Cum sa prepari un ingrasamant natural pentru ardei, cu cenusa
Cum sa prepari un ingrasamant natural pentru ardei, cu cenusa

Cum sa prepari un ingrasamant natural pentru ardei, cu cenusa


Ingrasamant natural pentru ardei, cu cenusa. Afla cum sa fertilizezi legumele din gradina si ce solutii poti sa folosesti. Ingredientele le ai deja in bucatarie, asa ca o sa te surprindem cand o sa iti spunem cu ce prepari acest ingrasamant.

Cum sa prepari un ingrasamant natural pentru ardei, cu cenusa – Cuprins:

Ingrasamant natural pentru ardei, cu cenusa. Cum sa il prepari si cum il folosesti

Ingrasamant natural pentru ardei, cu cenusa
Ingrasamant natural pentru ardei, cu cenusa

Dupa cum bine stim, plantele au nevoie de cele trei macroelemente, adica azot, fosfor si potasiu. Totusi, pentru o crestere corecte mai este nevoie de magneziu, fier, calciu, bor, cupru sau zinc. Tocmai de aceea, legumele din gradina ta au nevoie de un ingrasamant pentru a se dezvolta in mod corect si pentru a iti oferi o recolta bogata.

Un ingredient simplu care te ajuta sa prepari ingrasamant natural pentru ardei este cenusa. Ai auzit bine, cenusa rezultata in urma arderii poate fi folosita pentru a fertiliza plantel din gradina ta.

Citeste si: Cum sa folosesti cenusa ca ingrasamant in gradina. Care sunt beneficiile?

Cenusa contine nu mai putin de 74 de elemente dintre care amintim potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc si sulf. Totodata, cenusa mai contine si mangan, cupru si bor.

Pentru a prepara apa de cenusa sau infuzia de cenusa, o sa ai nevoie de o galeata de 10 litri. Umple 1/3 din galeata cu cenusa, iar apoi toarna apa fierbinte pana ce aproape s-a umplut.

Urmatorul pas pentru a prepara acest ingrasamant natural pentru ardei, cu cenusa, este sa acoperi galeata cu un tifon si sa lasi amestecul sa se infuzeze timp de 2-3 zile. Dupa aceea, strecoara amestecul si infuzia sau apa de cenusa este gata!

Poti folosi apa de cenusa pentru a uda ardeii sau pentru ca si ingrasamant natural foliar. Plantele se stropesc de 2-3 ori pe luna, insa iti recomandam sa faci aceasta operatiune dupa masa, atunci cand nu bate vantul.

Cum sa faci decoct de cenusa

Ardei gras
Ardei gras

Ingrasamant natural pentru ardei, cu cenusa. Totodata, poti prepara un decoct de cenusa, adica un lichid rezultat din fierbere, care te ajuta impotriva daunatorilor. Pentru preparare, ai nevoie de 300 grame de cenusa, peste care torni apa clocotita. Tot amestecul se lasa la fiert timp de 25-30 de minute, dupa care se lasa la racit.

Dupa ce s-a racit, amestecul se strecoara, iar lichidul se pune in 10 litri de apa. Totodata, se pot adauga si 50 grame fulgi de sapun de casa. Dupa ce sapunul s-a dizolvat, poti aplica solutia pentru a proteja ardeii de boli si daunatori.

Citeste si: Ingrasamant natural pentru orhidee. Cum sa il prepari si ce sa folosesti

In cazul in care vrei sa prepari un ingrasamant natural din cenusa pentru ardei, ar trebui ca cenusa sa fie pastrata intr-un loc uscat si sa fie ferita de umezeala. Daca lasi cenusa afara si a venit ploaia, ar fi bine sa stii ca nu o mai poti folosi.

Recomandam folosirea cenusii uscate si obtinute doar din arderea lemnului natural, fara urme de vopsea sau alte chimicale. Poti colecta cenusa intr-un bidon de 5 litri din plastic, este cea mai buns solutie.

In cazul in care nu vrei sa prepari o solutie cu cenusa, o poti pune pur si simplu in sol. Cea mai buna perioada pentru a face acest lucru este primavara, inainte de plantarea legumelor in gradina.

Conform expertilor, trebuie doar sa imprastii cenusa pe pamantul din gradina, insa evita zilele in care sansele de ploaie sunt destul de mari. Pe langa faptul ca imbogateste solul cu nutrienti, cenusa va ajuta si la reglarea pH-ului din sol.