Cum sa previi fainarea marului si ce tratamente sa aplici
Cum sa previi fainarea marului si ce tratamente sa aplici

Cum sa previi fainarea marului si ce tratamente sa aplici


Cum sa previi fainarea marului. Afla care sunt cele mai bune tratamente pentru a preveni aceasta boala a pomilor fructiferi, in ce perioada se aplica si care sunt cele mai bune metode de control. Iata ce trebuie sa stii pentru a avea pomi sanatosi!

Cum sa previi fainarea marului si ce tratamente sa aplici – Cuprins:

Ce cauzeaza aceasta boala si care sunt primele simptome

Fainarea marului
Fainarea marului

Pentru cei ce nu stiu, fainarea marului este cauzata de o ciuperca pe nume Podosphaera leucotricha, care se dezvolta pe exteriorul suprafetelor infectate.

Boala se observa destul de usor deoarece suprafetele atacate prezinta o pulbere de culoare albicioasa care are un aspect asemanator cu al fainii, de aici si numele.

Cu toate ca ataca in principal speciile de mar, fainarea se poate intalni si la alti pomi fructiferi precum prunul, parul, gutuiul sau piersicul.

Vestea proasta este ca aceasta ciuperca va ierna pe mugurii terminali si pe cei florali, iar atunci cand vine sezonul cald acestia vor pleca foarte lent in vegetatie sau nu se vor dezvolta mai deloc.

In cazul in care fainarea ataca florile, acestea nu se vor mai dezvolta in mod normal, iar petalele vor fi deformate deoarece se vor alungi. Expertii le numesc “flori de ceara”, iar intreaga floare va fi acoperita cu o pulbere de culoare alba.

La nivelul frunzelor si al lastarilor tineri, fainarea marului se observa destul de usor. Frunzele si lastarii vor fi acoperiti de o pulbere albicioasa, iar cresterea acestora va fi afectata. 

Mai mult, frunzele se vor rasuci, vor fi fragile. Acelasi lucru se va intampla si la lastari. Pe masura ce boala avanseaza, frunzele si lastarii se vor usca si vor capata o culoare bruna.

Boala va afecta si fructele, in primele stadii de crestere. Drept urmare, va aparea si fenomenul cunoscut sub numele de rugozitate a fructelor sau ruginirea fructelor.

Cum sa previi fainarea marului. Tratamente necesare

Taierea ramurilor afectate de fainare
Taierea ramurilor afectate de fainare

Asadar, acum trebuie sa discutam si despre cum sa previi fainarea marului. Trebuie sa stii ca polisulfura de calciu este un tratament foarte bun pentru a preveni fainarea, iar stropirile se vor efectua in perioada de repaus vegetativ, la inceputul lunii decembrie si la inceputul lunii februarie.

Expertii recomanda sa folosim o solutie cu concentratia de 20%, asadar o sa ai nevoie de 10 litri de apa pe care ii amesteci cu polisulfura de calciu.

Tratamentul cu polisulfura de calciu trebuie sa se efectueze in zilele cu temperaturi de peste 5 grade Celsius, sa nu existe precipitatii si sa nu fie vant.

Daca obisnuiesti sa stropesti pomii si cu ulei horticol, afla ca exista o problema legata de fitotoxicitate. Tocmai de aceea, intre tratamentul cu polisulfura de calciu si cel cu ulei horticol trebuie sa existe o pauza de 30 de zile.

Citeste si: Cum sa folosesti polisulfura de calciu si in ce perioada se fac tratamentele

In perioada de vegetatie, este recomandat sa faci un tratament preventiv cu Thiovit Jet sau Fontelis. Totusi, daca este prea tarziu si boala a aparut deja, atunci aplica un tratament cu unul din aceste produse: Luna Care 71.6 WG, Mystic Top, King 250, Topas, Folicur Solo 250 EW, Luna Experience 400 SC, Score 250 sau Orius 25 EW. Desigur, se vor respecta recomandarile producatorului!

Totusi, pentru a te asigura ca boala este prevenita, ar fi bine sa cultivi soiuri de mar rezistente la fainare. In cazul in care pomii sunt plantati deja, asigura-te ca in perioada de vegetatie tai toate ramurile afectate de fainare pentru ca boala sa nu se raspandeasca. Dupa taiere, ar fi bine sa le distrugi prin ardere.

O alta masura preventiva este fertilizarea echilibrata pomilor fructiferi cu azot, deoarece cresterea vegetativa este stimulata si creste riscul ca mugurii care nu s-au dezvoltat in totalitate sa fie infectati de aceasta ciuperca.