Cum sa pregatesti vita de vie pentru iarna. Afla cum sa protejezi vita de vie pe durata sezonului rece, pentru a te asigura ca temperaturile scazute nu vor afecta mugurii sau coardele. Iata ce trebuie sa stii!
Cum sa pregatesti vita de vie pentru iarna
Dupa cum bine stim, vita de vie poate fi afectata de temperaturile scazute, asa ca este recomandat ca atunci cand se apropie sezonul rece sa facem anumite pregatiri. Nu de alta, dar inghetul poate afecta productia pentru anul ce urmeaza, asa ca trebuie sa fim precauti!
Chiar daca anumite soiuri pot rezista pana la temperaturi de -20 sau -28 de grade Celsius, trebuie sa fim precauti daca vrem sa obtinem un vin de calitate in anul ce urmeaza sau daca vrem sa avem o productie record.
Cand incepem lucrarile de pregatire ale vitei de vie pentru iarna? Ei bine, atunci cand vita intra in perioada de repaus vegetativ, adica dupa ce au cazut toate frunzele. De obicei, acest lucru se intampla dupa ce au cazut primele 2-3 brume. Iata cum sa pregatesti vita de vie pentru iarna.
Dupa ce ai facut taierile de toamna, daca este cazul, este recomandat sa aplici un tratament cu produse cuprice sau fungicide pe baza de cupru. Tratamentul se face de obicei in perioada noiembrie-decembrie si pentru stropire poti folosi zeama bordeleza, Coprantol Duo, Champ 77 WG sau Triumf.
La 2 saptamani dupa ce ai aplicat primul tratament, va fi nevoie de inca un tratament cu ulei horticol, iar stropirea are ca scop eliminarea formelor hibernante ale daunatorilor. Pentru aceasta stropire poti folosi Mospilan Oil sau Ovipron Top. Iti recomandam si un adjuvant precum Toil, pentru ca uleiul sa adere mai bine.
Tot dupa ce au cazut frunzele vitei de vie se poate aplica un fertilizant organic, iar in acest caz iti recomandam gunoi de grajd pe care sa il amesteci cu ingrasaminte care contin fosfor si potasiu. Evita folosirea azotului pentru ca va stimula crestere si nu vrei asta! Mare atentie atunci cand inveti cum sa pregatesti vita de vie pentru iarna.
Citeste si: Ingrijirea vitei de vie dupa cules. Cum sa o faci si care sunt pasii
Ingrasamantul se incorporeaza in sol cu ajutorul unei sape sau a unei cazmale, iar pana ce soseste sezonul cald, vita de vie va primi toate substantele nutritive de care are nevoie.
Dupa aplicarea tratamentelor, trebuie sa ai in vedere si musuroirea butucilor, adica aceeasi operatiune despre care am vorbit si la ingrijirea trandafirilor. Musuroirea consta in protejarea butucilor de vita de vie, a coardelor si a cepului de inlocuire impotriva inghetului. Practic, vei acoperi cu un musuroi de pamant afanat baza vitei de vie, iar acesta trebuie sa aiba aproximativ 30-40 cm.