Cum sa plantezi muscate englezesti. Sfaturi despre ingrijire, inmultire, dar si boli sau daunatori. Muscatele englezesti sau geraniile, cum mai sunt cunoscute, sunt foarte usor de cultivat, iar rezultatul este unul impresionant. Totusi, este important sa iti spun ca, spre deosebire de alte soiuri de muscate, acest tip va produce un numar destul de mic de flori.
Inmultire muscate englezesti
De cele mai multe ori, inmultirea acestor muscate englezesti se realizeaza prin butasi. Acestia trebuie sa aiba o lungime de 10 centimetri, care trebuie recoltati catre finalul verii si inceputul lunii septembrie. Daca vei recolta butasii mai tarziu, adica in lunile octombrie-noiembrie, atunci plantele noi nu vor inflori.
Recoltarea se realizeaza doar de la plante sanatoase, care au fost tinute intr-un mediu uscat mai multe saptamani la rand.
Citeste si: Cum sa plantezi anemone. Sfaturi despre ingrijire, inmultire si conditii de crestere
Inmultirea se poate face si prin seminte. Semintele trebuie plantate intr-un amestec de pamant de frunze, nisip si mranita, iar pH-ul acestui amestec trebuie sa fie intre 6.2 si 6.5.
In acelasi timp, poti folosi un substrat cumparat direct din magazin. Nu uita nici de faptul ca substratul folosit trebuie sa aiba un drenaj foarte bun.
Dureaza in jur de 7-10 zile pentru ca semintele sa germineze. Totusi, semintele trebuie puse in pamant dupa jumatatea lunii ianuarie sau in luna februarie, daca vrei sa te bucuri de flori in primavara. Inarmeaza-te cu rabdare, deoarece pentru ca plantele sa infloreasca o sa dureze aproximativ 13-15 saptamani de la aparitia primelor rasaduri.
Conditii de crestere pentru muscatele englezesti
Muscata englezeasca (Pelargonium Grandiflorum) se simte bine intr-un sol bine afanat, realizat dintr-un amestec de pamant de frunze, nisip si mranita. Desigur, poti opta pentru un astfel de amestec gata facut pe care il poti achizitiona din magazinele de specialitate. Important este ca solul sa aiba un pH neutru.
Udarea acestor muscate englezesti se va face regulat, insa folosind cantitati moderate de apa. Este important sa golesti de apa farfuria in care pui ghiveciul, astfel incat solul sa se mentina ud. In cazul in care umiditatea din sol este prea mare, atunci, cel mai probabil, radacinile vor putrezi si planta va fi compromisa.
Citeste si: Cum sa plantezi Floarea de nu ma uita. Ingrijire, inmultire, conditii de crestere
Plantele mai dezvoltate pot fi udate zilnic, doar in perioada calda cu mentiunea ca este necesara o atentie sporita astfel incat apa sa nu ajunga pe frunze, ci doar la nivelul solului.
Muscata englezeasca se simte bine la 20-24 de grade Celsius vara si la 12-13 grade in perioada ei de repaus vegetativ, adica iarna.
Trebuie sa mai stii ca Muscata englezeasca este o mare iubitoare de lumina, acesta fiind un element esential in dezvoltarea ei. Astfel, va avea nevoie sa un spatiu luminos, insorit sau semiumbrit. Lipsa luminii sau lumina insuficienta produce ingalbenirea tulpinilor si decolorarea frunzelor.
Ingrijire muscate englezesti
Fertilizarea la muscate englezesti se va face de 3 ori pe luna in perioada de crestere si inflorire si va fi intrerupta iarna, in perioada de repaus vegetativ. Se recomanda ingrasamintele bogate in potasiu si fosfor, ingrasamintele cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori, de tipul batoanelor rosii din comert.
Muscata englezeasca are nevoie de un procedeu special de ingrijire si anume ciupitul plantei. Acesta are ca scop ramificarea si se face imediat ce planta este suficient de dezvoltata. Ciupirea se va executa deasupra a 4 frunze de la zona de insertie.
Apoi, la aproximativ 2 saptamani de la plantarea in ghivece se recomanda un tratament cu substante inhibatoare de crestere. Un astfel de tratament sustine planta in cresterea ei abundenta, dar compacta si impiedica tinerii lastari sa se dezvolte prea mult in lungime. Astfel de tratament se aplica de 3-4 ori, la intervale de aproximativ 10-12 zile unul de altul.
Citeste si: Frunze galbene la ficus. Cum sa previi si care sunt cauzele
Trebuie sa mai stii ca este important si indicat ca iarna sa transferi Muscata englezeasca in spatii inchise, la temperaturi de 15-20 de grade, asigurand necesarul de apa si lumina. Desigur, cantitatea de apa necesara este mult mai mica decat vara. Fertilizarea se va face o data pe luna sau se va sista pe durata repausului vegetativ.
Plantele pot fi pastrate si in spatii cu mai putina lumina si temperaturi mai scazute, de 7-10 grade Celsius. Conditia este ca lastarii sa fie curtati la cel mult de 10 centimetri. Udarea se va face rar, la doua, chiar trei saptamani, cu o cantitate moderata de apa.
Cea de-a treia posibilitate de pastrare peste iarna este la intuneric, in spatii racoroase si uscate. Primavara, Muscata englezeasca se va tunde si apoi, la scurt timp, vor aparea primii lastari.
Boli si daunatori la muscatele englezesti
Putregaiul cenusiu este una dintre cele mai intalnite bolile la muscate englezesti. Aceasta afectiune se manifesta prin aparitia unor pete gri pe spatele frunzelor si este cauzata de o ciuperca, a carei aparitie este favorizata de umiditatea excesiva. Fungicidele botricide sunt utilizate pentru a combate si a inlatura putregaiul cenusiu.
Caderea plantutelor, Alternarioza, ruginile si bacteriozele sunt alte afectiuni prezente la Muscata englezeasca.
In ceea ce priveste daunatorii, cei mai cunoscuti sunt tripsii, afidele si paduchii lanaosi.
Se poate spune ca aceste plante sunt destul de rezistente la boli si daunatori si ca imbolnavirile apar din cauza ingrijirii necorespunzatoare.