirea plantelor, iar asta inseamna ca si dezvoltarea fructelor va fi afectata.

Tomatele cresc foarte bine la temperaturi cuprinse intre 24 si 27 de grade Celsius, insa acestea pot suporta si temperaturi de 32 de grade Celsius insa pentru perioade mai scurte de timp. Daca temperaturile cresc peste valoarea de 32 de grade Celsius pentru o perioada mai lunga, atunci plantele nu vor fi polenizate.

Temperaturile inalte afecteaza si structura florilor. De asemenea, florile pot fi avortate si vor cadea chiar inainte de a fi polenizate pe timpul unei perioade cu temperaturi exagerat de mari.

Pentru a te asigura ca recolta de rosii nu o sa fie afectata in timpul perioadelor caniculare, expertii recomanda alegerea soiurilor care rezista fara probleme la stresul termic.

Poti alege soiurile Dixie Red, Phoenix, Big Beef, Heatmaster sau Black Cherry. Acestea rezista la caldura si de regula incep sa se coaca mai devreme, iar asta inseamna ca le poti culege inainte ca temperaturile sa creasca excesiv.

Rosii coapte
Rosii coapte

In cazul in care este prea tarziu si ai plantat deja rosiile in gradina, trebuie sa procedezi in mod diferit. O solutie va fi sa folosesti plasele de umbrire pe timpul zilei, iar atunci cand temperaturile incep sa scada sub valoarea de 32 de grade Celsius le poti indeparta.

Mare atentie! Daca folosesti aceste plase de umbrire asigura-te ca lasi destul spatiu pentru ca aerul sa circule. In caz contrar, pot aparea bolile fungice si plantele vor fi afectate.

Pentru a putea rezista in perioadele cu temperaturi ridicate tomatele au nevoie si de apa. Ideal ar fi sa le uzi dimineata, atunci cand este mai racoare si sa folosesti destula apa incat sa ajunga la radacina plantelor.

Citeste si: De se inmoaie rosiile din gradina. Cum sa procedezi pentru a obtine tomate sanatoase

Nu te speria daca plantele incep sa se ofileasca, pentru ca este un sistem de supravietuire si acestea isi vor reveni imediat ce temperaturile mai scad.

Si inca ceva, nu exagera cu apa si uda plantele doar cand primul strat de 2-3 cm de pamant este uscat. Daca o sa le pui prea multa apa, atunci risti ca radacinile sa putrezeasca pentru ca nu mai au acces la oxigen.

Chiar daca ai impresia ca le ajuti, tine minte ca rosiile nu se fertilizeaza in perioadele cu temperaturi mari. Daca o sa faci asta, risti sa stresezi plantele si mai mult. Le poti pune ingrasamant abia dupa ce temperaturile incep sa scada si plantele incep sa isi revina.

Expertii recomanda sa culegi mai devreme rosiile daca plantele nu incep sa isi revina, chiar daca acestea nu sunt coapte in totalitate. Dupa aceea, fructele se depoziteaza intr-o cutie de carton intr-un loc racoros si lipsit de lumina, pentru a rezista cat mai mult si pentru a se coace mai bine.