Focul bacterian este una dintre cele mai grave boli care poate afecta pomii fructiferi din specia rozaceelor, in special marul si parul. Trebuie sa stii ca odata instalata, boala este aproape imposibil de eliminat, insa poti sa o tii sub control utilizand tratamente pentru a preveni raspandirea acestei boli.
Cum sa iti dai seama ca pomul fructifer este infectat cu Erwinia amylovora
In cazul in care nu stiai, focul bacterian are la baza bacteria Erwinia amylovora. Aceasta boala a capatat numele de foc bacterian, deoarece frunzele si ramurile iau un aspect de ars.
Este destul de usor sa recunosti focul bacterian la mar sau par, deoarece frunzele sau inflorescentele au un aspect de ars sau sunt vestejite. De asemenea, frunzele se vor rasuci.
De foarte multe ori, ramurile se rasucesc, iar fructele afectate capata o culoare maronie sau neagra. Acelasi lucru se poate intampla si cu frunzele.
Dupa cum vezi, in sezonul cald este foarte usor sa iti dai seama care pomi fructiferi sunt afectati. Totusi, atunci cand vine iarna, bacteria Erwinia amylovora intra in repaus impreuna cu pomul, asa ca va fi destul de greu de observat.
In acelasi timp, pot aparea ulceratii ce au o culoare galbena, rosu inchis sau brun. Aceasta ulceratie poate fi si alba. Mai poti observa si aparitia unui mucus aerian la nivelul scoartei acestor pomi fructiferi.
La par vor aparea si pete negre care au un contur neagra, iar ulterior tot fructul va deveni negru. La mar, petele vor aparea in acelasi timp cu inrosirea prematura a zonelor din jurul acestora.
Cum sa previi focul bacterian la pomii fructiferi, folosind aceste tratamente
Preventia este cea mai buna metoda pentru pomii fructiferi, pentru ca boala este foarte greu de eliminat, daca nu imposibil. Tocmai de aceea, preventia incepe atunci cand plantezi pomii fructiferi.
Asigura-te ca o sa cumperi soiuri rezistente de mar sau par. Soiurile de mar care rezista la atacurile focului bacterian sunt Freedom, Red Delicious, Enterprize sau Liberty. In acelasi timp, o rezistenta moderata o au soiurile de mar Goldrush, Granny Smith, Golden Delicious sau Summerred.
Citeste si: Rapan la mar. Cum sa tratezi pomii fructiferi afectati de boala
Soiurile de par rezistente la atacul focului bacterian sunt Orizont, Euras sau Romcor. Atunci cand vrei sa plantezi un par, asigura-te ca alegi unul dintre soiurile mentionate.
Atunci cand alegi locul de plantare al pomilor fructiferi, nu uita ca acestea au nevoie de lumina soarelui timp de minimum 6 ore pe zi, dar ia in calcul si distanta de plantare intre pomii fructiferi pentru ca acestia sa nu fie supusi stresului. Nu uita ca si umbra poate creste riscul de boli.
Desigur, fertilizarea pomilor fructiferi este iarasi foarte importanta si poate reduce riscul de infectare cu focul bacterian. Nu ar fi rau sa testezi si pH-ul solului, pentru a vedea de cat azot are nevoie.
Tinerea sub control a daunatorilor precum afidele, pentru ca acestea pot aduce boli din alte locuri. Sunt foarte multe solutii pentru a combate afidele. Vestea proasta este ca focul bacterian poate fi raspandit si de albine, muste, viespi sau furnici.
In cazul in care exista stupi de albine in apropierea livezii, acestea ar trebui tinute sun control, pentru a nu raspandi boala.
Citeste si: Calendar stropiri mar. Cum sa tratezi acesti pomi fructiferi
Bineinteles, vorbim si despre o solutie de compromis, atunci cand trebuie sa tai neaparat ramurile afectate de focul bacterian.
Taie ramurile cu aproximativ 20-30 de centimetri inainte de locul infectat, pentru a te asigura ca boala nu se va extinde. Ideal este sa tai intreaca ramura. Dupa aceea, arde ramurile pentru a elimina orice risc de infectie.
Atunci cand vorbim despre pomii inmuguriti, va trebui sa aplici tratamente in starea de repaus, prefloral si postfloral.
Cele mai bune fungicide sunt Airone SC, Alcupral 50 PU (tratament postfloral), Aliette 80 WG (in perioada dintre fenofaza de buton roz si scuturarea petalelor), zeama bordeleza, Champ 50 WP (tratament prefloral), Cuproxat Flowable (SC) (tratament prefloral), Flowbriz (SC), Funguran OH 50 WP (tratament prefloral sau in perioada de repaus vegetativ), Funguran (trata) si Kocide 2000 (WP) (tratament prefloral).