Cum sa previi mumificarea fructelor. Cauze si tratamente
Cum sa previi mumificarea fructelor. Cauze si tratamente

Cum sa previi mumificarea fructelor. Cauze si tratamente


Cum sa previi mumificarea fructelor. Afla care sunt cauzele care duc la acest fenomen, dar mai ales ce tratamente trebuie aplicate pentru ca pomii fructiferi sa creasca sanatos si pentru ca recolta de fructe sa nu fie afectata. Ce trebuie sa stii!

Mumificarea fructelor. Care sunt primele semne

Mumificarea fructelor
Mumificarea fructelor

Pentru cei ce nu stiu mumificarea fructelor sau monilioza fructelor este o boala ce poate afecta pomii fructiferi destul de grav. La baza acestei boli stau trei genuri de ciuperci: Monilinia fructicola, Monilinia Laxa si Monilinia fructigena.

Cele mai des afectate specii de pomi fructiferi sunt ciresul, visinul, piersicul sau caisul. De regula, samburoasele sunt cele mai afectate specii, insa poti gasi boala si la mar sau par.

Pentru a putea a preveni aceasta boala sau pentru a efectua tratamentele din timp este necesar sa stii si care sunt primele semne care anunta prezenta acesteia. Nu de alta, dar o sa iti fie mult mai usor sa protejezi recolta de fructe.

Monilioza fructelor apare de regula primavara, atunci cand exista multe precipitatii si temperaturile sunt destul de scazute. Umiditatea ridicata favorizeaza aparitia bolii si de regula pomii fructiferi afectati pornesc mai greu in vegetatie.

Frunzele tinere si florile vor incepe sa se ofileasca, iar pomii fructiferi vor arata ca si cum au fost afectati de inghet. Desigur, motivul este altul asa ca mare atentie la acest aspect!

Bineinteles, boala poate aparea si atunci cand fructele sunt coapte. Primele semne pe care le poti observa sunt mici pustulatii de culoare alba care reprezinta ciuperca. Pe masura ce boala afecteaza, pulpa fructelor va putrezi.

Fructele afectate nu vor cadea ci se vor mumifica pe ramuri, insa acestea reprezinta cea mai mare sursa de infectie pentru sezonul urmator.

Un alt semn ce anunta prezenta moniliozei este culoarea cleiului provenit din scoarta pomilor fructiferi. La pomii sanatosi, culoarea acestuia este deschisa, insa la un pom afectat de monilioza fructelor cleiul va fi bruna.

Cum sa protejezi pomii afectati de monilioza fructelor. Tratamente

Monilioza fructelor
Monilioza fructelor

Inainte de a vorbi de tratamente, ar trebui sa stii si cum sa previi mumificarea fructelor. In primul rand, este indicat sa plantezi soiuri de pomi fructiferi care sunt rezistente la aceasta boala. Astfel, te asiguri ca recolta nu o sa fie afectata.

Totodata, este important ca atunci cand vine toamna sa strangi fructele mumificate care au ramas in pomi, dar si pe cele care au cazut pe jos. Mai mult, asigura-te ca strangi si frunzele cazute in jurul trunchiului.

Atunci cand faci taierile, nu uita ca lastarii care au fost afectati trebuie distrusi prin ardere. Doar asa te asiguri ca boala nu se va raspandi si la ceilalti pomi fructiferi.

Citeste si: Toaletarea pomilor fructiferi. Cum sa faci asta, ce tratamente aplici dupa taieri

Este foarte important ca pomii fructiferi sa fie stropiti, asa ca primele tratamente vor incepe dupa ce pomii fructiferi au fost taiati, in perioada de repaus vegetativ, adica dupa ce au cazut toate frunzele.

Pentru asta, o sa fie nevoie sa aplici o stropire cu produse cuprice, iar in acest caz iti recomandam Alcupral 50 PU, Champ 77 WG, Funguran OH 50 WP sau zeama bordeleza.

In cazul in care ai observat primele semne ale bolii, este indicat sa aplici un tratament cu unul din aceste produse: Teldor 500 SC, Captan 80 WDG, Switch 62.5 WG, Folicur Solo, Topas 100 EC sau Luna Experience 400 SC.