Cum sa protejezi pomii de boli si daunatori. Primele tratamente din an
Cum sa protejezi pomii de boli si daunatori. Primele tratamente din an

Cum sa protejezi pomii de boli si daunatori. Primele tratamente din an


Cum sa protejezi pomii de boli si daunatori cu ajutorul tratamentelor specifice. Vezi care sunt beneficiile asupra pomilor si care este perioada ideala pentru stropire. Afla si ce produse este bine sa folosesti pentru stropiri.

Beneficiile stropirii pomilor fructiferi

Tratamente pomi fructiferi
Tratamente pomi fructiferi

Dezvoltarea sanatoasa a pomilor si un rod bogat incepe in fiecare an cu tratamentele pe care trebuie sa le aplici la inceputul sezonului. Stropirile vor oferi pomilor din gradina sau din livada protectie impotriva bolilor si daunatorilor. 

Cele mai periculoase boli sunt fainarea si rapanul. Fainarea ataca, de regula, frunzele pomilor si lastarii tineri. Asta nu inseamna ca nu pot fi afectate si florile sau fructele tinere. Pe pomii afectati de fainare se va observa o pulbere albicioasa care va deveni galbuie. Pulberea este miceliul ciupercii, prin care boala se poate raspandi foarte repede si la ceilalti pomi.

Rapanul este o alta boala foarte periculoasa la pomii fructiferi care ii poate afecta intr-un mod cu totul nefast. Ataca pomul in totalitatea lui, adica frunzele, fructele, lastarii, chiar si florile. Boala este favorizata de umiditate si de temperaturi de peste 7 grade Celsius.

Concret, boala poate sa apara daca umezeala sta pe frunze mai mult de 9 ore consecutiv. Problema debuteaza cu aparitia unor pete cenusii pe frunze Ulterior se vor transforma in pete de culoare bruna. Funzele afectate vor cadea. Evident, acest lucru va afecta dezvoltarea fructelor si maturarea lemnului.

Fructele vor fi afectate si ele. Se va observa pe suprafata lor mici pete rotunde. Cand fructele vor fi depozitate, acestea vor putrezi.

Este mai mult decat evident ca pomii trebuie sa fie stropiti pentru a-i proteja. Tratamentele fitosanitare de inceput de an se fac doar in perioada de repaus vegetativ.

Dupa cum probabil stii, clima variabila si fluctuatiile de temperatura sunt factori care favorizeaza aparitia bolilor si daunatorilor. Este motivul pentru care va trebui sa aplici tratamente fitosanitare. 

Nu uita nici de arbustii fructiferi. Si ei au nevoie de protectie.

Cum sa protejezi pomii de boli si daunatori. Perioada ideala de stropire

Cum sa protejezi pomii de boli si daunatori
Cum sa protejezi pomii de boli si daunatori

Experienta ne invata ca perioada ideala pentru aplicarea tratamentelor este la inceput de an, cand sunt in repaus vegetativ si cand temperaturile au depasit valoarea de 5 grade Celsius. Alege bine ziua cand faci procedura. Pe timpul noptii, temperatura nu trebuie sa scada sub 0 grade Celsius.

Pomicultorii cu experienta considera perioada dintre finalul lunii februarie si inceputul lunii martie drept cel mai bun moment  pentru tratamentele fitosanitare, adica primul tratament din an.

Pentru cele mai bune rezultate, specialistii recomanda ca primele tratamente sa fie aplicate in zile fara vant si fara umezeala. Primul tratament se face dupa taierile de primavara, adica in perioada cuprinsa in intervalul lunilor februarie (final de luna) si martie (inceput de luna), dupa cum am mai mentionat.

In cazul in care dupa aplicarea tratamentului ploua, este absolut necesar ca operatiunea sa fie reluata. Ploaia va spala practic pomii de substanta si vor ramane fara protectie. De asemenea, daca vor ajunge in sol, substantele pot deveni toxice.

Urmatorul tratament nu trebuie aplicat mai devreme de cel putin o saptamana. Pe parcursul unui an de zile, pomii fructiferi au nevoie de aproximativ 5 stropiri.

Produse pentru stropire

Stropirea pomilor primavara
Stropirea pomilor primavara

O atentie deosebita trebuie sa acorzi si substantelor pe care le folosesti pentru stropire. Printre cele mai bune se numara si zeama bordoleza cu doza 3,75-5,0kg/ha.

Paduchele de San Jose, paduchele lanos si cel testos vor putea fi starpiti cu ajutorul inserticidului Movento 100 SC cu doza de 1, 875 l/ ha.

Pentru combaterea rapanului, fainarii si a focului bacterian este bine sa folosesti fungicidul Alcupral 50 PU cu doza 3,75-5,0kg/ha.

Alte doua funcigide extrem de eficiente sunt si Coppermax si Ovipron Top. Pentru primul doza este 2,0 Kg/ha, in timp ce pentru cel de-al doilea doza este 1,0-1,5%. Ovipron Top este eficient pentru combaterea paduchelui de San Jose, paduchelui lanos si cel testos, dar si pentru paianjenul rosu si afide.

Citeste si: Distanta plantare pomi fructiferi. Cum sa ii plantezi pentru a se dezvolta corect

Atentie mare. Substantele pe baza de cupru nu trebuie amestecate niciodata cu uleiul horticol (acesta se poate folosi dupa ce au trecut minimum 7 zile, maximum 10).

In momentul cand va apucati de stropire, cititi cu atentie instructiunile de utilizare si respectati cu strictete recomandarile de pe eticheta produsului.  Pentru a va proteja sanatatea, aveti grija ca in timpul stropirii sa utilizati echipamentul de protectie adecvat (adica masca, manusi, ochelari de protectie si salopeta pentru protectie).

Si respectati cu strictete masurile de igiena si protectia muncii, normele de protectie a albinelor si animalelor si a celorlalte norme in vigoare, cat si prevederile Ordinului Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale(nr 297/2017). Respectati obligatiile ce va revin prin ordinul Apelor si Padurilor, Ministerului Mediului, cat si cel al presedintelui ANSVSA (nr 352/636/54/) etc.