Cum sa plantezi anemone. Sfaturi despre ingrijire, inmultire si conditii de crestere
Cum sa plantezi anemone. Sfaturi despre ingrijire, inmultire si conditii de crestere

Cum sa plantezi anemone. Sfaturi despre ingrijire, inmultire si conditii de crestere


Cum sa plantezi anemone. Anemonele sunt flori delicate, care infloresc primavara, in perioada Pastelui, motiv pentru care sunt sunt cunoscute ca Floarea Pastelui. Planta rezista destul de bine de-a lungul primaverii, inflorind de la inceputul si pana catre finalul acestui anotimp.

Cum sa plantezi anemone. Sfaturi despre ingrijire, inmultire si conditii de crestere

Inmultire anemone

Anemonastrum
Anemonastrum

Inmultirea anemonelor se face prin mai multe modalitati. Literatura mentioneaza calea vegetativa, adica impartirea rizomilor tuberiformi, dar si inmultirea prin seminte.

Cea de-a doua varianta este un procedeu complicat, cu operatii precise, de lunga durata si foarte delicate. Cu aceasta procedura poate dura doi sau chiar trei ani inainte de a obtine plantele si florile dorite.

Citeste si: Cum sa cresti garofita roz. Ingrijire Dianthus plumarius

Plantarea bulbilor se face primavara sau toamna, inainte de ea fiind necesara inmuierea lor intr-un vas cu apa calduta timp de mai multe ore. Aceasta actiune va grabi rasarirea. Pe de alta parte, plantarea tuberculilor toamna iti asigura o inflorire timpurie primavara.

Semintele se pot planta primavara, dupa pregatirea solului si, ulterior, trebuie udate cu o cantitate moderata de apa. Trebuie sa stii, insa, ca semintele trebuie semanate imediat dupa recoltate, deoarece nu rezista foarte mult. Fructul anemonei, o capsula, se sparge, iar semintele trebuie adunate inainte de a fi luate de vant.

Conditii de crestere pentru anemone

Anemone colorate
Anemone colorate

Anemonele (Anemonastrum) se simt cel mai bine intr-un sol reavan, bine drenat, bogat in nutrienti, cu un pH neutru.

Udarea se va face folosind cantitati moderate de apa. Totusi, vara, in perioadele de crestere se recomanda folosirea unei cantitati mai mari de apa. Insa, chiar si asa, solul trebuie sa fie uscat la suprafata intre doua udari. Umiditatea excesiva la nivelul solului poate duce la aparitia unor imbolnaviri si chiar la compromiterea plantei.

Citeste si: Cum sa folosesti cenusa la trandafiri si ce efecte are

Anemonele au nevoie de soare si de lumina, insa nu pe intreaga durata a zilei. Prefera, asadar, locurile semiumbrite, unde razele soarelui ajung fie dimineata, fie in cea de-a doua parte a zilei.

Trebuie sa iti mai spun ca pentru a inflori si a creste, anemonele au nevoie de cel putin 10 grade Celsius in perioada de crestere si de 14-15 in timpul infloririi. Insa, perioadele caldururoase nu sunt benefice anemonelor si produc scaderea numarului de flori.

Ingrijire anemone

Anemone inflorite
Anemone inflorite

Ingrijirea anemonele incepe cu asigurarea unor conditii optime de plantare. Asta inseamna ca le poti planta primavara, cand temperaturile sunt pozitive, iar radacinile plantelor se prind mai usor.

Este necesar sa pregatesti putin solul inainte de plantare. Trebuie sa sapi solul cu o cazma la o adancime de aproximativ 25 de centimetri. Apoi, este recomandat sa nivelezi si sa maruntesti cat mai bine pamantul. Bulbii se vor pune in pamant la o adancime de 5-6 centimetri, la o distanta de 12 centimetri unul de altul.

Distanta dintre randuri trebuie sa fie de 25 de centimetri. Tuberculii vor fi plantati cu radacinile in jos. Daca temperaturile nu sunt cele mai prietenoase, se recomanda mulcirea usoara cu frunze sau paie.

Dupa plantare se recomanda tasarea solului. Aceasta actiune ofera un contact mai bun al bulbilor cu pamantul in care au fost saditi. Nu este deloc greu sa faci asta. Este suficient sa calci usor pamantul in care ai sadit tuberculii de anemone.

Citeste si: Cum sa plantezi Aubrieta. Ingrijire, inmultire si conditii de crestere

Imediat dupa plantarea bulbilor, pamantul trebuie udat din abundenta. Apoi, abia dupa ce pamantul de la suprafata s-a uscat, poti sa uzi din nou terenul, cu o cantitate moderata de apa.

Ingrijirea anemonele include si fertilizarea. Se recomanda sa fie facuta o data pe luna, cu ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentru plante decorative prin flori.

Desi anemonele pot supravietui inghetului, mai ales cand cresc in spatii deschise, totusi, cand sunt cultivate in gradina, au nevoie de ingrijire pe timpul iernii. Mulcirea este o solutie pentru mentinerea unei temperaturi rezonabile la nivelul solului.

Anemonele intra in repaus undeva in luna iulie, cand frunzele se usuca. Este recomandat ca tuberculii sa fie scosi din pamant si depozitati in incaperi uscate, dar racoroase.

Boli si daunatori ai anemonelor

Flori Anemonastrum
Flori Anemonastrum

In esenta, anemonele sunt plante care rezista destul de bine atat in fata bolilor, cat si a daunatorilor.

Principalele boli care le pot afecta sunt fainarea, patarea frunzelor, rugina – care ataca frunzele si tulpinile si putregaiul alb – o boala care ataca tuberculii.

Asa cum mai mai spus, umiditatea excesiva la nivelul solului poate duce la putrezirea radacinii si compromiterea intregii plante, asa cum se intampla la mai toate speciile sensibile la nivelul de umiditate din sol.

Diferite tipuri de gandaci, afidele, melcii cu si fara cochilie sunt principalii daunatori ai anemonelor.