Amareala castravetilor. Iata cum sa previi aceasta problema des intalnita, pe care orice gradinar a avut-o macar o data. Este frustrant sa ingrijesti o cultura de castraveti si rezultatele sa nu fie cele asteptate, asa ca o sa iti aratam ce trebuie sa faci exact.
De ce devin amari castravetii?
Amareala castravetilor. In cazul in care nu stiai, castravetii contin niste compusi organici numiti cucurbitacine, iar acestia dau un gust amar. Nivelul ridicat de curcubitacine face castravetii amari, iar acestia nu mai pot fi consumati.
Castravetii devin amari daca fertilizarea solului este necorespunzatoare sau calitatea acestuia este slaba. Aceste legume iubesc un sol bogat in nutrienti, ar daca acestia nu sunt prezenti, gustul se schimba si devin amari.
Citeste si: Cum sa faci rasaduri de castraveti. Cand se pun semintele? Ghid complet!
Totodata, temperaturile scazute sau udarea excesiva a solului pot duce la o recolta de castraveti amari. Mai mult, perioadele lungi de seceta sau temperaturile ridicate pot duce la acelasi lucru.
Si lipsa luminii poate duce la amareala castravetilor, asa ca mare atentie langa ce legume sunt cultivati. In cazul in care alte culturi cauzeaza umbra, ar trebui sa iei in considerare plantarea castravetilor pe alte suprafete.
Cum sa previi amareala castravetilor din gradina ta
Vestea proasta este ca nu o sa poti salva legumele in cazul in care devin amare. Din fericire, problema legata de amareala castravetilor poate fi rezolvata, insa trebuie sa fii atent cum sa previi acest lucru.
De multe ori, daca o sa cureti coaja castravetelui, o sa vezi ca gustul nu mai este atat de amar. Totusi, in cazul in care nu se schimba nimic, te sfatuim sa gusti si din mijlocul castravetelui, pentru ca este posibil sa salvezi cateva felii pentru o salata. Restul, din pacate, va ajunge in gramada cu compost.
Citeste si: Schema tratament castraveti. Cum sa le aplici si cand sa faci stropirea
Amareala castravetilor. Daca si tie ti s-a intamplat acest lucru, te sfatuim sa culegi castravetii cat sunt tineri, deoarece gustul nu este atat de amar. Cu cat vor imbatrani, cu atat castravetii vor deveni mai amari.
Exista metode pentru a preveni amareala castravetilor, asa ca ar trebui sa le iei in considerare, daca nu vrei sa ai o recolta compromisa. In primul rand, fii atent la temperatura, asta daca ii cultivi in solar si poti sa controlezi acest lucru.
Amareala castravetilor. In cazul in care castravetii sunt plantati in aer liber, ar trebui sa te gandesti si cum poti sa le oferi umbra atunci cand soarele amiezii dogoreste foarte tare. Nu uita ca temperaturile ridicate cauzeaza amareala acestora.
De asmenea, castravetii trebuie udati in mod regulat. Iti sugeram sa faci acest lucru de doua ori pe zi in cantitati mici, decat sa uzi o data la doua zile cu o cantitate mare de apa.
Citeste si: Plante companion. Cum sa protejezi legumele din gradina impotriva daunatorilor
Daca solul este umed, castravetii nu au nevoie de apa, dar in caz contrar va trebui sa mentii umiditatea la un nivel constant.
Castravetilor nu le place competitia, asa ca daca exista buruieni care cresc in jurul acestor plante, este necesar sa le scoti. Poti face si o mulcire a solului, deoarece asta impiedica cresterea buruienilor, dar va mentine si umiditatea in pamant.
Nu uita nici de fertilizarea castravetilor, pentru ca acestia vor avea nevoie de un ingrasamant bogat in azot.